Hlavní navigace

Wormux

23. 6. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Znáte červíky? A militantní červíky? A hodně moc strašně nejvíc militantní červíky? Pokud ano, tak znáte i Worms. No a pokud neznáte Worms, tak pojďte poznat alespoň Wormux, kteří se jim docela podobají. Jsou to takoví jejich vzdálení bratranci. Ovšem drsní jsou stejně.

V originální hře Worms jde o opravdu naštvané a především prakticky nejmilitantnější červíky, jaké si umíte představit. Ale nebojte, není to ani masakr, ani krvák ani jiný drasťák. Ovšem akční to tedy je.

Worms byli ve své době oblíbení především pro humor, který byl součástí hry. Všechno je namalováno v komiksovém stylu, červíci dělají veselé pohyby, pokřikují po sobě a podobně. Ve stejných stopách jde i Wormux, který nijak nezakrývá inspiraci původní hrou.

Ta je samozřejmě patrná už ze samotného názvu hry. Wormux jde ovšem mnohem dál a přináší spoustu nových prvků, novou grafiku a nové potvůrky. Především není k dispozici jen pro jeden systém jako původní Worms, ale podstatně rozšiřuje skupinu podporovaných platforem. Zahrajete si tedy na Linuxu, FreeBSD, MS Windows a nově také na Mac OS X.

My se samozřejmě budeme zajímat především o Linux. Balíčky jsou připraveny pro distribuce: Debian, Ubuntu, Fedora, Mandriva, Gentoo, Slackware a dále pro některé ne příliš známé kousky jako Rock Linux, SourceMage, PLD, Crux a Sorcerer. K dispozici jsou samozřejmě i zdrojové kódy. V každém případě počítejte se stahováním asi 20 MB dat.

Po spuštění hry vás přivítá klasické menu, můžete konfigurovat klasické parametry jako je kvalita zvuku, rozlišení obrazovky a podobně. Kromě toho je možno nastavit i několik herních parametrů jako je počet hráčů v jednom týmu, doba trvání kola a podobně.

Wormux01

Pak už se můžeme vrhnout na samotnou hru. Ve hře proti sobě bojují jednotlivé týmy malých potvůrek. Bojuje se ve vybraném prostředí, kterému se zde říká svět. Na začátku je potřeba obojí navolit. Světů je k dispozici poměrně velké množství a rozhodně se nebudete nudit.

Bojovat můžete na ostrově, ve městě, na ledové kře, u kravičky na louce nebo třeba v pravěku. Vše je nakresleno naprosto špičkově a vesele. Na rozdíl od Wormsů se Wormux nezaměřuje jen na červíky, ale můžete si vybrat postavičku prasátka, ježka, pakoně, Firefoxe, dráčka nebo tučňáka. Jste-li konzervativní, můžete samozřejmě zůstat u červa ne nepodobnému tomu z Worms.

Wormux02

Každá z postaviček má nad hlavou své jméno, abyste je poznali, a také horizontální teploměr ukazující jeho zdravotní stav. Ten by se měl v ideálním případě u vašich protivníků zhoršovat a u vás zůstávat na maximu. Ne, že by se to vždy dařilo.

Ve hře jde samozřejmě o to, zlikvidovat protivníka a pokud možno přežít. K dispozici je k tomuto účelu řada velmi účinných zbraní: bazuka, několik granátů, pistole, samopal, baseballová pálka, dynamit a mina. Kromě zbraní můžete použít další vybavení jako je teleport, padák, trysky, sbíječka nebo třeba lano s kotvičkou. Je jich méně než ve Worms, ale určitě stačí.

Wormux03

Díky těmto předmětům se z obyčejné bezduché střílečky stává zábavná hra plná překvapení, kdy se k vám nečekaně nepřítel teleportuje a „odbouchne” vás zezadu nebo na vás někde potichu nastraží minu, na kterou v ten nejhorší okamžik šlápnete.

Hra je rozdělena na jednotlivá kola. Jedná se tedy o jakousi tahovou střílečku. V každém kole musíte vybrat svou potvůrku, se kterou budete pohybovat a pak použít vše, co je po ruce, k likvidaci nepřátel.

ict ve školství 24

Wormux04

O grafice jsem se už zmínil, je opravdu veselá a povedená. Místy mi přijde dokonce lepší než u originálních Worms. Zvuky jsou taky docela příjemné, ozývají se exploze, střelba i zvuky jednotlivých potvůrek, které jen podtrhují pohodovou atmosféru hry.

Wormux05

Celkově se jedná o velmi podařenou hru, která ještě prochází vývojem, ale už je ve velmi dobré kondici. Pokud máte doma pár kamarádů a Scorched3D vás už omrzel, můžete zkusit Wormux. BUM! A máš to! Hehehe

Znáte Worms?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.