Hlavní navigace

Bitcoin se rozdělil na dvě větve. Katastrofa nenastala a cena se drží

4. 8. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Už neexistuje jen Bitcoin, ale také Bitcoin Cash zvaný také Bcash. Nespokojená část komunity se rozhodla, že půjde vlastním směrem. Jak fork proběhl, jakou má Bcash hodnotu a jak „nové“ bitcoiny získat?

V úterý 1. srpna v Bitcoinu došlo k historické události – poprvé došlo k minoritnímu hard forku. To znamená, že část těžařů a uzlů v síti přestala akceptovat stará pravidla a začala fungovat podle nových. Tím pádem se síť rozdělila na dvě části, které produkují jiné bloky a každá už jde vlastní cestou. Bitcoin se tak rozdvojil – kromě klasického Bitcoinu tu máme ldalší kryptoměnu zvanou Bitcoin Cash nebo Bcash.

Spor o budoucnost Bitcoinu

Bitcoin Cash se od normálního Bitcoinu liší hlavně tím, že neplánuje zavést rozšíření Segregated Witness a naopak už zvětšil maximální velikost bloku na 8 MB. To znamená, že novinka může pojmout cca osmkrát více transakcí než Bitcoin v současném stavu. Na první pohled se může zdát, že rozdíly mezi znesvářenými stranami nejsou tak velké, ale spor má hlubší podtext.

Příznivci hlavní větve Bitcoinu si převážně myslí, že síť v budoucnu nebude moci pojmout všechny transakce a většina menších transakcí bude probíhat tzv. off-chain, tedy mimo hlavní blockchain. Kryptografické zajištění stále bude vycházet z Bitcoinu, ale samotné zpracování plateb už zajistí externí systémy. V samotném blockchainu by třeba jen jednou za čas proběhlo vyúčtování. Asi nejdále je v tomto projekt Lightning Network.

Příznivci Bitcoin Cash toto naopak odmítají a chtějí, aby se Bitcoin zkrátka jen zvětšoval a všechny transakce byly zajišťovány klasickým způsobem a zapisovány do hlavního blochchainu. S tím by však enormně rostly nároky na provoz bitcoinových uzlů, tedy počítačů v síti, které uchovávají a sdílejí záznamy o všech transakcích. Dnes takový uzel jakž takž může běžet i na Raspberry Pi. V budoucnu, pokud bude Bitcoin stále růst, už by to chtělo opravdu výkonné počítače.

Spor o název

Oba tábory se také dohadují o název. Příznivcům původního Bitcoinu se nelíbí, že nový projekt také používá název Bitcoin, ještě spojený s tak obecným slovem cash (hotovost). Nám rozlišení může přijít jasné, ale anglicky mluvící lidé dost dobře můžou považovat Bitcoin a Bitcoin Cash za synonyma, pokud nejsou se situací obeznámeni. A to může vyústit v řadu nepříjemných nedorozumění.

Udrží se název a branding Bitcoin Cash, nebo nikoliv? Příznivci forku se ho jen tak vzdát nehodlají

Udrží se název a branding Bitcoin Cash, nebo nikoliv? Příznivci forku se ho jen tak vzdát nehodlají

Proto se začalo používat také označení Bcash, ke kterému se pomalu přiklánějí burzy a významní ekonomičtí hráči. Trochu zmatek je také kolem trojpísmenné zkratky, resp. označení jednotky měny. Organizátoři forku si vybrali zkratku BCC, jenže tu už používá ne úplně malá kryptoměna BitConnect. Takže se v praxi opět spíš používá zkratka BCH.

Dále v textu budu pro Bitcoin Cash používat právě označení Bcash a BCH.

Není fork jako fork

Asi víte, že zdrojové kódy kryptoměn jsou otevřené, takže prakticky každý si může vytvořit a spustit vlastní kryptoměnu. Ale i kdybyste vzali stejné zdrojové kódy, tak začátek a celý následující průběh vaší kryptoměny bude jiný. Tímto způsobem vznikla řada kryptoměn, které se více či méně inspirovaly Bitcoinem. Koneckonců na internetu najdete i generátory, které vám kryptoměnu založí.

To, co se stalo teď, je jiné. Nedošlo pouze k forknutí zdrojových kódů, ale také k forknutí blockchainu. Do 1. srpna 2017 mají Bitcoin i Bcash úplně stejnou historii včetně všech transakcí, ale od té doby už jdou každá vlastním směrem.

Pro představu: pokud jste ke konci července měli X bitcoinů na adrese Y, máte je na stejné adrese v Bitcoinu i v Bcashi. Už s nimi však manipulujete nezávisle. Můžete je v Bitcoinu poslat jinam, ale v Bcashi vám na dané adrese zůstanou. A naopak. Adresy a související soukromé klíče na obou větvích budou stejné, protože obě kryptoměny mají stejný výchozí bod. Ale přesun prostředků a tedy i jejich množství na jednotlivých adresách už je na obou větvích plně nezávislé.

Trable s obtížností, aneb čekání na bloky

Fork neproběhl úplně bez problémů a Bcash na první vlastní blok, a tedy i skutečné rozdvojení blockchainu, čekal několik hodin. Důvodem je to, že Bcash od Bitcoinu zdědil také vysokou obtížnost těžení. Jenže výpočetní výkon nové sítě byl mnohem nižší, mezi 5–10 % výpočetního výkonu Bitcoinu. A tím pádem se na bloky (a potvrzení transakcí) čeká o to delší dobu.

Nejde o dlouhodobý problém. V Bitcoinu i Bcashi je zabudovaný mechanismus, který obtížnost těžení upravuje podle výkonu v síti. A to takovým způsobem, aby byl nový blok vytěžen v průměru každých 10 minut. Obtížnost se tedy automaticky upraví, jen to chvíli bude trvat.

Jak se k „novým“ bitcoinům dostat?

Pokud jste bitcoiny měli u někoho svěřené a nevlastníte k příslušným adresám soukromé klíče, je na provozovateli služby, zda vám bitcoiny na větvi Bcash zpřístupní. Např. některé burzy to udělaly tak, že účty klientů ve stejném objemu doplnily o BCH. Některé služby tak možná ještě učiní v budoucnu, ale domáhat se toho dost dobře nemůžete.

Pokud používáte vlastní peněženku a máte k adresám soukromé klíče, máte vše ve svých rukou. Příslušné klíče (nebo seed) stačí zadat do peněženky s podporou Bcashe, poté se svými BCH můžete manipulovat. Lepší je však prvně přesunout své BTC na jiné adresy, protože peněženky pro Bcash ještě nejsou dostatečně prověřené. Pokud by nějak prosákly soukromé klíče, byly by ohroženy i vaše prostředky na hlavní větvi Bitcoinu. Zde si každý musíte dohledat, jak situaci řeší vaše služba nebo peněženka a jaké řešení doporučuje.

Také je důležité zmínit, že rozhodně není kam spěchat. BCH na daných adresách zůstanou ležet, teoreticky na věky věků. A pokud budete mít soukromé klíče, vždy se k nim dostanete. Lidé teď s výběrem chvátají hlavně proto, že chtějí BCH rychle směnit za bitcoiny, dolary či eura, protože očekávají pokles kurzu.

Bcash má cca 15 % hodnoty Bitcoinu

Kurz BCH se od rozdělení pohyboval v pásmu cca 200–600 dolarů, přičemž teď se drží přibližně uprostřed. Dosavadní kurz však má relativně nízkou vypovídající hodnotu. Obchodování na burzách je omezené, zejména co se týče vkladů a výběrů BCH, a trh rozhodně nelze označit za efektivní. Mezi burzami lze narazit na rozdíly kurzu až v desítkách procent. Až se uvolní obchodní bariéry a upraví obtížnost těžby, kurz bude realitu a reflektovat podstatně lépe.

UX DAy - tip 2

Aktuálně je Bcash třetí nejhodnotnější kryptoměnou hned po Bitcoinu a Ethereu. Dosahuje tržní kapitalizace kolem 7 miliard dolarů, tedy 15 % Bitcoinu. Hashrate (výpočetní síla) se nyní pohybuje kolem 400 PH/s, což je oproti Bitcoinu cca 8 %. Tato disproporce je dána právě vysokou obtížností. Až se obtížnost přenastaví, měla by se procenta dostat na podobnou úroveň. Otázkou je, zda půjde hashrate nahoru nebo cena dolů.

Vývoj kurzu BCH k USD a BTC
Autor: CoinMarketCap

Vývoj kurzu BCH k USD a BTC

Co je důležité, kurz Bitcoinu se po forku snížil jen lehce, o méně než 5 %. Několik dní před forkem navíc rostl, takže je věcí pohledu, zda to vůbec máme označovat za snížení. Zdá se, že důvěra v Bitcoin a ekosystém kolem něj nebyla ohrožena.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.