Hlavní navigace

Nová Opera pro Android: na uživatelích se experimentovat ne­má!

7. 8. 2013
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

Nová Opera pro Android je výbušným tématem. Na jedné straně přináší v některých oblastech nepopiratelný posun vpřed, na straně druhé nezvládá některé základní dovednosti svého předchůdce, prohlížeče Opera Mobile. Na čem by ještě vývojáři měli zapracovat? Stojí nová Opera za pozornost uživatelů?

Pro norskou společnost Opera Software je letošní rok zlomový. Nejvýznamnější evropský hráč na poli webových prohlížečů se takřka po dvaceti letech rozhodl opustit vlastní technologii a de facto resetovat vývoj svého browseru pro osobní počítače i mobilní zařízení. Důvodům a záměrům je věnován článek na sesterském serveru Lupa.cz. V tomto článku se zaměříme na důsledky.

Jedním z deklarovaných důvodů pro radikální řez bylo zvýšení konkurenceschopnosti na mobilních zařízeních. Zde dříve prohlížeče Opera Mini a Opera Mobile jednoznačně dominovaly, ovšem s příchodem platforem Android a iOS začaly ztrácet pevnou půdu pod nohama, což se projevilo i na propadu tržního podílu.

StatCounter uvádí, že v prosinci 2008 souhrnný tržní podíl prohlížečů Opera Mobile a Opera Mini mezi mobilními prohlížeči činil 26,51 % a dohromady tak tvořily tržní jedničku. V červnu 2013 však prohlížeče společnosti Opera Software pro mobilní zařízení dosáhly na celkový tržní podíl jen 16,06 %, což znamená propad o více než deset procentních bodů za necelých pět let.

I při sečtení podílů všech mobilních prohlížečů hájících barvy společnosti Opera Software získáme nyní již delší dobu až tržní trojku. Trhu jasně dominuje prohlížeč integrovaný do systému Android a mobilní Safari z iOS. Není přitom tajemstvím, že mobilní trh je pro norskou firmu klíčový. Koupila proto i konkurenční společnost SkyFire tvořící stejnojmenný mobilní prohlížeč.

Jedním z důvodů akvizice vedle technologie Rocket Optimizer mělo být i know-how. Konkrétně v oblasti optimalizace pro tablety a vývoje prohlížeče pro iOS, tedy stále ještě nejvýznamnější tabletovou platformu a druhou nejvýznamnější platformu na poli chytrých mobilů. Mnozí tedy byli zvědaví, jestli se Opera Software na mobilní scéně dovede znovu razantně přihlásit o slovo.

Více slyšet ale zatím jsou nespokojení uživatelé, po jejichž nátlaku byla opětovně zpřístupněna Opera Mobile (dnes Opera Mobile Classic), již má ale nahradit nová Opera pro Android. Dochází tedy ke sjednocení značky napříč platformami a zařízeními. To kontroverze nevyvolává. Pojďme se objektivně podívat, jak si nová Opera pro Android vede a do jaké míry je kritika oprávněná.

Zcela nový prohlížeč, nikoliv jen nová verze

Opera pro Android, která by časem měla být dostupná i pro iOS, je ve vztahu k prohlížeči Opera Mobile fakticky zcela nový browser. Vzniká na základech open source projektu Chromium. Společnost Opera Software již nepoužívá své původní uzavřené jádro Presto. Nová Opera pro Android tedy nepředstavuje pouhý rebranding a doplnění nových funkcí.

Vývojáři norské firmy v tuto chvíli mají evidentně plné ruce práce s tím, aby nová mobilní Opera uměla totéž a stejně dobře jako Opera Mobile. Je to ale daň za možnost těžit z projektu Chromium, který vydatně podporuje silný Google. Daň za možnost splnit podmínky pro zařazení prohlížeče do AppStore, tedy fakticky za jeho zpřístupnění pro uživatele iOS.

Pokulhávající optimalizace, lepší kompatibilita

Opera Mobile excelovala (exceluje) v přizpůsobení zobrazení klasických webových stránek na míru displeji. Nová mobilní Opera v tomto ohledu zatím patří mezi prohlížeče stěží průměrné. Opět si lze dotykovým gestem zvětšit kýženou část webové stránky, přičemž prohlížeč automaticky zalomí text tak, aby se horizontálně vešel na displej.

