Hlavní navigace

Boat Browser Mini: malý, ale šikovný prohlížeč pro Android

21. 8. 2013
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Webový prohlížeč Boat Browser Mini pro Android se profiluje jako rychlý a elegantní prohlížeč s jednoduchým ovládáním navržený pro zařízení s menším displejem a podporující i low-end zařízení. Seznam funkcí je opravdu hodně dlouhý. Že by se konečně objevila modernější náhrada za prohlížeč Opera Mobile?

V poslední době se mnoho zajímavých webových prohlížečů pro Android zaměřuje především na tablety. Je to logické, protože růst prodejnosti tabletů nenachází svůj strop ani v dobách ekonomické recese. Android je přitom zastoupen hned podle několika analytických agentur na nadpoloviční většině nově prodávaných tabletů.

Jenže někteří tvůrci prohlížečů začali jaksi zapomínat, že Android ještě ve větší míře dominuje na trhu chytrých mobilů. Hledání šikovného prohlížeče pro chytrý mobil je aktuální téma, jelikož léty osvědčená Opera Mobile není nadále vyvíjená. Přestože jde stále o kvalitní mobilní prohlížeč, tak některé moderní funkce ji chybí, přičemž již nyní není naděje, že by byly doplněny. Nová Opera pro Android je často a bohužel oprávněně kritizována.

Uživatelé si sice vyvzdorovali opětovné zpřístupnění oblíbeného prohlížeče Opera Mobile (dnes Opera Mobile Classic či jen Opera Classic), ale vzhledem k nepokračujícímu vývoji to není dlouhodobé řešení. Vedle pětice notoricky známých prohlížečů se jako alternativa nabízí Boat Browser Mini, na který se nyní blíže podíváme.

Boat Browser Mini je nováčkem na scéně. Americká společnost Boatmob, která za jeho vývojem stojí, vznikla teprve v roce 2012. Nyní vyvíjí prohlížeče pro Android založené na open source jádře WebKit. Nabízí Boat Browser určený spíše tabletům a právě Boat Browser Mini určený naopak chytrým mobilům a dalším zařízením s menším displejem. 

Boat Browser Mini i „velký“ Boat Browser podporují Android 2.1 a vyšší. Oba prohlížeče jsou na Google Play dostupné zdarma, ale rovněž si zde lze za necelých 60 Kč koupit licenční klíč, který odemyká některé pokročilé funkce. Dále je možné na Google Play dohledat od tvůrců tohoto dua prohlížečů různé placené doplňky pro získání nových funkcí nebo změnu vzhledu.

Věnujme se ale konkrétně prohlížeči Boat Browser Mini, protože autoři jej vydávají za prohlížeč pro zařízení s menším displejem (tedy zejména chytré mobily), který má nabízet elegantní ovládání a pohodlné surfování i na méně výkonných zařízeních.  Tak nějak by se dala charakterizovat i Opera Mobile, takže se Boat Browser Mini se teoreticky jeví jako možná alternativa, ale jak vypadá praxe?

Svižný prohlížeč i na postarším chytrém mobilu

Pro otestování prohlížeče opustil šuplík a vyrazil do akce smartphone HTC Desire Z, který z dnešního pohledu s jednojádrovým procesorem Qualcomm (800 MHz) a 512 MB RAM žádný oslnivý výkon nenabízí. Přesto na tomto konkrétním mobilu běží Boat Browser Mini opravdu svižně a spolehlivě. Rychlost spouštění, reakční doba, načítání stránek – to vše na podtrženou jedničku s hvězdičkou.

Potěšila i vysoká spolehlivost. Žádné zbytečné prostoje, zamrzávání či snad dokonce pády aplikace. Z hlediska výkonu a spolehlivosti na daném zařízení snese srovnání jen Opera Mobile. Minimálně v případě staršího mobilu HTC Desire Z tedy Boat Browser Mini z výkonnostního hlediska splnil očekávání vyplývající ze slibů tvůrců prohlížeče. Ale výkon není vše.

Optimalizovaný pro ovládání jednou rukou

Tvůrci prohlížeče to mysleli vážně i s optimalizací pro menší displeje a chytré mobily. Uživatelské rozhraní je navrženo tak, že surfovat po webu lze pouze za použití palce. Druhou ruku uživatel k naprosté většině operací nepotřebuje. Dokonce ani pro přiblížení obsahu a zalomení textu, ale k tomu se ještě dostaneme.

