Hlavní navigace

Co nového na poli softwaru (16)

21. 6. 1999
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Softwarová sklizeň posledních dní je opět tady.
Neděle 20. 6.

Programovací jazyk Basic byl (a možná stále je) fenoménem, který se jenom tak nevidí. Byl to Basic, který vdechoval život osmibitovým počítačům, byl to Basic, na kterém mnoho vynikajících programátorů začalo svojí dráhu. Na můj vkus ale existovalo příliš mnoho mutací, což nakonec možná znamenalo jeho úpadek. Důkazem, že Basic však stále není mrtvý, je projekt CINQ, který si klade za cíl vytvořit multiplatformní kompilátor Basicu. Projekt je teprve v začátcích a každá ruka je dobrá. Pokud chcete, můžete se připojit.
Plánujete založit svůj vlastní Slashdot? Pak by se vám mohl hodit Edcom – systém pro správu příspěvků a generování výstupů do HTML stránek podle předdefinovaných šablon.
Hrdé majitele kapesního počítače Newton by mohl zajímat projekt Newton eXchange umožňující konektivitu Newtona s vaší linuxovou mašinou.

Sobota 19. 6.
Grafických rozhraní k debuggeru gdb jsme tu měli již několik. Dalším z nich je KDbg. Je určen pro KDE a musím konstatovat, že patří k těm zdařilejším. Mě osobně imponuje systém práce s proměnnými a zdá se, že KDbg již nyní disponuje poměrně solidními nástroji pro práci s breakpointy (což se o starších verzích tvrdit nedalo). Přesto se mi zdá jeho prostředí poněkud spartánské a myslím, že by nebylo na škodu „vytáhnout“ některé další funkce na nástrojovou lištu, aby byly lépe při ruce, než někde zastrčené v menu. Ale jinak je KDbg docela fajn :)
Velkým herním hitem byla před několika měsíci (možná už i lety) hra Wipeout. Jestliže mě paměť neklame, byla určena pro Sony Playstation a šlo o jakýsi simulátor poměrně zvláštního závodního stroje – něco mezi autem a letadlem. No a právě Wipeout je vzorem hry XRacer, která se k tomu hrdě hlásí. XRacer už umožňuje létání s vaším vozítkem, ovšem to je zatím asi tak všechno. Grafika je plně 3D a používá pro rendering knihovnu Mesa. Abyste si však hru vychutnali, budete potřebovat buď HW akceleraci nebo silnou mašinu (minimálně s procesorem PII).
Poněkud z jiného soudku je Ganymede. Jde o pokus vytvořit volně šiřitelný systém pro správu síťových adresářových služeb ve stylu M$ ActiveDirectory nebo Novell NDS. Ganymede je napsaný v Javě a místo toho, aby se snažil znovu vynalézat kolo, slouží hlavně jako „řídící centrum“ pro existující adresářové služby, jako je například NIS, DNS nebo LDAP.
Naštval vás také NetAddress, když přestal zdarma poskytovat POP3 přístup k vaší schránce? Pak můžete zkusit NAMG (NetAddress Mail Grabber), který poštu stáhne a forwardne ji na váš lokální účet.

Pátek 18. 6.
Pouze částečně softwarová záležitost je projekt CAJUN. Jde totiž o softwarově-hardwarové řešení, které z un*xového stroje udělá přehrávač. Skládá se z počítače, regulátoru, odnímatelného LCD panelu a malé klávesnice. To vše v kombinaci s FM kartou a CDROMkou vytvoří z libovolného počítače (stačí prý cokoliv od 75 MHz výš) takřka dokonalou audio aparaturu třeba do vašeho automobilu.
Na serveru Creative Labs je k dispozici další verze ovladačů pro zvukovou kartu Sound Blaster Live!.

Čtvrtek 17. 6.
High-level skriptovací programovací jazyk Python zažívá velký rozmach. Mezi perličky patří JPython, interpretr tohoto jazyka napsaný kompletně v Javě.
Aplikační server Zope se blíží verzi 2.0. Jde platformu pro tvorbu výkonných webovských aplikací a shodou okolností je také napsán v Pythonu. Mimochodem, nechtěl by někdo napsat recenzi téhle věcičky? Určitě by si to zasloužila.
Programátorských integrovaných prostředí není zrovna přehršel a tak docela vítám vznik dalšího: IDEntify. Jeho asi nejsilnější stránkou je přehledná organizace projektu do stromové struktury s možností zobrazit si i seznam symbolů definovaných v daném souboru (vyžaduje Ctgas).
Co všechno lze nacpat do několika bajtů nás přesvědčuje soubor programu asmutils. Obsahuje programy basename, bdflush, cat, dmesg, echo, false, hostname, httpd, lsmod, mkdir, pwd, rmdir, rmmod, sleep, sync, true, uname, update a yes, všechny napsané kompletně v assembleru. Největším programem z tohoto balení je zmiňovaný httpd, který má 764 bajtů!

Středa 16. 6.
Galway je další HTML editor, tentokrát naprogramovaný v guile a GTK.
Ne každý se vyzná ve všech zapeklitostech tvorby RPM balíků, ale všechno marno, Red Hat je nejrozšířenější distribuce a každý programátor dříve nebo později dostane email s dotazem, proč že ten jeho program není k dispozici i v RPM. A právě proto vznikl RPM Builder. Ten dokáže vytvořit RPM z tgz balíku pouze na základě informací, které vyplníte v Tcl/Tk GUI. RPM Builder pak za vás udělá vše potřebné.

Úterý 15. 6.
Pokud by se vám hodila možnost ověřovat v různých aplikacích uživatelské jméno a heslo proti MySQL databázi, máte nyní možnost. Tedy alespoň co se týká pamifikovaných aplikací, existuje totiž PAM modul, který právě autorizaci proti MySQL provádí.
Někdy se stane, že dobře neodhadnete velikost ext2 filesystému a potřebujete s ní potom pohnout. A to je práce přesně pro utilitku s prozaickým názvem ext2resize. Ta dokáže velikost filesystému zvětšovat i zmenšovat.
Vyšla nová verze free SQL server PostgreSQL, který má mnohé zajímavé vlastnosti, jako je například podpora subselectů, transakcí apod. Nově PostgreSQL nabízí i komerční podporu.

Pondělí 14. 6.
KDevelop je podle mě nejzdařilejší volně šiřitelné vývojové prostředí. Je skoro až škoda, že je určeno pouze pro QT/KDE aplikace, možná by stálo za zvážení oddělení kódu závislého na použitém toolkitu a umožnit i tvorbu aplikací pro GTK a další knihovny. KDevelop umožňuje práci se soubory v projektu a symboly v souborech v přehledných stromových strukturách, disponuje pěkným prohlížečem dokumentace, editorem se zvýrazněním syntaxe, spolupracuje s běžnými vývojářskými nástroji jako je například automake apod. Kromě toho lze vytvářet kostry programů pomocí wizardů. KDevelop zkrátka stojí za vyzkoušení.
A na závěr něco lehčího. VigMeUp je jednoduchý program, který vám umožní nechat se vzbudit svou oblíbenou melodií ve formátu MP3. Autorovi nechybí smysl pro humor, když říká: „VigMeUp je Open Source ™ projekt, který umožní vašemu počítači plnit funkci budíku. Je úspěchem odladit vysoce výkonnou linuxovou stanici do kvalit budíku za dva dolary“ :)

To je pro dnešek vše, těším se příště…

Autor článku