Hlavní navigace

Cave Story: já robot

27. 8. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Freewarovky s opravdu početnou fanouškovskou základnou byste pravděpodobně spočítali na prstech jedné ruky malého dítka s palčáky. Sem tam se ale poštěstí a vy narazíte na klenot, jenž chytne za srdce i příležitostné hráče. Jak vypadá hybrid, s oldschool hratelností v podání Cave Story?

Cesta jedné legendy

Cave Story nemělo cestu k běžnému evropskému hráči lehkou. Na hře pracovalo japonské studio Pixel celých pět let a po vydání trvalo poměrně dlouhou dobu, než překladatelská skupina Aeon Genesis hru přeložila. Úkol to nebyl jednoduchý, neboť se ve hře nachází síť košatých dialogů a poměrně propracovaný příběh a navíc, – kolik lidí mluví a čte plynně japonsky?

Už od počátku Studio Pixel plánovalo oživit starou dobrou hratelnost, kterou si hráči pamatovali ze starých konzolích, jako NES či Gameboy. Velkým vzorem jim byly legendární hry. Namátkově lze jmenovat třeba Metroid, Castelvania či Megamen. Tyto hry vynikaly a ještě nyní vynikají propracovanou 2D grafikou a návykovou hratelností. Proto jistě uznáte, že úkol, který před sebe Pixel Studio postavilo, nebyl jednoduchý a mohl skončit přímo tragicky.

O co vlastně jde?

Do víru událostí se vrhnete ve chvíli, když se vědec Kazuma Sakamoto snaží najít a zachránit svou sestru, jež z nevysvětlitelného důvodu vypadá jako malý, roztomilý králíček. K tomuto úkolu využívá robota v červené čapce. Ten před deseti lety dorazil na ostrov s úkolem zničit Demon Crown (Démonickou korunu) a na krátkou chvíli tam uvízl. Teď, když je znovu aktivovaný a bojeschopný, se může vydat na další nebezpečnou misi.

Příběh je na freewarovku propracovaný a hraje v celé hratelnosti společně s dialogy prim. Dialogy jsou poměrně vtipné a u každé postavy ve hře trefně vykreslují její charakter. Ačkoliv nejsou dlouhé a hra nepatří mezi ukecanou elitu, dozvíte se z nich všechny potřebné informace a zodpoví většinu otázek, které se během hraní budou rychle množit. Angličtina je jednoduchá a jelikož je nutné každou větu během rozhovoru odmáčknout, nebude dělat problémy ani začátečníkům, kteří anglicky moc dobře nemluví.

Hybrid nebo mišmaš? Hlavní je, že se to dobře hraje!

Herní mechanismy kombinují prvky adventur, RPGéček a klasických plošinovek. Vaše postava dokonce dostává za zabité nepřátele body zkušenosti a postupně si zvyšuje svůj level. Během svého putování narazíte na velký sortiment zbraní a předmětů. Ty vám značně pomohou při vaší cestě za záchranou světa. Například zvýšení hranice životů či lepší zbraň na polechtání nepřátel se hodí vždy.

Autoři pochopili, že předměty a novými nepřáteli musí zásobovat hráče postupně, aby hra nesklouzla do stereotypu, a to se jim daří na jedničku. Pořád je co objevovat nebo se dá koukat po atraktivním prostředí. O to se postarala poctivá 2D grafika, jenž vám dá vzpomenout na staré dobré časy a ani ve vyšším rozlišení nevypadá špatně. Ano, některé modely nebo postavy jsou malinko máznuté a potřebovaly by ještě trochu péče, ale až na tyto drobné výjimky je hra po grafické stránce velmi povedená. Během putování navštívíte rozdílná prostředí od jeskyních až po ruiny dávných civilizací.

Ruku v ruce s grafikou jde i povedené ozvučení. Soundtrack se při hraní dobře poslouchám, bohužel, do MP3 bych si ho asi nedal, ačkoliv ho vývojáři uvolnili zdarma ke stažení. Každá zbraň, předmět a akce zní rozdílně, což je u freewarovky chvályhodné.

Dámy a pánové, připravte se na bitku

Podstatnou součástí hry Cave Story jsou souboje. Připravte se nejenom na armádu vražedných protivníků, ale i bosse, u kterých se pořádně zapotíte. Je jich dokonce několik desítek. Každý z nich má několik slabin a ty se musíte při boji snažit využít. Většina z nich má poměrně velký počet životů a budete je rubat několik dlouhých minut, než vítězně spočinete nad jejich mrtvolami.

Nic není bezchybné

Největší mínus vidím ve velmi nepovedeném ovládání. Něco tak neintuitivního jsem už dlouho neviděl a asi dlouho neuvidím. Pokud jste hráli nějakou hru na konzolovém emulátoru, tak asi víte o čem mluvím. Skáčete klávesou Z a střílíte Xkem. (Jedná se o českou klávesnici.) Nejenom, že jsou tyhle klávesy pěkný flák cesty od sebe, ale při hraní váš osud bude kolikrát záviset na synchronizaci obou kláves, což je ještě při mačkání šipek zhola nemožné.

Sečteno a podtrženo. Cave Story je povedený hybrid několika herních žánrů. Hratelnost je svěží a hra začne být po chvíli až nepříjemně návyková. Pokud vaše srdce touží po pořádném dobrodružství, neváhejte a vydejte se do světa, kde se i z obyčejných ajtíka stává hrdina, na jehož bedrech leží osud celého světa.

Výhody

CS24_early

  • Vizuální zpracování

  • Křišťálová hratelnost

  • Příběh a dialogy

Nevýhody

  • Ovládání

  • Pro někoho příliš šílené

  • Každá pohádka má konec

Byl pro vás článek přínosný?