Hlavní navigace

Česko je na 12. místě v použití Linuxu na desktopu

18. 5. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Linux je jedním z nejrozšířenějších operačních systémů pro nasazení na serverech, routerech, mobilních zařízeních a dalších specializovaných krabičkách. Na desktopu se mu ale dlouhodobě nedaří. Nyní vznikl žebříček dvaceti zemí, ve kterých se mu daří nejlépe a Česko dopadlo velmi dobře. Jsme dvanáctí!

Na serverech se Linuxu daří velmi dobře, hovoří se o tom, že na nich má zastoupení až 60 %. To před třemi lety potvrdil i náš průzkum českých webových serverů. Na desktopech se mu ale příliš nedaří a všichni se shodují na tom, že v tomto segmentu nalezneme jen asi jedno procento linuxových strojů.

K tématu dále čtěte:
Počet linuxových desktopů se za dva roky zdvojnásobil
Linux na desktopu roste, ale už pomaleji
O víkendu má Linux o 40 % více uživatelů

Jelikož se jedná o průměr, pochopitelně existují země, ve kterých je použití Linuxu na desktopech častější (a někdy podstatně). Server Royal Pingdom zveřejnil žebříček dvaceti zemí, ve kterých je Linux na desktopu nejrozšířenější. Využil přitom celosvětových statistik z projektu StatCounter.

Dvacítka zemí nejvíce využívajících desktopový Linux (Zdroj: Royal Pingdom)

Tento žebříček odráží popularitu Linuxu v jednotlivých zemích. Neukazuje však na reálné počty uživatelů, protože údaje nejsou přepočítány na počty obyvatel používajících internet. Jelikož se jedná o velmi různorodé země, nebyl by takový přepočet snadný.

Česká republika v tomto žebříčku je a nedopadla vůbec špatně – jsme na dvanáctém místě a z evropských zemí je před námi jen Španělsko, Finsko a Makedonie. Naopak za sebou jsme nechali Francii, Itálii, Estonsko i Německo, o kterém se často tvrdí, že je v něm Linux velmi populární a rozšířený. Celkem je v žebříčku sedm z dvaceti zemí z Evropy.

Zajímavé také je, že se do žebříčku dostala velká řada rozvojových či totalitních zemí. Důvodem je pravděpodobně nižší penetrace výpočetní techniky a připojení k internetu než ve svobodných a vyspělých zemích. Zároveň bude v těchto zemích pravděpodobně více počítačů z různých humanitárních organizací, které v rámci snižování nákladů Linux častěji preferují.

Vítězem celého žebříčku je Kuba, kde je penetrace desktopového Linuxu na neuvěřitelných 6,33 %. Kuba přibližně před dvěma lety oznámila, že chce dát sbohem Microsoftu a víc se zaměřit na svobodný software. Je možné, že i toto rozhodnutí přispělo k tak vysokému číslu.

Překvapivě se do žebříčku nedostaly velké země jako Británie a Spojené státy. Obě země jsou daleko za spodní hranicí žebříčku a zastoupení Linuxu se u nich pohybuje shodně na 0,73 %. 

Originální článek také uvádí čísla z jednotlivých světových regionů:

CS24_early

  • Evropa, 1,14 %
  • Jižní Amerika 0,88 %
  • Severní Amerika 0,72 %
  • Oceánie 0,72 %
  • Afrika 0,45 %
  • Asie 0,34 %
  • Celosvětově 0,76 %

Jak žebříček, tak i tyto širší statistiky tak ukazují, že Evropa stále vede v nasazování Linuxu na desktopu, i když čísla nejsou nijak slavná. Pokud si je přepočítáme podle celkové internetové populace, která v současné době činí 1,97 miliard uživatelů, vyjde nám, že celosvětově používá Linux na desktopu asi 15 milionů lidí.

V Česku, kde působí téměř 6 milionů uživatelů internetu, pak máme přibližně 100 000 uživatelů s Linuxem na desktopu. Takhle to zase nevypadá jako tak nízké číslo. Co si o tom myslíte vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.