Hlavní navigace

Co nového na poli softwaru (15)

14. 6. 1999
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Hudebníci, programátoři, správci sítí, chemici, hackeři i domácí uživatelé, pro každého se tady dnes něco najde :). Přehled un*xového softwaru za poslední dny je tu!
Neděle 13. 6.

Víkendy jsou už tradičně na nový software plodné (programátoři zřejmě v pátek přijdou z práce a dělají na svých projektech až do neděle :)
Nerozumíte si s konfigurací DNS serveru Bind? Můžete zkusit program Dennis. Slouží ke generování konfiguračních souborů pro Binda podle výrazně jednodušších šablon. Může to být šikovné, ale na druhou stranu je podle mě DNS natolik důležité, že jeho konfiguraci by měl provádět někdo, kdo se v tom vyzná. Ovšem žádný učený z nebe nespadl, takže může Dennis posloužit například při výuce.
Pokud vám DNS nic neříká a raději si zahrajete nějakou tu hru, můžete zkusit Worm Zone. Jde o klasickou hru, kdy se ve více či méně složitém prostoru pohybuje váš stále se prodlužující červ. Worm Zone však přináší některá drobná vylepšení, jako například zbraně nebo hru více hráčů.
Pakliže potřebujete napsat linuxový ovladač pro znakové zařízení, podívejte se na The Linux Driver Development Kit. Autoři slibují, že driver lze napsat bez zbytečného zdlouhavého studia zdrojáků jádra. Osobně bych viděl přínos tohoto kitu hlavně v tom, že může pomoct začátečníkovi při prvních krocích „kernel hackingu“.
Latin 2 fontů není nikdy dost a tak můžete vyzkoušet mini-sadu Jim's Fonts for X. Jim čerstvě přidal právě ISO Latin 2 kódování.

Sobota 12. 6.
Konfigurace a správa tiskových front může být zejména ve větších firmách docela fuška. Nástrojem, který vám při tom může pomoci je tixlpq. Jde o front-end k standardním tiskovým službám, který umí pracovat s frontou, zobrazovat tiskové úlohy v různých frontách barevně odlišené atd.
Není to dlouho, co jsem zde psal o nastavování grafického subsystému v X Windows pro maximální výkon. Pokud vám můj veskrze podrobný a srozumitelný :) návod nepostačoval, můžete zkusit KVideoGen. Jde o aplikaci pro KDE, která dokáže potřebné výpočty provést za vás během několika kliknutí.

Pátek 11. 6.
Vzpomínáte si na staré dobré borlandí Turbo Vision? Pokud si občas říkáte, že by se vám něco takového hodilo pro psaní interaktivních aplikací pro konzoli, vězte, že vaše přání bylo vyslyšeno. Existuje linuxový port pro C++.
X11amp je mrtev, ať žije xmms! To není vtip, projekt x11amp opravdu skončil, respektive se „přelil“ do projektu xmms. Xmms je multimediální přehrávač, ale jeho doménou zůstává samozřejmě MPEG audio. Funkčně se snaží přiblížit populárnímu winampu, ovšem autoři se určitě nespokojí s pouhým kopírováním a myslím, že se můžeme těšit i na jejich invence.

Čtvrtek 10. 6.
Aplikací oznamujících novou poštu existují hromady. Pokud používáte KDE, můžete zkusit Kbiff, který umí pracovat se standardním unixovým mailboxem, maildirem, schránkou přes POP3 nebo IMAP4 protokol, případně i newsovou diskuzní skupinou.
A opět něco pro hudebníky: Gstring je nástroj, který vám pomůže s laděním vašeho sladkého dřeva. Stačí mít zvukovou kartu, mikrofon a GTK a Gstring už vám řekne, co vám nezní jak má.

Středa 9. 6.
Doma asi distribuovaný filesystém nevyužijete, ale pro správce počítačových učeben a pracovišť to může být pomůcka k nezaplacení. Jedním z možných řešení je Coda. Mezi implementované vlastnosti patří „mobile computing“, replikace serverů, zachování funkčnosti při částečných síťových výpadcích, přizpůsobení se šířce přenosového pásma atd.
Formát PDF se stal poslední dobou velice oblíbeným v oblasti šíření elektronických dokumentů. Naštěstí není Adobe jako jiné firmy a její Acrobat Reader existuje i v linuxové verzi. Aby to nebylo zase tak úplně ideální, oproti windowsovské verzi neobsahuje možnost vyhledávání v PDF dokumentu :(. Aktuální verze je 4.0 a pokud by se vám ji nechtělo stahovat, objeví se na příštím CD časopisu Internet.
Vlastníky modemů USR asi potěší aplikace KMsgModem. Ta totiž umožňuje pracovat s interní pamětí tohoto modemu, která slouží k přijímání faxů nebo vzkazů i při vypnutém počítači. Program je zatím v plenkách, ale vývoj jde rychle kupředu.

