Hlavní navigace

Bluetoothový audio přijímač Belkin v Linuxu

20. 1. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

S nástupem chytrých telefonů se začala objevovat zařízení s názvem „Bluetooth Music Receiver“, která fungují jako přijímač zvuku přes bluetooth a mají výstup pro běžné reproduktory. Jedno takové zařízení jsem se rozhodl si pořídit a přes nervozitu, zda bude v Linuxu vše fungovat, jsem byl nakonec mile překvapen.

Ještě před pár lety byla technologie Bluetooth (BT) plná záludností, které si výrobci vykládali různě, takže ne vždy zakoupené zařízení fungovalo s vaším notebookem nebo telefonem. Tahle doba je pomalu pryč a dnes se dá říct, že podpora Bluetooth je v zařízeních stabilní a když si koupíte nějaká BT sluchátka, nemusíte se bát, že by nejely zrovna s vaším telefonem. V Linuxu to bylo s podporou Bluetooth podobné jako se samotným Bluetooth, ale také se časem dostala na funkční a spolehlivou úroveň.

Dnes bude řeč o BT audio zařízení s názvem Belkin Bluetooth Music Receiver. Jde o zařízení, které přijímá zvuk z nějakého BT zdroje, například telefon nebo počítač, a posílá ho do analogového výstupu do běžných reproduktorů. Podobných zařízení se na našem trhu moc nevyskytuje a v mnoha e-shopech je Belkin jedinou krabičkou svého druhu. Zařízení je určeno primárně pro mobilní telefony, ale poslouží dobře i u stolního počítače nebo ještě lépe u notebooku, kde nechcete řešit příliš mnoho kabelů.

Zařízení je dodáváno s propojovacími kabely (jack-jack, jack-chinch) a zdrojem napájení. Jde o malou krabičku oválného tvaru s šířkou a hloubkou asi 4 cm a výškou asi 2 cm, kterou je možné někam zastrčit a nemusí být na očích. Měla by být kompatibilní se všemi zařízeními podporující A2DP, což je dnes téměř každý telefon a se správným adaptérem i počítač. BT dokáže přenést pouze stereo zvuk, takže i Belkin si poradí jen se stereem.

Kvalita zvuku je závislá na mnoha faktorech, z nichž nejdůležitější je samozřejmě kvalita BT signálu. S chytrými telefony Nexus S ani Desire S neměl Belkin problémy, ani když mezi nimi stála zeď. Vysvětluji si to větší anténou v telefonu nebo vyšším vysílacím výkonem. Z obou jede zvuk téměř stejně, jako kdybych k němu připojil kabel. I když je signál přenášen digitálně, převodníky na analog nebudou v Belkinu nic světoborného, takže výsledek je závislý na citlivosti vašeho sluchu. Na takové to domácí poslouchání při práci ovšem bohatě postačují.

Opačnou zkušenost mám s notebookem Asus Eee 1000h, kde je BT modul umístěn v levé spodní části, kde si uživatel opírá ruku a anténa je o něco lepší než žádná. V tomto případě docházelo k degradaci kvality přenášeného zvuku a někdy i k výpadkům. Zatímco s telefonem jsem neměl problémy ani na vzdálenost 5 metrů přes jednu zeď, u Eee se kvalita zhoršovala už od vzdálenosti půl metru. Na desktopu se mi zařízení nepodařilo rozjet, protože můj adaptér pravděpodobně nepodporuje A2DP. Pokud si tedy budete chtít Belkin pořídit, počítejte s tím, že ne všechny BT moduly jsou stejně dobré a některé nemusí A2DP podporovat vůbec.

Belkin Bluetooth Music Receiver je produkt, který hodně závisí na kvalitě jeho protějšku, takže i když v diskusi najdete negativní hodnocení, nemusí to nutně znamenat, že zrovna vám bude Belkin dělat problémy.

Belkin Bluetooth Music Receiver a Linuxu

Na testování tohoto zařízení jsem použil Kubuntu s desktopovým prostředím KDE. Na systémech, kde byl kompatibilní BT modul stačilo několikrát kliknout a zvuk se přesměroval do Belkinu. V KDE za to může Phonon, který spravuje audio vstupy a výstupy a práci s několika zvukovými kartami dělá hračkou. Pro běh Belkina nepotřebujete ani zvukovou kartu, protože zvuk je přenášen digitálně. Při připojení se vám v systému objeví virtuální zvuková karta a kdykoli se k Belkinu připojíte, přesměruje se zvuk automaticky tam.

Prvním krokem je spárovat Belkin s vašim zařízením. K tomu se dá dopracovat několika cestami, ale ta přes ikonku v traybaru je nejjednodušší. Belkin odpojíme od napájení (pokud byl napájen) a opět ho zapojíme. Tím se stane na chvilku viditelným a můžeme ho spárovat s novým zařízením. Obě zařízení se vzájemně na všem domluví, takže není potřeba dělat nic jiného než klikat. Zkusíme tedy Belkin najít.

Po odkliknutí zařízení se vás KDE zeptá, kterou službu má na Belkinu používat. Na výběr je jediná – audio. Pokud nevidíte žádnou službu, váš adaptér pravděpodobně není s Belkinem kompatibilní.

Když je všechno dobře, objeví se notifikace, že akce proběhla v pořádku.

Dalším krokem je nastavení priorit, kde řekneme KDE, při jakém zvuku má používat jakou zvukovou kartu. Hudbu si můžete pustit přes Belkin, ale systémové zvuky nechat na lokálních reproduktorech a podobně. To se dělá v Nastavení systému->Multimedia.

Pokud jste nastavili, aby systém preferoval Belkin, měli byste mít už zvuk přesměrován na něj. Posledním krokem je nastavení KMixu, který pro regulaci hlasitosti používá jako hlavní vždy jen jednu zvukovou kartu. Pokud v KMixu kliknete v menu na Vybrat hlavní kanál, můžete určit, která to bude.

Belkin Bluetooth Music Receiver a Android

V Androidu je připojení Belkinu ještě jednodušší, než v KDE. zařízení stačí spárovat a když bude připojené, bude zvuk automaticky přesměrován na něj.

CS24_early

Shrnutí

Za Belkin Bluetooth Music Receiver v našich e-shopech zaplatíte od 600 do 1200 Kč. Dá se říct, že funguje spolehlivě, ale kvalita zvuku závisí na použitém adaptéru. Ze dvou telefonů, které jsem zkoušel, jsem u obou dosáhl stejně dobrého výsledku. Netbook Asus Eee fungoval dobře do vzdálenosti přibližně půl metru. V Linuxu, resp. v KDE, není s A2DP žádný problém, ale stejného výsledku by mělo jít dosáhnout v GNOME, Unity i dalších prostředích. Dají se najít i návody, které vás provedou konfigurací v příkazové řádce, nějaké instrukce najdete třeba na wiki Archilinuxu.

V poměru cena/výkon hodnotím Belkin Bluetooth Music Receiver kladně, protože za relativně malou částku vám dá hodně pohodlí, hlavně v kombinaci s mobilním telefonem, pro který je také primárně určen.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.