Hlavní navigace

Blocks that Matter: bloky, na kterých záleží

18. 11. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Humble Indie Bundle už šestkrát ukázal, že lze dělat úspěšné hry se správným marketingem, bez ochran a dokonce za velmi příjemných platebních podmínek. Poslední Bundle byl zaměřen na hru Voxatron, ale později se k ní přidalo Blocks that Matters. Téma kostek zůstalo, ale provedení je úplně jiné.

Dělat nezávislé hry není nic jednoduchého, ale hoši ze Swing Swing Submarine na tom dokázali postavit příběh celé hry Blocks That Matter. Během práce na nové mega cool hře někdo zaklepal na dveře a držel v ruce dost argumentů k tomu, aby byli oba vývojáři uneseni, Naštěstí si nikdo nevšiml malého robota v krabici na stole, kterého postupně naprogramují, aby mohl bojovat a dostat se ze zajetí pryč.

Příběh je snad zajímavý jen tím, že v něm figurují dva hlavní vývojáři celé hry, ale jinak slouží víceméně jako doplněk, či pojítko mezi levely, případně pro seznámení Tetrobota (tedy vás) se situací. Zatímco se s robotem snažíte překonat logické překážky, které jsou vám stavěny do cesty, Alexey a Markus pracuji na tom, abyste měli dostatečné schopnosti se s nimi vypořádat.

O co tedy jde

Princip hry je jednoduchý, i když nemusí být na první pohled zřejmý. Prostředí se řídí svými pravidly a ta pro správné vyřešení všech levelů musíte znát. Základem všeho jsou bloky, na kterých záleží, což může být kostka kamene, písku, ledu, železa, dřeva a v pozdějších fázích hry ještě další. Bloky na kterých nezáleží pak utvářejí terén, jsou pevně dané a nedá se s nimi jakkoli manipulovat.

Na začátku každého kola jste vyvrženi z portálů a musíte se dostat do druhého. Rozložení bloků váš postup komplikuje, takže je nutné je poskládat. Tetrobot je velmi dobrý ve sbírání některých bloků a jejich znovuumístění, resp. recyklaci na nový tvar, jak je uváděno ve hře. Abyste mohli něco vytvořit, musíte mít bloky alespoň čtyři nebo násobek čtyř. Nejde tedy umístit třeba 6 bloků nebo jenom tři.

Bloky lze získat buď vrtáním za pomocí vrtáku, který dostanete hned v prvním kole a nebo rozbíjením robotovou hlavou. Když nasbíráte potřebné množství materiálu, můžete se přepnout do puzzle módu a umístit získané bloky tak, aby vám umožnily další postup po hrací ploše.

Každý materiál má své vlastnosti. Když do ledového bloku trochu zavrtáte, tak odletí do strany. Blok z písku se zase neudrží a pokud má kam, spadne dolů. Dřevo dobře hoří a podobně jako kámen se drží tam, kde ho umístíte. Další kostky padají, jen co se k nim přiblížíte, a s některými nehnete, ani kdybyste se rozkrájeli.

Během dalšího postupu hrou dostáváte další a další schopnosti. Jednou z nich je třeba možnost zničit (pozor, ne posbírat) 8 a víc bloků poskládaných vedle sebe. Některé bloky nejsou z materiálu, který můžete vždy rozdrtit vrtákem, a v takovém případě přijde likvidace osmi bloků k ruce. Takové bloky navždy zmizí a už s nimi nebudete moci pracovat. Další problémy dělají bloky, které má Tetrobot pod nohama, a na takové budete muset využít prostředí, například oheň.

Postup v některých levelech komplikují nepřátelé v podobě elektrizujícího nebo zapalujícího slizu. Tím lze zničit bloky, které se nějakým způsobem pohybují, jako jsou třeba ledové jezdící nebo pískové padací. Většinou ale stačí sliz přeskočit a jít dál.

Grafika, hudba

Blocks That Matter není stará hra, vyšla 11. října i pro naši milovanou platformu. Nemá otevřený kód, ale zato ani žádné protipirátské až protizákaznické ochrany a dokonce ani nestojí nějak moc, bude vám stačit 5 USD.

Po grafické stránce ji není co vytknout. Inspirace osmibitem je cítit už při prvním snímku a právě hráči, kteří mají rádi atmosféru moderních her v osmibitovém stylu, si Blocks That Matter velmi rádi zahrají. Hudba pak už jen doplňuje grafiku. Nejde o hru, kde by bylo potřeba vytvářet nějakou atmosféru, ale hlavně nerušit při řešení logického problému, a to se vývojářům povedlo na jedničku.

CS24_early

Co se jim dále povedlo, je doba hraní. Za dvě hodiny jsem se dostal někam k 15 %. Jednotlivé levely jsou dobře odstupňované a nestane se, že byste narazili na level, který sotva uděláte, a hned ten další proletěli za půl minuty. Vývojáři se nebojí vytvářet ani rozsáhlejší prostředí, takže se občas trochu naběháte.

Závěr

Hra obsahuje přes 40 základních levelů a otevírá i dveře komunitě, která může vytvářet neomezené množství dalších. Přidat se můžete i vy v integrovaném editoru. Nevím, co bych Blocks That Matter vytkl. Je k dispozici pro: 32bit i 64bit, bez problémů šlape i na pomalém Eee s Atomem první generace, je za slušnou cenu a užijete si s ní hodně srandy.

  • + Dlouhá doba hraní
  • + Pěkná grafika
  • + Sympatický příběh

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.