Hlavní navigace

Blender experimentuje s přechodem z YouTube na PeerTube

22. 6. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Stávající problémy sítě YouTube se znepřístupněním řady video kanálů vedly Blender Foundation k tomu, že zkouší přechod na otevřený decentralizovaný systém PeerTube. Stane se alternativou k video serverům?

Co je PeerTube

PeerTube momentálně vybírá částku 20 tisíc eur na serveru Kiss Kiss Bang Bang. Do konce zbývají dva týdny a zatím se vybralo necelých 14 tisíc eur od více než 400 přispěvatelů.

Princip fungování PeerTube je schován již v jeho názvu. Zjednodušeně řečeno jde o „YouTube s P2P“. PeerTube je software, který si kdokoli může nainstalovat na server a začít provozovat svoji vlastní službu, která je zde nazývána PeerTube Instance. A propojit se s jinými.

PeerTube je přitom licenčně svobodná, s otevřeným zdrojovým kódem a peer-to-peer streamováním, což v principu činí přenosy rychlejšími a odolnějšími proti výpadku případného jediného zdroje. Samozřejmě v tuto chvíli pomiňme to, jak rádi vidí poskytovatelé připojení P2P přenosy ve svých sítích (zejména ti čeští).

Aktuální stav projektu

Z výše uvedeného plyne, že projekt PeerTube již existuje a funguje. Jelikož pochází z Francie, nemělo by překvapit, že počáteční fáze proběhla tam a loni v listopadu se podařilo shromáždit peníze na rozjezd ve větším měřítku za přispění francouzsky mluvících fanoušků.

Letos v březnu se PeerTube objevilo v podobě beta verze. V rámci sítě běželo víc než 100 instancí PeerTube a sdílelo se více než 7500 videí.

Nyní chce PeerTube oslovit i ty, kdož francouzštinou nevládnou a přidat na funkcionalitě. Proto běží kampaň na de facto skromnou částku 20 tisíc eur a proto je vlastně dobře, že Google/YouTube ze své moci nad internetem aktuálně „zařízla“ třeba právě nadaci Blenderu, neboť Ton Roosendaal je člověk, co dokáže povědomí o PeerTube rozšířit poměrně dobře a o zbytek se postarají novináři.

Pokud kampaň klapne, tak se minimálně dočkáme lokalizace prostředí, titulků u videa, RSS, importu z Youtube, Vimeo, DailyMotion a dalších a také vylepšení vyhledávání, stability a škálovatelnosti.

Vybere-li se 45 tisíc eur, dojde i na redundanci videa a možnosti přihlašování k video kanálům. Vybere-li se 75 tisíc eur, bude zafinancován vývoj aplikací pro Android a iOS, přispění do ActivityPub, zajištění mzdy pro hlavní vývojáře po skončení prvotní fáze vývoje (říjen 2018) a další věci.

CS24_early

Reálná konkurence pro YouTube?

Na chvíli předpokládejme, že PeerTube uspěje. Má šanci stát se konkurencí pro YouTube, nebo dokonce začít přetahovat jeho klientelu a návštěvníky ve velkém? O tom můžeme nyní pouze spekulovat, osobně se domnívám, že nikoli.

Může si však vybudovat relativně velkou komunitu lidí, kterým „diktatura YouTube“ vadí, ale půjde stále jen o zlomek lidí převážně z IT světa, porazit YouTube mezi většinovou společností je prakticky nemožné. O to se pokoušeli a pokoušejí i jiní, ale Google má fakticky monopol i díky provázání na spoustu dalších služeb, produktů, v čele s Androidem a vývojem vlastních video formátů (dříve VP9, nyní v rámci širší komunity AV1).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.