Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (2. 11. 2011)

2. 11. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se společně podíváme na užitečný doplněk pro odklad odeslané pošty na určitou dobu, multiplatformní adresář, jednoduchý tabulkový editor a správce základních informací z routeru. Závěr sklizně obohatí jako vždy blbinka.

Send Later 3

Situace v některých případech vyžaduje odeslání e-mailu v jinou dobu, než je napsán, jednoduše později. Psát e-mail ve dvě ráno je přinejmenším nezdvořilé. Pamatovat si na odeslání mailu není v dnešní uspěchané době taky zrovna přívětivé. Pomocí doplňku Send Later 3 pro poštovního klienta Thunderbird z balíku Mozilla je možné odeslat poštu ve stanovenou dobu.

Thunderbird umí i bez doplňku poslat poštu později, v takovém případě ji ovšem vloží do odchozí pošty a pošle ji po znovupřipojení nebo restartu. Send Later 3 přináší jednoduchý dialog, kde je možné nastavit přesnou dobu odeslání, případně poštu odeslat po uplynutí přednastavených časových intervalů (15 min, 30 min, 2hod). Tento doplněk bude spolupracovat se všemi verzemi klientů vyššími než 2.0.

blog.kamens.us/send-later-3/, 3.3.1, Mozilla Public License Version 1.1

Kontakter

Kontakter je skvěle vyhlížející elektronický adresář. Podporuje import ve formátu vCard (.vcf), samotnou databázi pak uchovává jako SQLite databázi, v této formě, mimo jiných, je také možné kontakty exportovat. Krom očekávaných informací které je možné do adresáře zadat, jako je adresa, různá telefonní čísla nebo e-mailová adresa, je možné doplnit kontakt o dalších šest volitelných položek. Adresu kontaktu lze velice jednoduše zobrazit na Google mapách.

Ve všech shromážděných informacích lze samozřejmě rychle vyhledávat. Kontakty lze chránit heslem a podporuje také více uživatelů najednou a to nejen ve smyslu sdílení kontaktů mezi více uživateli, ale i v podobě více oddělených uživatelských účtů. Samotnou databázi lze skladovat lokálně, ale po vytvoření serveru taky synchronizovat mezi libovolným počtem uživatelů po síti hned na všech hlavních platformách. Základní informace jsou k nalezení na stručné wiki stránce.

giowisys.com/pro­ducts/kontakter/, 0.2, GPLv3

mtCellEdit

MtCellEdit je jednoduchý, přesto schopný tabulkový editor. Vznik lze přisuzovat autorovu znechucení nad binární podobou většiny formátů tabulkových souborů a nutnost různých konverzí v případě přechodu mezi programy a OS. Proto vytvořil velice jednoduchý tabulkový editor s transparentním výstupem v podobě TSV textového souboru zabaleného v zip balíku. S dobou tak bude stále možno jednoduše exportovat data. Tabulky a grafy lze nyní exportovat také do pdf, png nebo svg formátu. V případě tabulek přímo do HTML. V galerii snímků lze vidět, jak vypadají výstupy z mtCellEdit v jiných aplikacích.

code.google.com/p/mtce­lledit/, 1.4.0, GPLv3

UPnP Router Control 

S tímto programem lze sledovat některé základní parametry routerů jako rychlost toku dat, externí IP adresu, jméno routeru apod. Seznam podporovaných routerů ani možnosti nastavení nejsou nikterak široké, snad se bude rozšiřovat. Pro orientační kontrolu bezesporu postačí a rozhodně bude desktopová aplikace schůdnější cestou než webové rozhraní.

CS24_early

Seznam podporovaných routerů

  • Netgear DGN1000
  • Netgear DGN2000
  • Netgear DG834GT
  • Netgear DG834g v5
  • Belkin F5D8236–4 N Wireless Router
  • U.S. Robotics USR 8054
  • Linksys WRT54G3G-EU (3G/UMTS Broadband)
  • TP-Link TD-W89541G (ADSL2+ Router)
  • Hamlet HNW300AP
  • Netgear WPN824v2
  • ZyXEL Prestige 660HW-61
  • Comtrend CT-5361
  • Linux IGD (UPnP daemon for Linux routers)

launchpad.net/upnp-router-control, 0.2, GPLv2 + Creative Commons

Blbinka

Zima se nezadržitelně blíží, brzy se tak bude hodit vtipné čtení na dlouhé zimní večery. Computer Stupidities.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.