Jenže pro novou mobilní Operu to zatím není taková rutina jako pro prohlížeče Opera Mobile. Někdy je potřeba gesto zopakovat, aby se text správně zalomil. Jindy se text zalomí sice automaticky, ale až na několik rychle po sobě jdoucích pokusů, což působí jako generátor epileptických záchvatů.

Při přiblížení se pak text někdy zobrazí až při samém okraji displeje, takže není zrovna příjemně čitelný. Z nastavení prohlížeče nezmizelo jen automatické zoomování, ale především volba pro vykreslování webových stránek v jednom sloupci. Tato funkce byla v prohlížeči Opera Mobile hodně šikovná při malé zobrazovací ploše displeje chytrého mobilu. Stejně tak třeba při používání kompaktního sedmipalcového tabletu na výšku.

Zvětšený text není vždy dostatečně odsazen od okraje displeje.

Stále chybí jednoduše dostupná funkce pro vyžádání si plnohodnotné webové stránky namísto její zjednodušené mobilní verze. Změna identifikace prohlížeče je opět zapadlá v nastavení. Mobilní Google Chrome či Mozilla Firefox ji přitom mají rovnou v hlavním menu, protože v praxi je třeba přepínat identifikaci, takže by tato funkce měla být více po ruce.

Lepší zprávou je, že opuštění vlastního proprietárního jádra zlepšuje kompatibilitu s webovými aplikacemi. Dříve platilo, že jádro Presto se muselo přizpůsobovat webovým aplikacím, nikoliv naopak, což bylo dáno hlavně nízkým tržním podílem desktopového prohlížeče Opera. Nyní je ale používán široce podporovaný WebKit, respektive od něj odvozený Blink.  

Naopak podporován již není Flash Player. Ten je přitom na platformě Android stále hojně využíván (zejména pro přehrávání videí), přestože je to už nějaký ten pátek, co jeho verzi pro Android společnost Adobe vystavila pomyslný úmrtní list. Nicméně v řadě nových zařízení je stále předinstalovaný a stáhnout si jej lze v podobě instalačního balíčku z webu společnosti Adobe.

Opera Turbo je nyní Off-road režim

Snížit objem přenášených dat a zrychlit tak zároveň i načítání webových stránek má Off-road režim. V principu fungování se neliší od dříve používané služby, resp. funkce Opera Turbo. Obsah načítaný skrze běžný nezabezpečený protokol (HTTP) prochází přes proxy servery společnosti Opera Software, kde je komprimován. Do koncového mobilního zařízení tak proudí méně dat.

Off-road režim může uspořit i více než 80 % stahovaných dat.

Problémy s vykreslováním webových stránek na míru danému displeji konkrétního mobilního zařízení se ovšem množí při aktivaci Off-road režimu. V nastavení překvapivě není volba, díky níž by šlo určit, kdy má být Off-road režim automaticky vypínán a zapínán. Nachází se zde pouze volba kvality obrázků (tedy míry komprese).

V nastavení si lze zvolit kvalitu obrázku při aktivním režimu Off-road nebo je zcela zakázat, když je režim aktivován.

Připomeňme si, že funkci Opera Turbo bylo možné volitelně explicitně omezit jen na dobu připojení přes síť mobilního operátora, kde uživatele svazuje datový limit. Off-road režim lze pouze vypnout či zapnout, ale jen ručně nehledě na typ připojení. Zakázat načítání obrázků je nově možné jen při aktivaci Off-road režimu. Opera Mobile umožňovala zakázat obrázky nezávisle na funkci Opera Turbo.

Řada uživatelů totiž z obavy o své soukromí nestojí o to, aby načítané weby proudily přes cizí proxy servery. Přesto ale tito uživatelé mohou chtít snížit datový provoz či zrychlit načítání webových stránek deaktivovanou podpory obrázků. Na druhou stranu Opera umožňuje alespoň nějakým způsobem obrázky zakázat. Mobilní Google Chrome to neumí vůbec.

Nešvarem Off-road režimu je načítání zjednodušené verze webových stránek pro mobilní zařízení, pokud je k dispozici. Z hlediska úspory přenášených dat to dává smysl, ovšem mělo by jít o nastavitelnou funkci, aby si uživatelé mohli sami určit, jak moc a za jakou cenu chtějí snížit datový traffic. Opera Turbo respektovala nastavení identifikace prohlížeče.

Například k uživatelům tabletů s displejem o úhlopříčce deset palců a více nejsou zjednodušené verze webů zrovna přívětivé. Zpravidla jde o „úzké nudle“ vytvořené pro na výšku orientované malé displeje mobilních telefonů. Při relativním designu se na displejů tabletů se nepříliš ergonomicky roztáhnou přes celou šířku displeje. Při absolutním designu zůstávají úzkým sloupcem.

