Hlavní navigace

Calligra Suite: kancelářský balík jinak

17. 5. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Mohlo by se zdát, že na kancelářském balíku není posledních deset let příliš co vymýšlet a že konkurence je v tomto segmentu už dávno jasně daná. Tým okolo Calligra Suite ovšem ukazuje, že lze navrhnout zajímavý balík pro uživatele, kteří možná nejsou většinou, ale je jich jistě stále ještě dost.

Kancelářský balík působí již relativně dlouho jako etablovaný koncept, o kterém má většina uživatelů velice přesnou představu (diskutuje se snad jen o tom, jak má vypadat menu). Téměř všechny jsou si podobné, vycházejí z analogických modelů typických uživatelů a hledají možnosti, jak se co možná nejvíce přiblížit konkurenci nebo ji v tom či onom drobném funkčním doplňku předběhnout. Microsoft Office, LibreOffice či OpenOffice.org představují koncepty, které jsou velice podobné, ale působí až téměř prefabrikovaným dojmem. Snaha oslovit co nejvíce uživatelů je nadřazena tomu, aby se stal daný nástroj ideálním pracovním prostředím pro každého jednotlivce. S trochou nadsázky bychom mohli říci, že tak v průměru trpí všichni, i když většina jen trochu.

Takto definovaný kontext zaujal i tvůrce balíčku Calligra Suite a rozhodli se s ním něco dělat. Aplikace stojí na KOffice, který byl určený pro grafické prostředí KDE a jako velkou část jeho nativních aplikací jej provázely neduhy jako roztříštěnost, malá stabilita a koherence, i když množství nástrojů a funkcí bylo místo obdivuhodné. Přejmenování na Calligra Suite není jen marketingovou nálepkou, ale ukazuje celkovou změnu přístupu k uživateli. Od univerzálního kancelářského balíku k nástroji pro kreativce.

Jestliže se dnes hovoří o tom, jak se má či nemá vyvíjet software v oblasti s vysokou konkurencí, tak si myslím, že Calligra Suite je příkladem dobré praxe – opouští masový produkt a snaží se pracovat s personami – modelovými uživateli, kteří jsou nespokojení se současným stavem kancelářských balíků a hledají něco nového. A každému takovému jednotlivci se snaží navrhnout optimální pracovní prostředí. Ač takových uživatelů asi nebudou desítky miliónů, potenciál vytvořit silnou a jasně definovanou komunitu uživatelů zde jistě je.

Aplikace je multiplatformní, což je, vzhledem k omezenému počtu potenciálních konzumentů produktu a jejich celkovému profilu, naprostou nezbytností.

Jednotlivé komponenty

Základní komponenty kancelářského balíku jsou vždy stejné, protože se bez nich reálně může jen málokterý uživatel dobře obejít. Textovým procesorem je tedy Words, který si zakládá na své jednoduchosti a přehlednosti. Vše se nastavuje v pravém sloupci, které je přehledný, snadno pochopitelný a při pohledu na dokument nerozptyluje a nezavazí. Žádné horní menu tedy není možné čekat. Ač funkčně nijak neexceluje, pro nenáročné uživatele nebo pro ty, kteří nechtějí být ničím rušeni, je dostatečný. Pracuje s formátem ODT, ale poradí si i s formáty Microsoftu.

Tabulkovým procesorem je Sheets. Také ten se snaží nabídnout co možné nejjednodušší ovládání, ale dle mého soudu se mu to příliš nedaří. Funkcí není úplně málo, ale obecně se špatně používají a práce s grafy je tristní. Je zřejmé, že vydat kancelářský balík bez tabulkového procesoru není možné, ale tento nástroj má k intuitivnímu ovládání a snadné práci daleko. Přitom právě tabulkové procesory jsou pro většinu běžných uživatelů nejvíce předimenzované nástroje. Jen s podivem, že se nepodařil podobný návrh jako v případě většiny dalších komponent – jednoduchý, rychlý a více méně kvalitní.

Pro rychlou tvorbu presentací slouží Stage, který disponuje všemi běžnými funkcemi. Zajímavý je prezentační mód, který rozdělí obraz na dva výstupy. Zatímco diváci vidí klasickou prezentaci snímek po snímku, přednášející vidí ten současný, následující, poznámky nebo čas, který mu zbývá do konce přednášky. Jde o docela jednoduchou věc, která ale může zlepšit u řady lidí prezentační dovednosti o mnoho procent.

Již zcela pro umělce je určená Krita, což je bitmpavý editor, který slouží pro vlastní výtvarnou tvorbu. Na výběr je z velkého množství štětců, podpora CMYK i RGB (ale i dalších barevných schémat), připravené šablony na tvorbu komiksů, možnost importu RAW, filtry, práce ve vrstvách nebo třeba intuitivní průvodci. Krita patří nepochybně mezi nejlepší nástroje pro výtvarnou práci na počítači, které jsou dnes k dispozici. Pro vektorovou grafiku je pak připraven Karbon, mající také umělecké ambice.

Braindump je další aplikace určená pro kreativce. Na plochu je možné psát poznámky, umísťovat diagramy, schémata, popisky, obrázky prostě cokoli. Jde o jakousi pokročilou tabuli, která umožňuje inkubaci nápadů. Pro formálnější zápisy je pak připraven Flow, který je přímým konkurentem MS Visio a slouží pro zápis schémat a diagramů.

ict ve školství 24

V balíčku je také Plan na řízení a organizaci projektů (pro tvořivé lidi téměř nepostradatelný nástroj) nebo databázový netradičně koncipovaný Kexi. Nová verze by pak měla cílit také na spisovatele. Aplikace Author je totiž určená právě pro ně – disponuje základními nástroji na tvorbu (i multimediálních) e-knih nebo podporou EPUB či MOBI.

Závěrem

Za Calligra Suite stojí skvělá myšlenka udělat kancelářský balík pro kreativní lidi, osoby na volné noze, nenáročné uživatele, kteří chtějí něco netradičního a možnost se vyjádřit. V řadě případů se to již povedlo, ale člověk se nemůže zbavit dojmu, jak (teoreticky) málo by stačilo k pocitu dotaženého produktu. Osobně hodnotím jako slabý především tabulkový procesor. Naopak Plan, Krita či Flow působí velice sympatickým dojmem. Pokud vývojářům vydrží elán, můžeme se možná těšit na zajímavou a překvapivě koncipovanou alternativu k LibreOffice.

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.