Hlavní navigace

Co kuje Nokia s Qt knihovnami?

2. 11. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Společnost Nokia mění výrazně svou strategii na poli mobilních telefonů. Nechce nasazovat mainstreamový Android, ale chce se soustředit na Windows Phone a sblížit se s Microsoftem. Co ale firemní open-source projekty v čele s Qt a Symbianem? Nokia prozradila detaily na vývojářské konferenci v Mnichově.

Ve dnech 25. a 26. října se konala v Mnichově vývojářská konference firmy Nokia QtDeveloperDays 2011.

Komunita ji očekávala s napětím a údivem, protože program konference se velmi věnoval mobilní platformě MeeGo, která po přívratu Nokie k WindowsPhone vypadala dost opuštěně a mrtvě.

Vleze Nokia kompletně do jařma Microsoftu? Co bude dál s knihovnami Qt, které tvoří základ KDE?

Strategie Nokie

Přítomní představitelé Nokie mluvili o Qt jako o součásti širší strategie Nokie a o strategické investici sahající od media devices po mobily a desktop, nadále budou týmy programátorů firem Nokia a Digia pracovat na vývoji Qt. Což je dobře, protože přes otevřený model vývoje by rychlost evoluce jistě utrpěla ránu, kdyby byla odkázána jen na komunitu.

Díky dynamice trhu a rozvoje je priorita dána na vývoj pro mobilní zařízení – mobilní telefony a tablety, tedy platformy Symbian a MeeGo!

Přičemž mezi řádky bylo předloženo, že Symbian je výběhová platforma, protože se s ním momentálně nepočítá v příští major verzi balíku Qt – Qt 5.0. Naproti tomu prognóza smrti platformy MeeGo byla asi předčasná, nebo jsme svědky posledního heroického pokusu o záchranu? Nokia nedávno uvedla jako jeden ze svých špičkových produktů smartphone N9 – a aby přibyly nějaké ty aplikace, tak tento telefon dostala šťastná polovina účastníků konference.

Člověk jede na vývojářskou konferenci i proto, aby si odpočinul od politiky, ale stejně to člověku vrtá hlavou. Velký pupík (CEO Nokie) Stephan Elop zavelí „WindowsPhone na věčné časy a nikdy jinak“, načež s funkcí praští šéf týmu MeeGo u Nokie a nahradí ho dosavadní šéf pro Qt Sebastian Nyström. Ten měl Qt na zodpovědnost od převzetí Trolltechu a vypadal docela angažovaně. Je telefon N9 Nyströmův poslední hrdinský čin, nebo o co tu jde?

Tolik je jisté, že sami od sebe na konferenci neřekli o WindowsPhone ve spojení s Qt téměř nic kromě toho, že existuje portační guide mezi Qt a nativními balíky pro WP7/iOS/Android. Na přímý dotaz řekli, že víc nesmí říct ba ani naznačit.

Co se desktopu týká, tak ten pokračuje dál, referenční platformy jsou Linux/X11, Linux/Wayland, MS Windows a MacOS X. Do centra pozornosti se dostane deklarativní programování s QtQuick, které ve verzi Qt 5.0 bude plně hardwarově akcelerované přes OpenGL, dosavadní widgety pro platformově nativní vývoj budou spíše jen udržovány než nějak mohutně rozvíjeny.

Přednášející z firmy Canonical (Ubuntu) si rovněž liboval, jak se jim s QtQuick pěkně vyvíjelo prostředí Unity2D, následkem čehož jsou na novém Ubuntu knihovny Qt vždycky k mání a člověk je nemusí přibalovat do lokálních instalací.

Android s Qt

Dva bývalí „trollové“ z Trolltechu (původní výrobce balíku Qt) založili vlastní firmu, která se živí vývojem mobilních aplikací a mimo to pracuje na rozšíření platformy mimo platformy zamýšlené Nokií. Jejich přednáška o vývoji pro platformu Android narazila na zasloužený zájem posluchačů – viz SlideShare.

Prezentace vás krok po kroku provede instalací potřebného balíku Necessitas, vývojem a deploymentem demo aplikace i podepsáním aplikace a umístěním na Android Market. Autory očividně pohání pevná víra v motto „Qt everywhere“ a něco pro to dělají. Věří si, že Qt protlačí i na Apple iOS navzdory velmi uzavřené platformě – jak sami říkají „… people warn us that Apple will kill us but I think we can work around that“.

Záhy po konferenci byla uvolněná nová verze 0.3, která má poněkud uhladit ostré hrany verzí předchozích. Balík je dostupný pro víc operačních systémů, doporučován je Linux.

Qt 4.8

Vyjde brzy (do konce roku), obsahuje:

  • QtQuick 1.1 s lepší podporou multi-touch
  • výkonnostní zlepšení při práci se souborovým systémem
  • novější WebKit s lepší podporou HTML5
  • snadnější portaci na jiné platformy

Qt 5.0

Podle plánu by mělo vyjít v polovině roku 2012, má být modulárnější, aby se dosáhlo menšího memory footprintu. Bude obsahovat QtQuick 2.0 s novými vlastnostmi (akcelerace OpenGL) a prvky. Od předchozí major verze uplynulo už šest let, během kterých se vývoj prudce pohnul, změnou struktury obsahu a důrazem na QtQuick chtějí odpovědět požadavkům doby. Kompatibilita aplikací pro 4.x by měla být na velmi vysoké úrovni nesrovnatelné s přechodem z verze 3.x na 4.x.

Debugger specifický pro Qt

Firma KDAB právě uvolnila pod GPL licencí debugger GammaRay, který od přirozenosti rozumí lépe komplikovanějším objektům ve frameworku Qt.

Debugger se musí zkompilovat s touž verzí Qt jako vaše aplikace a poskytuje srozumitelné informace o složitých widget layoutech, stavových strojích, grafických scénách, datových modelech a.j. Rozhodně stojí za vyzkoušení.

Qt Mobility

Tento balík je ve pro mobilní vývoj velmi užitečný, abstrahuje data v mobilních zařízeních jako jsou kontakty, galerii, multimédia…

V prezentované <a>verzi 1.2 ve skupině „Location API“ umožňuje snadné připojení k mapám navigací Nokia, zobrazit je v QtQuick UI a navigovat jednoduše mapami i body zájmu. Velmi zajímavé při tvoření aplikací s navigační náplní.

Deska jako malina

Bylo předváděno několik zařízení (routery, media centra) poháněných Linuxem a softwarem na bází Qt knihoven. Hezké QtQuick demo s rejem částic běželo i na desce Raspberry.

Videozáznamy z konference

Všechny přednášky se natáčely, ale obsah bude uvolněn až po konferenci v San Franciscu, tj. po prvním listopadovém týdnu. Doporučuji ke shlédnutí

  • Targeting Android with Qt
  • Qt networking – web services
  • Location aware apps

Závěr

Konference byla poučná a inspirující, třebaže mnoho odpovědí nedala, potvrzujíc známé rčení, že předpovídání je velice ošemetná záležitost, zvlášť když se týká budoucnosti.

ict ve školství 24

Ale hlavní kurs Qt frameworku udala jasně – mobilní aplikace s pomocí deklarativního uživatelského rozhraní QtQuick – a viděl jsem tvrdé PC-size desktopisty, jak jsou inspirováni a začínají datlovat nějakou tu mobilní hříčku.

Gumičky nepřišly

A co na to počítač? Že mlčí?