Hlavní navigace

Cena IPv4 adres se za rok ztrojnásobila, pocítí to zejména menší poskytovatelé

9. 11. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
IPv4 adres je nedostatek a poptávka po nich přitom neustává. Cena v posledním roce vyletěla velmi rychle nahoru, což jen ukazuje na nepříjemný problém, který začínajícím a menším hráčům způsobuje potíže.

IPv4 adresy jsou dlouhodobě velmi žádaným a nedostatkovým zbožím, které se mnozí snažili získat, pokud to ještě šlo. Adresy ale v globálním registru došly před deseti lety, evropský RIPE NCC ohlásil poslední přidělený blok před dvěma lety. Od té doby jsou všechny existující adresy v rukou volného trhu a čile se s nimi obchoduje podle zákonů nabídky a poptávky.

Další IPv4 adresy nejsou a nebudou, všechny už byly rozdány. Firmy je ale stále potřebují k rozvoji svých sítí a vznikající nové projekty jsou na tom stejně. Potřebují a musejí tedy nakupovat od těch, kteří mají. Jelikož se v poslední dekádě objevila řada spekulantů se snahou vytřískat, co se ještě dá, stalo se z IPv4 adres vzácné zboží.

Cena letí strmě vzhůru

Před pěti lety se cena za jednu IP adresu pohybovala okolo 10 USD. Výslednou cenu samozřejmě ovlivňuje celá řada faktorů, zejména velikost bloku, který je na prodej. Platí nepřímá úměra, tedy čím větší blok, tím bývá cena za jednu adresu nižší. Prodávají se bloky od /24 (256 adres) až po /15 (131 tisíc adres).

Cena průběžně rostla, za další tři roky vyrostla na dvojnásobek. K výraznému zrychlení ale došlo v posledním roce, kdy cena na trhu vyletěla na trojnásobek. Zatímco před rokem se obchodovalo za cenu okolo 20 USD za adresu, současné obchody atakují cenu 60 USD za jednu IPv4 adresu.

Takový vývoj bylo možné předem předvídat, protože o adresy je jednoduše velký zájem. Očekávali jsme to, je to jako s každým omezeným zdrojem. K dispozici je omezené množství, takže poptávka bude vždycky převyšovat nabídku, říká Marian Rychtecký, technický ředitel sdružení NIX.CZ.


Autor: IPv4.global

Růst ceny IPv4 adres za rok 2021

Největším spotřebitelem adres jsou dnes velcí poskytovatelé cloudových služeb jako AWS, DigitalOcean, Google, Azure a podobně. Nejvíce adres dnes potřebují poskytovatelé služeb, protože nastartovat v takovém prostředí nový virtuální server trvá pár sekund a spotřeba adres je tu tedy enormní, vysvětluje Rychtecký.

Tlak na menší poskytovatele

Dostatek IPv4 adres se také stává čím dál větší konkurenční výhodou pro velké poskytovatele připojení k internetu. Vliv na to mají také akvizice, kterými větší firmy skupují své konkurenty a získávají tím další bloky adres, říká Rychtecký. Tím dále roste tlak na menší poskytovatele připojení, kteří nemají adres dostatek a nemohou tak v řadě oblastí konkurovat.

Ovlivňuje to i trh mezi poskytovateli připojení, kde se nedostatek adres a jejich spotřeba dnes intenzivně řeší. Pro operátora je výhodnější připojit několik velkých koncových korporátních zákazníků než jednoho menšího poskytovatele připojení, popisuje situaci Marian Rychtecký. Poskytovatel má typicky řádově větší spotřebu adres, proto je v tomto směru náročnějším zákazníkem. Je proto výhodnější adresy rozdělovat mezi více koncových zákazníků než je všechny přidělit jednomu velkoobchodnímu.

Poskytovatelé koncových připojení se ovšem zatím nijak zvlášť nehrnou do implementace řešení, kterým je IPv6. S nedostatkem adres se dalo čekat, že poroste cena IPv4 nebo poroste motivace implementace IPv6. Zatím není vidět příliš velká motivace implementovat IPv6, proto je zřejmé, že poroste cena IPv4 adres.

Problémem menších poskytovatelů připojení je i to, že nemohou zvyšující se náklady na IP adresy přenášet na své zákazníky. Zákazníci chtějí ‚internet‘ a poskytovatel si dnes nemůže dovolit přijít za zákazníkem a zvýšit mu cenu kvůli rostoucí ceně adres. Je tu silná konkurence, která by je z trhu vypudila, říká Rychtecký. Dostatek IPv4 adres je velká konkurenční výhoda, která bude čím dál více rozevírat nůžky mezi poskytovateli.

Čas začít řešit IPv6

Google ve svých statistikách hlásí, že se k němu po IPv6 připojuje více než třetina uživatelů. V některých státech se poměr blíží k polovině nebo ji už překročil. Jsou to například Německo, Francie, Řecko nebo Indie. Další státy se k padesátce rychle přibližují: Spojené státy, Finsko, Saúdská Arábie nebo třeba Japonsko. Česko je na tom o poznání hůře a pohybujeme se okolo 16 %.


Autor: Google

Podíl přístupů po IPv6 za poslední rok

Poskytovatelé ale budou čím dál více nuceni uvažovat o nasazení IPv6, protože staré IPv4 adresy budou méně dostupné a jejich cena dále poroste. Regionální poskytovatelé začnou postupně IPv6 nasazovat. Bude to pro ně i velké know-how, až to bude opravdu problém, myslí si Marian Rychtecký.

CS24_early

Problém pro poskytovatele podle něj nastane, jakmile přijde za nadřazeným operátorem, který mu odmítne přidělit další adresy. Pak bude mít jedinou možnost, nasadit IPv6, což se ale nedá udělat ze dne na den. Je třeba s tím začít co nejdříve, vysvětluje Rychtecký, který má sám s implementací IPv6 u poskytovatelů velké zkušenosti.

Podle jeho zkušeností je často největším problémem vůbec začít a zkusit to. Většinou jsou pak technici překvapeni, že to nebylo tak těžké. Získají tím konkurenční výhodu v podobě know-how a až pak budou mít adres opravdu nedostatek, bude pro ně přechod na IPv6 mnohem rychlejší a snazší, uzavírá Rychtecký.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.