Hlavní navigace

Bitcoin slaví páté narozeniny, chystají se bankomaty a česká směnárna

1. 11. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Virtuální měna Bitcoin už možná neplní stránky nejčtenějších webů, ale vývoj rozhodně neustává. Jen za posledních pár týdnů se objevila řada novinek. Bitcoin oslavil 5. narozeniny, byly zprovozněny první bankomaty, kurz se zase vyšplhal ke 200 dolarům a nákup bitcoinů za koruny je mnohem rychlejší.

Od „bitcoinové horečky“ a následného pádu už uplynulo více než půl roku. O některých novinkách jste se mohli dočíst už v seriálu Bitcoin po letech, ale i poté se odehrálo spoustu zajímavého. Pojďme se podívat, jak se nejznámější decentralizované měně dařilo v posledních třech měsících.

5. narozeniny

31. října 2013 tomu bylo přesně pět let, co Satoshi Nakamoto publikoval svůj návrh protokolu Bitcoin, který v pozdějších měsících převedl do reality. Vše důležité se autorovi podařilo vměstnat na osm stran textu, grafů a vzorečků. Ani dnes však stále nevíme, kdo se pod pseudonymem Satoshi Nakamoto skrývá. Teorií je mnoho. Může to být jeden člověk, skupina lidí, podle konspiračních teorií dokonce CIA nebo bankovní kartel. Trápit nás to nemusí. Bitcoin je svobodný, decentralizovaný a když už je venku, jen tak něco ho nezastaví.

Bitcoin chytá druhý dech

Tržní cena měny pomalu směřuje k hodnotám, kde se nacházela před velkým dubnovým pádem. K datu vydání článku se 1 BTC obchoduje za zhruba 200 dolarů. Co je důvodem náhlého růstu? Vzhledem k anonymitě a absenci detailních statistik to není snadné určit. Více indicií ale nasvědčuje tomu, že za to může uzavření virtuálního černého trhu Silk Road, které zosnovala FBI. Silk Road byl největší svého druhu a pro bitcoinovou ekonomiku to byl šok. Kurz sice chvíli klesal, ale později se vydal vzhůru.

Vývoj kurzu Bitcoinu za poslední půlrok
Autor: Bitcoinity.org

Vývoj kurzu Bitcoinu za poslední půlrok

Celá situace tak Bitcoinu paradoxně mohla pomoci, protože se po dlouhých měsících o kryptoměně zase hovořilo v médiích. Krom toho jsou si všichni vědomi, že uzavření jednoho trhu rozhodně neznamená konec podobných aktivit. Jak se později ukázalo, k uzavření Silk Roadu došlo hlavně kvůli individuálním chybám jeho zakladatele Rosse Ulbrichta známého pod přezdívkou Dread Pirate Roberts. Systém založený na Bitcoinu a anonymizační síti Tor podle všeho zůstává pro uživatele bezpečný.

Kapitál z Číny a trápení Mt.Goxu

Růst kurzu v poslední době provází další fenomén – rozšiřování Bitcoinu v Číně. Poslední data dokonce ukazují, že burza BTCChina, na které se bitcoiny obchodují výhradně za čínské jüany, už je světovou dvojkou s 25% podílem. O neustálenosti celého odvětví svědčí i propad, který zažil Mt.Gox. Ano, to je ta burza, která ještě na jaře obchodovalo 80 % objemu BTC a pro méně znalé v podstatě představoval synonymum Bitcoinu.

Burza Denní objem (BTC) Tržní podíl (%)
Bitstamp 17 362 30
BTCChina 13 818 24
Mt.Gox 10 393 18
BTC-E 8 216 14
Bitfinex 4 161 7

Dnes si v Tokiu, kde společnost sídlí, musí vystačit jen s cca 20 %, což Mt.Gox co do objemu řadí až na třetí místo za zmiňovanou BTCChina a Bitstamp. Důvodů poklesu je vícero. Mt.Gox už se delší dobu potýkal s nejrůznějšími problémy a uživatelům už zkrátka došla trpělivost. Zásadní byly hlavně problémy s likviditou, kdy burza vyplácela tradiční měny se značným zpožděním.

Bitcash – česká automatická směnárna

Možnosti, jak v České republice koupit nebo prodat bitcoiny se také rozšířily. Web Bitcash.cz, který do té doby uživatelům umožňoval směňovat pouze přes fórum, zprovoznil novou automatizovanou směnárnu, kam mohou uživatelé umisťovat nabídky a poptávky. Vzhledem k malému objemu obchodů nesnese srovnání s burzami zmíněnými výše, ale pro rychlé získání bitcoinů funguje dobře. Plnohodnotná burza to není také proto, že neshromažďuje koruny, pouze BTC.

Celý systém obchodování funguje poměrně chytře a bezpečně, i když pochopitelně ne anonymně. Prodávající určí cenu, dobu trvání nabídky (lze kdykoliv zrušit) a pošle bitcoiny na adresu Bitcash. Základní formou nákupu je odsouhlasení nabídky umístěné na webu a zaslání korun na bankovní účet prodejce. Po jejich přijetí prodejce svolí k uvolnění bitcoinů z adresy Bitcash na adresu kupujícího.

Nuda, říkáte si? Na jinou úroveň se obchodování dostává, pokud jako kupující máte účet u Fio banky. Ta v současnosti jako jediná z bank na českém trhu nabízí API. Směnárně Bitcash tedy můžete udělit povolení k získávání informací o pohybech na účtu. Nemusíte se bát ani o soukromí, v elektronickém bankovnictví lze vytvořit samostatnou „přihrádku“. Bitcash tedy prakticky okamžitě zjistí, že jste skutečně zadali příkaz k odeslání peněz kupci a nato vám bitcoiny rovnou převede.

Bankomat v Kanadě a brzy i na Slovensku

O bankomatech, přesněji řečeno fyzických automatizovaných směnárnách, už se hovoří poměrně dlouho. Až nyní se ale stávají realitou. Vůbec první byl uveden do provozu 29. října v kanadském Vancouveru a další by na sebe neměly nechat dlouho čekat. Podobný automat se pod značkou Môj Bitcoin dostane také do Bratislavy a v jednání je řada dalších měst včetně Prahy.

Momentálně se větší byznys s automaty snaží rozjet dvě společnosti: Robocoin a Lamassu. Je až s podivem, jak se jejich jejich produkty liší. Zařízení od Robocoinu je masívní 160 kilová skříň o velikosti kávových či občerstvovacích automatů a působí poměrně „neotesaně“. Lamassu naproti tomu vyrábí malou mašinku v elegantním provedení, která připomíná starší počítače od Applu. I přes malé rozměry by měla být dostatečně odolná, ale pochopitelně není určena pro nasazení v nehlídaných prostorech.

Skříňový automat Robocoin

Skříňový automat Robocoin

Zařízení se neliší jen na povrchu, ale i zevnitř. Robocoin umí také přijímat bitcoiny a vydávat za ně lokální měnu a je připraven vyhovět regulatorním požadavkům v různých zemích. Dokáže uživatele identifikovat třemi způsoby: naskenováním biometrických údajů dlaně, osobního identifikačního průkazu a fotografií tváře. Bankomat od Lamassu nic takového neřeší. Vystačí si s displejem, otvorem na příjem bankovek a skenerem QR kódu adresy. Dalším zásadním rozdílem je cena: 20 tisíc dolarů za Robocoin a jen 5 tisíc za Lamassu.

CS24_early

Bitcoin Machine
Autor: Lamassu

Bitcoin Machine

Trezor – zpoždění a podpora dalších aplikací

O Trezoru, maličkém zařízení, které bude uchovávat bitcoiny v bezpečí, už jsme psali v článku Bitcoin po letech: bezpečnost a kryptografické lahůdky. Jedná se o jednoúčelový počítač, jehož úkolem je podepisovat transakce. Klíč tak nebude muset být uchován na standardním PC, kde by mu hrozila různá nebezpečí. Z Trezoru se do PC dostane jen samotné schválení transakce.

Tvůrci (Marek Palatinus a Pavol Rusnak) s prototypem Trezoru

Tvůrci (Marek Palatinus a Pavol Rusnak) s prototypem Trezoru

První várka zařízení měla být rozeslána již v říjnu, to se ale stihnout nepodařilo. Plánované doručení tedy bylo posunuto na leden. Vývojáři ale nezahálí a mezitím Trezor obohatili o několik funkcí. Z praktického hlediska zaujme zejména podpora dalších aplikací, respektive peněženek. Kromě těch klasických desktopových se Trezor domluví už i s těmi webovými, jako je například Blockchain.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.