Hlavní uživatelské rozhraní se skládá z horní a dolní lišty. Všechny klíčové ovládací prvky jsou v dosahu palce té ruky, ve které je mobil držen. Na horní liště je řádek s webovou adresou, přes který lze položit dotaz i výchozímu vyhledávači. Přímo v adresním řádku je po levé straně hvězdička pro přidání stránky mezi záložky a po pravé straně tlačítko pro zastavení načítání anebo opětovné načtení stránky.

Na horní liště vedle multifunkčního řádku s adresou je vpravo přepínač, který namísto řádku s adresou zobrazí vyhledávání pole, kde lze snadno přepínat mezi dostupnými vyhledávači. Naopak na levé straně je tlačítko pro otevření nového panelu. Ten lze otevřít i dalšími způsoby, takže nevadí, že na zařízeních s větším displejem není tlačítko zrovna optimálně dostupné pro palec.

Základní zobrazení prohlížeče, zobrazení při posunu stránky dolů se skrytou horní lištou, speciální vyhledávací pole s volbou vyhledávače.

Horní lišta se automaticky skrývá při posunutí stránky dolů, aby uvolnila nějaký ten prostor pro webový obsah navíc. Nicméně oproti některým jiným prohlížečům s podobným řešením se opětovně neobjeví již při menším posunutí stránky nahoru. Je třeba stránku posunout až úplně na začátek. Někteří uživatelé tento prvek v diskusích chválí (lišta prý neobtěžuje při každém posunu nahoru), někteří naopak kritizují (lišta je hůře dostupná). Oba tábory mají svůj díl pravdy.

Dolní lišta zůstává zobrazená vždy, pokud není aktivován fullscreen režim. Pak zmizí i systémová notifikační lišta a Boat Browser Mini běží skutečně přes celý displej. Přepnutí na fullscreen lze mimochodem zautomatizovat při otočení mobilu na šířku, což je velmi praktické. Ale zpět ke spodní liště, kde jsou všechny klíčové ovládání prvky nebo přístup k nim.

Samozřejmě nechybí tlačítka pro navigaci zpět a vpřed. Hned vedle je tlačítko otevírající nabídku, přes kterou lze aktuálně zobrazenou stránku sdílet pomocí externích aplikací, přidat mezi záložky, umístit odkaz na plochu systému, nastavit jako domovskou stránku, přidat na obrazovku rychlého přístupu či uložit pro prohlížení offline.

Možné operace s aktuálně zobrazenou stránkou, obrazovka rychlého přístupu a přepínání mezi otevřenými stránkami.

Další tlačítko na spodní liště slouží k otevření správce záložek, který je propojen zároveň s přístupem k historii navštívených stránek. Správce záložek je na mobilní prohlížeč dosti propracovaný. Záložky lze řadit podle četnosti použití, doby vytvoření, doby posledního využití či abecedně podle názvu. Podporován je import záložek ze systémového prohlížeče a potěší možnost zálohy.

Ve správci záložek a webové historii se zobrazuje reklamní banner, který lze odstranit nákupem v úvodu zmiňovaného licenčního klíče. Ten se je nezbytný, pokud má prohlížeč podporovat více než patnáct najednou otevřených stránek. Pro přepínání mezi nimi slouží další tlačítko na spodní liště, které otevírá obrazovku s velkými náhledy otevřených stránek a s tlačítkem pro otevření nového panelu tentokrát bez problémů dostupným pro palec.

Poslední dosud nezmíněné tlačítko na liště otevírá hlavní menu prohlížeče, které je rozděleno do tří částí. Pro přepínání stačí horizontální potažení prstem na displeji. Nejdůležitější volby jsou hned v první části. Například tlačítko pro otevření domovské stránky anebo rychlého přístupu, opětovné načtení stránky, přístup k nastavení prohlížeče, přepnutí do fullscreen režimu, otevření správce stahování či zavření prohlížeče.

Hlavní menu prohlížeče rozdělené do tří částí.

Na dalších stránkách jsou pak pokročilé volby. Některé jsou i v nastavení, ale přes menu jsou přece jen dostupnější. Ještě se k nim dostaneme. Uživatelské rozhraní je opravdu promyšlené a výborně optimalizované pro ovládání palcem jak se na prohlížeč pro mobilní telefony sluší a patří. Menší kritiku by snad šlo adresovat velikosti spodní lišty, kde jsou jednotlivá tlačítka poměrně malá. Ale pořád se ještě jejich velikost není za hranou ergonomicky přípustného.