Ani jedno není ideální. Zvlášť, když nová Opera má zejména při aktivaci Off-road režimu značné rezervy se zoomováním a následným správným zalomením textu. To, že Off-road režim nerespektuje přednastavenou identifikaci prohlížeče, uživatele chytrých mobilů zase tolik trápit nemusí. Pro uživatele tabletů, kde již lze uspokojivě prohlížet plnohodnotné webové stránky, je to horší zpráva.

Zjednodušené uživatelské rozhraní

Nová Opera přichází s modernějším uživatelským rozhraním. Koncept prohlížeče Opera Mobile se zrodil dlouho před boomem tabletů. Uživatelské rozhraní bylo ušité na míru chytrým mobilům. Pozdější optimalizace pro tablety působila dosti provizorně. I tvůrci prohlížeče připouštěli, že podpora tabletů je jeho slabou stránkou.

Co se tedy změnilo? Nová Opera pro Android využívá na malých i velkých displejích již pouze jednu ovládací lištu, které navíc byla výrazně zjednodušena. Pole pro ruční zadávání webové adresy je nyní spojeno s vyhledávacím polem do jediného prvku, jak je dnes u moderních prohlížečů velmi časté. Uživatelé ale nadále mohou snadno přepínat mezi dostupnými vyhledávači.

Uživatelské rozhraní bylo zjednodušeno. Místo dvou lišt se nyní vždy zobrazuje jen jedna. Tlačítek na ní výrazně ubylo. Menu zůstává střídmé.

Ve srovnání s prohlížečem Opera Mobile se z lišty vytratilo hned několik tlačítek včetně těch pro navigaci zpět a vpřed. Pro navigaci zpět nová Opera spoléhá na generální tlačítko na systémové liště. Tlačítko pro výrazně méně častou navigaci vpřed je ukryté v menu prohlížeče. Stejný koncept používá třeba i Dolphin Browser.

Kombinované tlačítko pro obnovení stránky nebo zastavení načítání je v kompaktnější podobě nově integrováno do adresního pole. Tam jej ostatně přesunula i řada prohlížečů pro osobní počítače, které nemusí šetřit každým pixelem. Na liště tak vedle adresního pole zbylo jen tlačítko pro přepínání mezi otevřenými stránkami a tlačítko pro otevření hlavního menu.

Lišta se nyní ve výchozím nastavení zobrazuje vždy u horního okraje displeje. V prohlížeči Opera Mobile tomu tak bylo jenom při detekci větší úhlopříčky displeje. Uživatelé chytrých mobilů v tomto případě ovšem nemusí bědovat nad ergonomií při ovládání mobilního telefonu jednou rukou. V nastavení je možné lištu přesunout k dolnímu okraji displeje, takže je pak dostupná pro palec.

Ovládací lištu lze přesunout k dolnímu či hornímu okraji displeje. Její automatické skrývání zakázat nelze.

Co se však zatím nastavit nedá, to je automatické skrývání lišty. Po posunutí webové stránky dolů se lišta rovněž posune mimo displej. Opětovně ji lze vyvolat alespoň mírným posunutím stránky nahoru. Mobilní Google Chrome, který rovněž vychází z projektu Chromium, nedávno tuto funkci zavedl jako volitelnou. Opera ji má ve výchozím stavu aktivní a zatím nelze vypnout.

Přepínání mezi stránkami inspirované Androidem

Za pozornost stojí nový způsob přepínání mezi otevřenými stránkami (v terminologii české lokalizace prohlížeče tedy přepínání mezi listy). Opera Mobile zobrazovala otevřené stránky jako hrací karty srovnané v ruce. Pro malé displeje chytrých mobilů to bylo prostorově úsporné řešení, ovšem naopak na větších displejích tabletů šlo o zbytečně tísnivé řešení.

Nová Opera pro Android využívá kolotoč, kde rotují náhledy otevřených stránek. To je již z dřívějška známý koncept z integrovaného prohlížeče systému Android. Přinejmenším pro tablety je praktičtější než původní řešení, které nabízela Opera Mobile. Na druhou stranu míra pohodlí se snižuje s počtem otevřených stránek.

Nové zpracování přepínání mezi více otevřenými stránkami je pro tablety vhodnější než původní řešení prohlížeče Opera Mobile.

