Hlavní navigace

Bubble Thing

30. 6. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Určitě jste někdy zažili pocit naprostého osamocení. Celý svět se stavěl proti vám. Nenašli jste jedinou spřízněnou duši a to jste si mysleli, že jich je tolik. Obdobně se cítí i hrdina dnešní hry. Dodejme mu byť i jen malinké zrnko naděje a podejme mu pomocnou ruku.

Bubble Thing není lehké zařadit do prosté kategorie. Dala by se považovat za akční strategickou hru. Prvky obou žánrů zde hojně nalezneme, avšak nebráním se názorům, že nejen těchto žánrů. Akční pojetí vidím v rychlém spádu, paprscích zkázy a četných explozích. Strategické stránky poté v plánování útoků tak, aby napáchaly co největší škody či šikovné zvětšování protivníků k docílení vlastní bezpečnosti.

Hra vyšla z pod rukou programátora známého jako Jonathan Mak, který na herní scénu uvedl již pár kousků ze svého umu. Jaký je příběh Bubble Thing? Popravdě řečeno je opředen nezlomným tajemnem. Napsán veršem na papyrus, vložen do pozinkované truhly s emblémem tragicky vymřelého rodu, která byla umístěna do zapečetěného sudu a pohřbena s jednorožcem pod zem. Neustále nad ní bdí pěnkava s rudýma očima. Existuje i druhá varianta, že doprovodný příběh není, ale takové prázdné naivnosti přece neuvěříme. Každopádně netušíme, co přesně jednotlivé jinotajné symboly znamenají, ale předpokládá se hlubší význam. Už jste zajisté napjati jak Eragonův elfí luk, o čem že Bubble Thing je?

Bubble Thing 01

Tak vězte, že jste ze čtyř stran obklopeni nebezpečnými oponenty, kteří převzali tvar bubliny a moc nad obrazovkou. Stále přibývají a prostor je přitom omezený. Nelze žít v poklidu vedle sebe. Vždyť sebemenší kontakt s nimi způsobí vaši destrukci. Sice to zároveň zahubí také pár jedinců z druhé strany, ale to bude již krapet pozdě. Rozličnými úhyby se jim musíte vyhnout. K dispozici máte jedinou zbraň. Paprsky, které způsobují nafouknutí bubliny. Pokud jsou dávky pomalé, zvětšují se do enormních rozměrů, ale použijte je rychle a po pár dávkách bublina exploduje. Vyletí z ní pár střel, které zničí další a řetězová reakce je na světě. Čím větší, tím lepší, více bodů, více zkázy, která vám opět umožní žít. Po dobu hraní slyšíte hudbu, dočkejte se konce skladby a něco uvidíte. V levém horním rohu je počet životů. Číslo, na kterém boj započne, je tři. V pravém poté jednak nejvyšší dosažené skóre a pod ním aktuální. Samozřejmě nechybí ani hlavní Boss, pod jehož vedením se vám veškeré příkoří děje. Je čas se osvobodit. Systém pohybů a střelby je jednoduchý k osvojení. Vše co k ovládání potřebujete:

Bubble Thing 02

W, S, A, D – Vypouštění paprsků do jednotlivých směrů. Kombinace není možná. Absence šikmých střel vás donutí k riskantním podnikům, kdy se vrháte do jícnu nepřátelských táborů.
Směrové šipky – Pohyb nahoru, dolů, doleva a doprava.
M – Hudba vás nepotěšila? Tak se jí zbavte jediným stiskem.

Na spodní straně obrazovky si můžete všimnout časové osy. Dojít s obdélníčkem na konec není tak snadné, jak se může zdát. Po výbuchu bubliny po ní zůstane také dle velikosti bubliny různý počet malých čtverečků. Doporučuji sbírat.

Bubble Thing 03

Zpracování Bubble Thing umožňuje hraní i na slabších počítačích. Prostší šedé pozadí a na něm pár geometrických tvarů. Exploze vypadají pěkně. Hlavní nabídka kromě klasiky zahrnuje vcelku srozumitelnou instruktáž, pár vět, kde se s vámi o své pocity podělí tvůrce. Hudba není nejhorší, žel po pár pokusech se ohraje. Náměť je zajímavý. Samotná hra je svižná, založená na rychlých reakcích. Systém hi-score pobízí k dalšímu hraní i po skončení. Ovládání, jak jste měli šanci vidět, by nemělo být problém. Proti hratelnosti nemám námitek.

root_podpora

Bubble Thing 04

Závěrem bych dodal, že ačkoli je tolerantnost důležitá vlastnost, v Bubble Thing nemají bublinoidní tvary co pohledávat. Ať si prasknou a hrdina, krásný, pravidelný čtyřúhelník, povstane. Pro chvilkové rozptýlení je hra tohoto typu ideální. Zkusíte překonat skóre? Jen do toho. A pokud příběh získáte, podělte se, bude to mistrovské dílo.

Bubble Thing 05

Pokud vás popis hry přesvědčil, můžete si stáhnout její balík. Hra vyžaduje knihovny SDL, FTGL a FMOD. Knihovny jsou součástí balíčku a ukrývají se v adresáři /lib, odkud je můžete nainstalovat. Alternativou nevyžadující instalaci oněch knihoven je spuštění pomocí souboru /runBubbleThing.sh.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku