Hlavní navigace

Blueman: na bluetooth sluchátko s přehledem

22. 9. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Bluetooth je dnes součástí hromady zařízení. Máme bluetooth myši, telefony, sluchátka, prostě všechno je lepší s bluetooth. Linux na tom s bluetooth nebyl vždy nejlépe. Vcelku dlouho trvalo, než se objevily kvalitní frontendy ke knihovně bluez. Jeden takový je i Blueman a na něj se dnes podíváme.

Technologie Bluetooth spojuje nejrůznější mobilní zařízení k sobě. Umožňuje jim si posílat soubory, kontakty nebo sdílet připojení k nějaké síti. Jedná se o PDA, mobilní telefony, foťáky, MP3 přehrávače a v extrémním případě třeba i hodinky. Linux samozřejmě bluetooth zařízení podporuje a pokud vám stačí pracovat se zařízením z příkazové řádky, tak se dá říct, že umí všechno co je potřeba. Pokud ale chcete trochu toho klikání, budete hledat déle.

Jeden takový program je Blueman. Ten dokáže spárovat lokální stroj s dalším zařízením, prohlížet a posílat soubory, vytvářet virtuální sériové porty nebo připojovat bluetooth myši a headsety. Až na některé detaily se dá všechno naklikat.

Instalace

Při instalaci do distribuce Ubuntu je potřeba přidat repositář s balíčky a GPG klíč. Začneme repositářem:

$ echo "deb http://ppa.launchpad.net/blueman/ppa/ubuntu jaunty main" > /etc/apt/sources.list.d/blueman.list 

Dalším krokem je přidání ověřovacího GPG klíče:

$ sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver keyserver.ubuntu.com 951DC1E2 

Pak obnovíme databázi balíčků:

$ sudo aptitude update 

Aktualizujeme nainstalované balíčky:

$ sudo aptitude safe-upgrade 

A nakonec nainstalujeme Bluemana:

$ sudo aptitude install blueman 

Tím je instalace u konce. Všechny kroky můžete udělat samozřejmě i klikacím způsob pokud jste na něj zvyklí.

Já jsem Blueman

Blueman

Blueman se automaticky spustí při přihlášení a překryje tak klasického správce bluetooth zařízení z Ubuntu. Pokud se vám nechce znovu přihlašovat, stačí spustit program blueman-applet.

Pokud máte už nějaké zařízení spárované, tak vás určitě zaujmou hezké ikonky všech druhů zařízení (desktop, laptop, PDA, mobil, …). Program je napsán v GTK a je tedy primárně zaměřen na uživatele prostředí GNOME. Hned na první pohled je vidět, že se snaží být co nejvíce přívětivý. Když se rozhodneme dát mu šanci, zjednodušíme si následující úkony:

  • Připojení přes 3G/EDGE/GPRS
  • Vytvoření bluetooth sítí
  • Připojení vstupních zařízení
  • Připojení audio zařízení
  • Odesílání, přijímání a prohlížení souborů
  • Párování

Standardní program pro správu bluetooth zařízení v Ubuntu bohužel všechny tyto možnosti nenabízí, takže nahrazení je na místě, zvlášť pokud s bluetooth pracujete častěji.

Abychom nezůstali jen u řečí, ukážeme si na praktických příkladech co všechno Blueman dokáže. K dispozici tu mám telefon, headset a druhý počítač. Do výčtu mi tu bohužel chybí bluetooth myš, takže nezbývá než věřit vývojářům, že to funguje.

Spárování

Blueman

Párování zařízení může být prováděno z obou stran. Při inicializaci ze zařízení Blueman zareaguje a zobrazí okénko s párovacím kódem.

Připojení k Internetu přes EDGE/GPRS

Blueman

Připojení k Internetu přes mobilní telefon a technologie EDGE/GPRS je velmi dobrý důvod, proč Bluemana používat. Možná jste si všimli, že když jste si nastavili rfcomm, tedy jakýsi virtuální sériový port napojený přes bluetooth k telefonu, Netword Manager si ho ani nevšiml a připojení bylo nutné řešit různými berličkami jako třeba gnome-ppp. Když spárujete telefon se svým desktopem nebo note/netbookem, Blueman o tom informuje systém přes HAL a v Netword Manageru si můžete připojení nakonfigurovat.

Abychom tohoto dosáhli, po spárování telefonu klikneme druhým tlačítkem na řádek s telefonem, vybereme sériové porty a zvolíme „Služba vytáčené připojení“. Tím se nám vytvoří virtuální sériový port /dev/rfcommX a v Network Manageru najdeme možnost připojit se přes Mobilní širokopásmové připojení. Další konfigurace se provádí tam.

Port můžeme vytvořit i přes konfigurační dialog, který náš procesem provede. Najdeme ho pod ikonkou „Nastavení“. To platí i pro další zde uvedené postupy.

Bluetooth síť

Blueman

Méně známá schopnost bluetooth je vytváření virtuální síťové karty pro komunikaci s okolními počítači. Ideální do míst, kde není WiFi a chcete si třeba něco s někým zahrát. Stačí, když jste s druhou stranou spárovaní. Pak kliknete druhým tlačítkem na jeho ikonku dáte „Síťový přístup“ a „Přístupový bod sítě“. Teď se vám v systému objeví nová virtuální síťová karta. Na druhém počítači se objeví také. Můžete s ní pracovat jako s jakoukoli jinou kartou třeba přes Network Manager nebo z řádky.

Nemohu vyzkoušet připojení více účastníků najednou, protože tu mám jen dva počítače s Linuxem a bluetooth. Budu ovšem rád, když se se svými zkušenostmi podělíte v diskusi.

Audio zařízení

Blueman

Bluetooth ve stolním počítači nebo note/netbooku můžeme použít i pro provozování bluetooth headsetu při telefonování třeba přes Skype. Ten se k tomu staví velmi otevřeně, ale uživatel se bohužel neobejde bez zásahu do jednoho souboru ve svém domácím adresáři. Začneme tedy s ním. Je to soubor ~/.asoundrc a umístíme do něj něco podobného tomuto:

pcm.sluchatko {
    type bluetooth
} 

Pak se znovu přihlásíme a otevřeme Bluemana. Tam spárujeme bluetooth sluchátko a klikneme na něj druhým tlačítkem. Vybereme „Připojit službu Headset“. Skype by teď měl mít v nabídce zvukového vstupu a výstupu „sluchatko“. Když ho vybereme, všechno šlo, jak mělo a spustíme testovací hovor, měli bychom slyšet hlas slečny, která nás vyzve abychom něco řekli. Když něco na povel řekneme, měli bychom pak slyšet i vlastní hlas. Blueman si nastavení pamatuje, takže sluchátko bude aktivované i po dalším rebootu počítače. Skype se občas bluetooth sluchátku bránil a bylo potřeba provést nastavení a Skype vypnout a zapnout.

Práce se soubory

Blueman

Pro procházení souborů se používá Nautilus a gnomovský virtuální souborový systém, který dokáže krom jiného procházet i bluetooth zařízení. Krom toho umí Blueman odesílat a přijímat soubory jednotlivě. Ne všechny zařízení umožňují prohlížet svůj obsah prvním zmíněným způsobem.

Závěr

Blueman je nástroj, který bezvadně ovládá bluetooth ve vašem počítači a připravuje hardware pro použití s dalšími programy. Možná by nebylo špatné ho propojit třeba ještě s Network Managerem, ale i v této podobě se jedná o velmi použitelný kousek softwaru. Všechny možnosti zmíněné v článku můžete provozovat i z příkazové řádky. Pokud to někdo z vás zkoušel, tak ví, že se nejedná zrovna o pohodlnou práci a pokud jde o mě, u bluetooth preferuji spíše klikací nástroje. Blueman dokáže pracovat i s několika bluetooth zařízeními najednou. Jediné, co bych mu v této podobě vytýkal, je absence sdílení souborů na počítači. Přenos dat lze uskutečnit jen posíláním jednotlivých souborů. Samozřejmě se to dá uskutečnit přes příkazovou řádku nástrojem obexftpd.

CS24_early

Bluemana by vývojáři rádi dostali jako výchozího správce bluetooth do Ubuntu 10.04 Lucid Lynx.

Další informace hledejte na domovské stránce Bluemana.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.