Čím víc otevřených stránek, tím samozřejmě více náhledů otevřených stránek, které je potřeba poměrně rozmáchlým dotykovým gestem protočit. Například přesun z první na desátou stránku opravdu není žádný med. Nějaká alternativa při větším počtu otevřených stránek by tedy nebyla od věci, byť třeba v podobě prostého seznamu otevřených stránek bez grafických hrátek.

Otevření nového prázdného panelu (listu) je také poněkud krkolomnější než u konkurence. První možnost spočívá v otevření hlavního menu, přes které lze otevřít obrazovku Speed Dial. Jako druhou možnost lze zvolit otevření kolotoče pro přepínání mezi stránkami, kde uprostřed displeje je tlačítko pro otevření nového prázdného panelu (listu), respektive opět obrazovky Speed Dial.

Neškodilo by ovšem, kdyby tlačítko pro otevření obrazovky Speed Dial bylo rovnou na hlavní liště. Je to elementární ovládací prvek. Navíc zmiňované tlačítko uprostřed kolotoče pro přepínání mezi stránkami je fakticky nedostupné pro uživatele, kteří tablet drží oběma rukama. Palci se na něj do středu displeje dosáhnout nedá.

Vylepšený Speed Dial, zrušené záložky

Obrazovka Speed Dial je prvek charakteristický pro prohlížeče firmy Opera Software. Stal se inspirací pro tvůrce konkurenčních prohlížečů. Není tedy velkým překvapením, že se obrazovka Speed Dial objevuje i v nové Opeře pro Android, navíc s několika vylepšeními. Základní funkcionalita se nemění. Na obrazovku lze stále přidávat jednotlivé stránky pro rychlý přístup pouze manuálně.

Speed Dial nově podporuje třídění stránek do složek. Rovněž slouží k přístupu ke staženým webům pro prohlížení offline.

Automaticky ani volitelně se sem nedoplňují nejčastěji navštěvované stránky jako v některých konkurenčních prohlížečích jako je třeba Firefox pro Android. Opera Software se nadále drží svého původního konceptu: uživatel má na obrazovku Speed Dial přidávat odkazy v podobě náhledů na jednotlivé stránky pouze vědomě – manuálně.

Jestli jde o správný či špatný přístup, nelze obecně říci, posuďte sami. Novou stránku je možné přidat rovnou z obrazovky Speed Dial. Pro rychlé přidání právě prohlížené stránky na obrazovku Speed Dial pak slouží také tlačítko u levého okraje pole s webovou adresou. Oproti původní hvězdičce z prohlížeče Opera Mobile však již neumožňuje vytvoření odkazu na domovské systémové obrazovce.

Podstatnější však je, že rovněž neumožňuje stránku přidat mezi záložky. Ty totiž nová Opera vůbec nepoužívá! Logicky tak roste důležitost obrazovky Speed Dial, která opět podporuje přeskupování stránek dle potřeby. Nově je lze také organizovat do skupin, respektive složek. Speciální složka je pak vyčleněna pro stránky uložené k offline prohlížení.

To je dobře známá funkce již z prohlížeče Opera Mobile, ovšem nová Opera nemá přehledného intuitivního správce stažených stránek. K uložení webu pro jeho pozdější prohlížení offline opět slouží již zmíněné tlačítko při levém okraji adresního pole. Uživatel se však přímo nedozví, odkud si v prohlížeči může stránku později otevřít. Sám si musí všimnout speciální složky na obrazovce Speed Dial, což není moc intuitivní.

Ostatně nová mobilní Opera obecně přespříliš spoléhá, že se uživatelé budou po jejich funkcích pídit sami. Přitom stávající menu by ještě nějaké ty položky navíc sneslo. Zvlášť, pokud by tvůrci prohlížeče netrvali na grafických symbolech jednotlivých tlačítek, které vždy nemají velkou vypovídající hodnotu.

Pokus o zpravodajský agregátor?

Obrazovce Speed Dial dělají společnost další dvě obrazovky, na které lze přejít dotykovým gestem. Vlevo je historie navštívených stránek. Vpravo pak zpravodajský agregátor. Odkazuje na „zajímavosti“ z různých obsahových (ne striktně zpravodajských) serverů. Přínos je ovšem dosti diskutabilní.

Zpravodajský agregátor nebo lehká četba na cesty? Spíše to druhé.

