Hlavní navigace

BSD výhledově s HiDPI a Waylandem, TrueOS přidává vylepšení kolem OpenRC

17. 12. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Testování rozhraní NVM Express „po drátě“, dvě nové varianty Linux Mint 18.3, podpora otevřeného formátu HDR10+ v Amazon Video, Mir 0.29 či těžební karta Inno3D stavějící na GPU Nvidia.

TrueOS v nové verzi 17.12 přináší přepracované OpenRC

Unixový systém dříve známý jako PC-BSD, pokračuje ve své „misi“ za variantu FreeBSD přívětivou běžným lidem. Nejnovější vydání se soustředilo na čištění kódu a stabilizaci významných prvků jako právě OpenRC, rychlosti startu systémů, správu odpojitelných zařízení, integraci SysAdm API, vylepšení desktopového prostředí Lumina atd.

Nově jsou k dispozici též instalační obrazy serverové verze s textovým instalátorem, včetně podpory virtualizačních systémů (bhyve, …). Díky FreeBSD v útrobách si lze ze serverového hlediska připsat na seznam též správu a reportování OpenRC pomocí Sane, spolehlivý neinteraktivní aktualizační mechanismus plus fail-safe boot, grafickou správu TrueOS serverů skrze SysAdm, LibreSSL jako základ pro SSL atd. Systém je také menší díky odebrání starých verzí GCC (lze doinstalovat) a nechybí mu podpora nových grafických karet a čipsetů (vč. Wi-Fi, ethernet atd.).

Celkově je připravena podpora OpenRC služeb pro více než 1100 balíčků třetích stran. Tvůrci přepracovali i OpenRC pro samotné FreeBSD, díky čemuž systém ještě rychleji startuje. Základ systému (FreeBSD base) vychází z verze 12.0-CURRENT z 4. prosince 2017 (Github commit 209d01f), porty jsou založeny na verzi z 30. listopadu, desktop Lumina pak povýšil z 1.3.0 na 1.4.1, PCDM podporuje více souběžných grafických sezení. Integrována je podpora všech hlavních souborových systémů (UFS, Ext, FAT, exFAT, NTFS, …). Ke stažení.

ict ve školství 24

NVM Express provedla další testování NVMe Over Fabrics

NVM Express je výrazně paralelizované a výrazně flexibilnější rozhraní pro datové přenosy (zejména ve srovnání se stařičkých AHCI u pevných disků), které reálně najdeme v mnoha SSD. Zastřešující organizace poslední měsíce připravuje podporu tohoto protokolu na delší vzdálenosti. Nedávno proběhlo testování shody v rámci akce NVMe Plugfest konané v University of New Hampshire Interoperability Laboratory na přelomu října a listopadu.

Jednalo se o první takové testování nové části standardu NVM Express, přičemž zahrnovalo použití rozhraní RoCE (Remote Direct Memory Access (RDMA) over Converged Ethernet) a Fibre Channel. Výstupem je 14 nových certifikovaných produktů na seznamu NVMe Integrators a jeden na NVMe-MI Integrators. Osm nových se objevuje na novém seznamu NVMe-oF Integrators (zahrnuje právě RoCE / Ethernetové prvky, Fibre Channel prvky a také software). Další NVMe Plugfest se bude konat na jaře 2018.

Krátce

  • Po vydání s „domovskými“ desktopy MATE a Cinnamon přichází nejnovější Linux Mint 18.3 také ve verzích s desktopovými prostředními KDE a Xfce. Podrobnosti této verze jsme přinesli začátkem prosince.
  • Malá lehká distribuce založená na Debianu přichází v nové verzi. MX Linux 17 staví na Debianu 9.3 (jako Slax), Xfce 4.12.3 ad. Podporuje i 32bit x86 a na strojích s více RAM přináší kernel s podporou PAE.
MX Linux 17

MX Linux 17

  • Amazon vydal prvních 100 filmů ve formátu HDR10+ pro letošní (4k) televizory Samsung. Jde o zajímavý počin díky tomu, že Samsungem navržený nadstandardní HDR formát HDR10+ je na rozdíl od Dolby Vision nezatížen licenčními poplatky, přitom též disponuje podporou dynamických metadat.
  • Weston dostal díky novému přispěvateli do tohoto projektu Wayland kompozitoru prozatím nezačleněné patche řešící podporu FreeBSD, statické linkování pro backend, GL renderer a lepší škálování na HiDPI monitorech. Doporučit lze vyzkoušení s grafickými jádry Intel / AMD. Prozatím ale není jasné, zdali budou patche do projektu začleněny, neboť by to představovalo větší údržbu kódu, navíc vývojáři Westonu nemají zkušenosti s vývojem pro BSD.
  • Mir 0.29 vylepšuje podporu Waylandu. Kromě ní došlo i na úpravy související s možností provozovat Mir na Fedoře (26, 27, Rawhide), aktualizacím dokumentace či podpoře snímků obrazovky skrze sdílenou paměť a SHM buffery.
  • Inno3D vydává speciální grafickou kartu pro těžbu kryptoměn. P104–100 Crypto-Mining Accelerator navyšuje výkon oproti předchozímu modelu o 40 % a nese 4GB 11GHz GDDR5X paměti. GPU nese 1920 CUDA jader, TDP karty je na hodnotě 180 W (je napájena 8pin PCIe konektorem), ta pak neobsahuje žádné grafické výstupy.
Inno3D P104-100 Crypto-Mining Accelerator
Autor: Inno3D

P104–100 Crypto-Mining Accelerator

  • Čerstvě uvedená špičková grafika Nvidia Titan V s cenovkou 79 tisíc Kč vyvolává mnohé otázky. Ve chvíli, kdy vyšlo v recenzích najevo, že není ani o pětinu rychlejší než předchozí, podstatně levnější generace, bylo jasné, že GPU generace Volta není ani tak silné ve hrách, jako jinde. První server otestoval těžbu kryptoměn a kupříkladu u Ethereum dosahuje Titan V výkonu i přes 80 MH/s (v závislosti na míře přetaktování).
Výkon Nvidia Titan V v Ethereum (12/2017)
Autor: Hothardware

Výkon Nvidia Titan V v Ethereum (12/2017)

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.