Prohlížeč nabízí rychlý přístup alias Speed Dial ve stylu prohlížeče Opera Mobile. To znamená, že se zde vůbec neobjevují nejčastěji navštěvované weby, ale výhradně ty weby, které si uživatel na obrazovku rychlého přístupu manuálně připne. Jestli je to špatný nebo správný přístup je opět diskutabilní, takže možnost volby by nebyla od věci, ovšem bohužel chybí.

Možnosti nastavení prohlížeče a noční režim (viz dále).

Nebýt textového popisku, tak samotné náhledy jsou nepoužitelné, protože Boat Browser Mini se nesnaží detekovat loga, ale udělá výřez pravého horního okraje stránky, takže vypovídající hodnota může být i nulová, pokud se tam třeba nachází reklama. Obrazovka rychlého přístupu slouží jako domovská a startovací stránka stejně jako obsah nového prázdného panelu. Jako domovskou stránku si však lze nastavit libovolnou webovou adresu.

Velmi šikovné a moderní mobilní surfování

Jak již bylo uvedeno, Boat Browser Mini používá open source jádro WebKit, takže jistě není překvapením bezproblémové zobrazení webového obsahu. Pro jeho přizpůsobení malému displeji chytrého mobilu Boat Browser nabízí hned několik funkcí včetně na sobě nezávislého nastavení automatického zoomu a zvětšení textu.

Pro ovládání palcem lze za killer-feature počítat možnost nechat si zobrazit tlačítka pro zoomování a automatické zalomení textu. Jde to tedy i bez tradičního dotykového gesta s palcem a ukazováčkem. Tlačítka na displeji nezabírají žádný prostor navíc, protože se objeví jen pár sekund po načtení stránky. Posléze opět zmizí.

.

Zobrazení plnohodnotného webu, následné přiblížení a zalomení textu tlačítkem bez dotykového gesta a skrytí tlačítka.

Boat Browser bohužel jako řada jiných prohlížečů trpí tím, že text některých stránek při zoomování umístí až k samému okraji displeje, což pro čitelnost není optimální. Opera Mobile zůstává stále nepřekonanou královnou v přizpůsobování stránek mobilním zařízením, ovšem je třeba také zdůraznit, že její vývojáři na prohlížeči pracovali podstatně delší dobu a měli řadu let na vypilování této disciplíny k naprosté dokonalosti.

Prohlížeč nenabízí explicitní funkci pro vyžádání plnohodnotné verze webu, ale umožňuje změnu své identifikace, což je z technického hlediska totéž. Vedle výchozí identifikace se může hlásit jako iPhone, iPad, PC či konkrétně jako prohlížeč Internet Explorer, Mozilla Firefox či Safari od Applu. Ne všechny weby se ale povede ošálit. Závisí to na tom, co vše používají k vyhodnocení zařízení.

Změna identifikace prohlížeče, nastavení podpory pro Flash a nastavení zobrazení, resp. orientace prohlížeče.

V nouzi lze použít speciální režim prohlížeče pro tzv. mobilní zobrazení, kdy obsah webové stránky oseká na kost. Mnohé weby, jejichž provozovatelé ignorují mobilní zařízení, jsou tak na displeji chytrého mobilu čitelné alespoň v této spartánské podobě. Pro úsporu přenášených dat si lze také zablokovat načítání obrázků.

Nechybí podpora pro Flash Player, pokud je v zařízení k dispozici. Flash se ve výchozím nastavení spouští až na vyžádání a vždy jen konkrétní element. To není žádná překvapující funkce, ale nutnost, která se objevuje i v mnoha dalších prohlížečích. Flash často z uživatelského pohledu jen zbytečně (reklama) zatěžuje systémové prostředky a čerpá drahocennou energii z baterie.

Boat Browser Mini bohužel zatím nenabízí speciální režim pro čtení, ale disponuje nočním režimem. Při jeho aktivaci se sníží jas displeje a design webové stránky jsou oděny do tmavého hávu. Noční surfování je tak díky méně zářícímu displeji příjemnější pro oči a méně rušivé pro okolí. Vhod přijde také možnost zafixovat orientaci prohlížeče nezávisle na nastavení změny orientace zařízení.