Pro zkrácení dlouhé chvíle při cestě autobusem nebo vlakem funkce poslouží, nicméně nelze se na ní spoléhat jako na zdroj důležitých informací. Během zhruba měsíčního testování se na této nové speciální stránce neobjevila hned celá řada zásadních událostí, které plnily titulní stránky tištěných novin i zpravodajských serverů.

Témata, která se mezi zajímavostmi objevují, lze ovlivnit výběrem konkrétním tematických okruhů. Omezující je, že nelze kombinovat české a zahraniční weby, pokud není uživatel ochotný smířit se s neustálou změnou své země. Dále nelze z výběru vyřadit konkrétní zdroje. To už je lepší Google News či nějaká webová RSS čtečka.

Nastavení obrazovky Zajímavosti.

Za zmínku stojí, že obrazovky s historií i zajímavostmi je možné otevřít také z hlavního menu, kdežto třeba seznam stažených webů pro prohlížení offline nikoliv (na rozdíl od prohlížeče Opera Mobile). Očividně nějaká pevně daná, resp. na první pohled jasná koncepce, co má být v menu a co nikoliv, neexistuje.

Stále chabá ochrana soukromí

Nová Opera podporuje anonymní režim, ovšem na první pohled to není patrné. Na jeho podporu lze narazit třeba při podržení odkazu. Otevře se pak kontextová nabídka, přes kterou lze otevřít cíl odkazu v anonymním panelu (listu). To třeba v prohlížeči Firefox pro Android podporu anonymního režimu díky dobře známému symbolu se škraboškou jen tak nepřehlédnete.

Nicméně podpora anonymního režimu je oproti prohlížeči Opera Mobile posun vpřed. Android 4.2, kde se poprvé objevily oddělené uživatelské účty, má stále marginální zastoupení, ale ve firmách či rodinách tablety běžně sdílí několik uživatelů. Anonymní režim tedy přijde vhod. Nadále ale chybí jiné funkce pro ochranu soukromí.

Absentující podporu Do Not Track lze prominout. Ti, od kterých uživatelé chtějí nejvíce, aby nestopovali jejich pohyb napříč různými weby, stejně Do Not Track nerespektují. Naopak stále chybějící možnost zakázat pouze cookies třetích stran (nikoliv cookies obecně) je zklamáním. Právě cookies třetích stran se nejčastěji využívají pro stopování uživatelů na webu.

Volbu Do Not Track nebo blokování pouze cookies třetích stran byste v nastavení hledali marně.

Chybí také možnost smazat historii prohlížení jen z nedávné doby pro dodatečné zametení stop po webové aktivitě. Dlužno však dodat, že tato funkce se obecně zatím moc v mobilních prohlížečích nerozšířila. Opera však postrádá i funkci pro volitelné či automatické zametení stop po webové aktivitě při zavírání prohlížeče, kterou některé konkurenční mobilní prohlížeče disponují.

Správce hesel nenabízí možnost nastavit master heslo. Objektivně vzato, to je častý prohřešek i dalších prohlížečů. Nejen těch mobilních. Nicméně právě v mobilním zařízení je ochrana uložených hesel velmi důležitá. Ne pouze pro případ ztráty či odcizení zařízení, ale třeba jen pro jeho odložení někde bez dozoru třeba po dobu dobíjení.

Prohlížeč hluboko ve stádiu vývoje

Nová Opera pro Android se jeví jako prohlížeč ve stádiu rozpracování, ale formálně v něm není. Nenese žádnou nálepku experimentálního projektu či vývojové verze aplikace. Prakticky jde ale o rozpracované dílo. Jen stávající funkce potřebují řadu úprav. Přitom jde převážně o funkce, které v prohlížeči Opera Mobile již byly dostupné.

UX DAy - tip 2

Otázkou je, kdy se dostane na ty opravdu pokročilé funkce, kvůli kterým by si uživatelé měli instalovat alternativní prohlížeč.  Off-road režim není všemocným zaklínadlem. Stávající nedodělky nelze přehlížet ani za cenu nižšího datového provozu. Určitý posun vpřed je v řadě oblastí zřejmý. V jiných ale došlo k několika krokům zpět.

Není přitom vždy zcela jasné, jestli jen vývojáři dosud nestihli tu či onu chybějící funkci přenést do nového prohlížeče, nebo s ní již nadále nepočítají. Nabídnout novou Operu pro Android v současné podobě koncovým uživatelům jako hotový produkt (resp. ostrou verzi) je opravdu nešťastné. Pošlapává to dobrou pověst i značku, kterou prohlížeč z dílny norské firmy dosud měl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.