Úterý 8. 6.
Pokud trpíte podobně jako já pokročilou sklerózou, možná používáte na poznámky ty žluté lepící papírky. Ale proč je nemít přímo v počítači? Od toho jsou tady XNotesPlus. Tohle provedení vypadá opravdu pěkně a umožňuje (podle slov autorů) „poznámky skrývat a odkrývat, posílat poštou, tisknout, shlukovat, mazat, ničit a znovu tvořit a to vše několika kliknutími“.
MiniVend je free systém pro podporu plateb pře systémy jako je CyberCash, AuthorizeNet a PaymentNet. Systém používá SSL a PGP pro maximální ochranu citlivých dat. Pro MiniVend existuje i webovské konfigurační rozhraní MiniMate.

Pondělí 7. 6.
O projektu audio ovladačů ALSA, který vznikl v Čechách jsem se zde již zmiňoval. ALSA, to ale nejsou jenom ovladače zvukových karet, ale také různé aplikace, které nativně využívají jejich některé zajímavé vlastnosti. Naposledy mi padl do oka AlsaPlayer, což je, jak název napovídá, přehrávač zvuků. Rozhodně to ale není jeden z mnoha, posuďte sami jeho možnosti: přehrávání MP2 a MP3 souborů, wavů, CDDA audia, změna tempa přehrávání i do záporných čísel (MP3 soubor nebo digitální audio stopa je pak přehrávána pozadu!), multithreadová architektura s podporu pluginů, efektový kanál a mnoho dalších funkcí. Poznámka na závěr: AlsaPlayer funguje i bez Alsy :)

Neděle 6. 6.
Licq už jsme zde zmiňovali, ale KLicq ještě ne. Ve skutečnosti jde pouze o patch, která umožní integrovat Licq do KDE a to jak vizuálně, tak i částečně funkčně (podpora doku).
Martin Mareš napsal výborný skript pro kontrolu správnosti DNS záznamů – Sleuth. Je samozřejmě volně šiřitelný, případně k němu na uvedené adrese existuje i online webovské rozhraní.

Sobota 5. 6.
GTKFind je grafické rozhraní k populárnímu programu find. Pokud si tedy nepamatujete parametry pro příkazovou řádku, můžete si hledání souborů na svém disku usnadnit pomocí tohoto front-endu.
GTKkeyboard je aplikace, která zobrazí klávesnici a umožňuje tak psát například lidem s tělesným postižením apod.

Pátek 4. 6.
Je zvláštní, kolik zajímavých projektů vznikne jenom proto, že se autor chtěl něco naučit. Například program GPeriodic se zrodil ze zcela prozaického důvodu: autor se chtěl naučit programovat v GTK. No vida, a periodická tabulka prvků je na světě :)
Pakliže se budete chtít také naučit s GTK, může vám s tím pomoci EPINGLE, což je vlastně program pro vizuální návrh prostředí, možná dnes již spíše zárodek RAD nástroje.

Čtvrtek 3. 6.
S výbornou myšlenkou (i když neúplně novou) přichází projekt GGUI. Pomocí šablon nebo možná spíše maker umožňuje vytvořit grafické uživatelské rozhraní pro libovolný konzolový program. Za méně potěšující považuji fakt, že program je napsaný v Javě :(
Vyšla nová verze Window Makeru, tentokrát s číslem 0.60.

Středa 2. 6.
Pokud se nedomníváte, že Apache je pro váš webserver to pravé (proč? :)), můžete zkusit Roxen Challenger. Jde o GPL, multiplatformní web server s podporou silného šifrování, databázovou konektivitou a dalšími zajímavými vlastnostmi.
A je tady další grafické rozhraní k tiskovým službám, tentokrát pro KDE. Jmenuje se KPriMa a umí v podstatě totéž jako jiná rozhraní: nastavovat tiskárnu a spravovat tiskovou frontu.

Úterý 1. 6.
POP3 serverů existuje pro Linux docela dost a ne všechny jsou stejně kvalitní. Jedním z těch oblíbenějších je Qpopper, za kterým stojí společnost Qualcomm, známá hlavně svým emailovým klientem Eudora mail. Autoři slibují plnou shodu s odpovídajícími RFC dokumenty pro POP3 protokol. Jedna z těch zajímavějších vlastností je možnost integrace systému Kerberos V4.
Gnome-pm je aplikace, která dokáže čerpat informace z Yahoo Finance a následně s nimi pak pracovat. Primárně slouží k jednoduché správě portfolia a sledování vývoje akcií na burze. Gnome-pm vznikl ve snaze nahradit originál: Yahoo!© Finance Java Portfolio Manager. S autorem se v názorech na jazyk Java (resp. na JVM) docela shodneme :)

Tak to je vše. Možná bych měl napsat, jak je mi líto, že už dnešní díl končí, ale to bych lhal. Začínám být totiž ospalý jako kotě a už se moc těším do postele :)

Autor článku