Zajímá vás podpora pokročilých konfigurovatelných dotykových gest? Dobrou zprávou je, že Boat Browser Mini je podporuje. Ovšem také je tu špatná zpráva, že bez nákupu licenčního klíče je nutné se spokojit jen s těmi předdefinovanými: zavření panelu, přepínání mezi panely, otevření nového panelu či načtení Facebooku nebo Googlu  Gesta bez licenčního klíče nelze upravovat či přidávat nová, ale cca 60 Kč snad nikoho nezruinuje.

Pokročilá dotyková gesta jsou k dispozici, ale pro jejich úpravu nebo přidání nových je nutné koupit licenční klíč.

Navigaci si lze usnadnit také přeprogramováním tlačítka pro regulaci hlasitosti, které může v rámci prohlížeče volitelně sloužit k zoomování, přepínání mezi panely nebo k posouvání webové stránky. Další pokročilou funkcí je pořízení screenshotu právě zobrazeného webu, ze kterého je možné přímo v prohlížeče udělat i výřez. Screenshot pak lze opět přímo z prohlížeče uložit do paměti zařízení nebo sdílet s pomocí externích aplikací. I tato funkce si zaslouží pochvalu.

Zklamáním je chybějící synchronizace. Ani záložky nelze synchronizovat, natož hesla, historii či panely. Samozřejmě, že většina prohlížečů pro PC používá proprietární synchronizační mechanismus, o což to nezávislé mobilní prohlížeče mají těžší, ale potěšila by alespoň synchronizace mezi prohlížečem Boat Browser Mini v chytrém mobilu a jeho větším bráškou Boat Browser v tabletu.

Volba motivu vzhledu, nabídka zpoplatněných motivů a nákup motivu Windows Phone na Google Play.

Naopak nechybí podpora motivů vzhledu. Několik jich je instalováno přímo s prohlížečem. Další si lze zakoupit na Google Play. Kdo má smysl pro humor, může si například prohlížeč převléct do apartního oblečku Windows Phone. Ovšem i ty placené motivy vzhledu se počítají na jednotky. Tvůrci prohlížeče slibují, že v budoucnu jich bude k dispozici více. Aby ne, když je to jeden ze způsobů monetizace prohlížeče.

Ochrana soukromí je nejslabší stránka prohlížeče

V oblasti ochrany soukromí Boat Browser Mini zaostává jako snad většina současných webových prohlížečů pro mobilní zařízení. Nejenže chybí podpora Do Not Track (což při reálném přínosu technologie zase tak moc nevadí), ale rovněž absentuje možnost blokovat cookies třetích stran. Podporu cookies lze jen obecně povolit nebo zakázat. Správce hesel pak postrádá podporu master hesla.

Nastavení ochrany soukromí, mazání stop po surfování a dotaz před zavřením prohlížeče umožňující zamést stopy.

Anonymní režim je k dispozici, ovšem poněkud zapadlý až v nastavení prohlížeče. Navíc nelze vedle sebe používat standardní panely a panely v anonymním režimu jako to umí třeba mobilní Mozilla Firefox. Při zavírání prohlížeče je automaticky zobrazováno okno s dotazem, přes které je možné smazat veškeré stopy po webové aktivitě.

CS24_early

Výborný prohlížeč, nikoliv však dokonalý

I když po poslední pasáži článku to tak nevypadá, celkově Boat Brorwser Mini míří k dokonalosti. Během testování udělal velmi dobrý dojem. Chtělo by to ale ještě trochu zapracovat na optimalizaci zobrazení stránek pro menší displeje, ovšem současný stav není vůbec špatný. Prohlížeč je svižný a spolehlivým, nabízí řadu vyspělých funkcí a velmi dobře se ovládá bez použití druhé ruky.

Některé funkce ovšem k té naprosté dokonalosti chybí. Například režim pro čtení či blokování reklamy. Možná by nebylo od věci otevřít prohlížeč pro tvůrce rozšíření, kteří by s výbavou prohlížeče mohli pomoci. Ovšem tvůrci prohlížeče mají svůj byznys založen i na prodeji doplňků, takže těžko předpokládat klasickou otevřenou podporu rozšíření ve stylu Firefoxu.

Jak se stavíte k placeným aplikacím pro Android?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.