Hlavní navigace

Kolik dat tudy teče?

15. 6. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dnes tu máme další návod pro méně zkušené uživatele, konkrétně postup, jak rozběhat MRTG - nástroj pro generování statistik přenosu dat. Se svou zkušeností se s námi podělil jeden z našich čtenářů.

Minulý týden jsme konečně naší firmu připojili k Internetu a mě začalo zajímat, kolik přes jednotlivá síťová rozhraní teče dat. Začal jsem po Internetu hledat, který prográmek by to udělal za mně. Kolegové mi říkali, udělej si to sám v PHP, pomocí ipfwadm loguj traffic někam do souboru a grafy vyrob pomocí PHP a GD knihovny. Leč já, člověk líný, našel jsem raději na Inetu nástroj zvaný MRTG.
MRTG je program, který přes SNMP protokol stahuje informace z routeru, zpracuje je a pomocí GD knihovny z nich udělá grafy ve formátu .GIF. Webovským prohlížečem se potom můžete podívat, jak si na tom vaše linka či síťové rozhraní stojí. Jenže: vzhledem k tomu, ze jsme připojeni pomocí BreezeComu (bezdrát), žádný router nemáme. A teď už tedy konečně jak na to.
To nejdůležitější je SNMP démon. Najdete ho například tady (domovská stránka SNMP projektu je zde, aktuální verze je 3.6 a kromě toho bývá často i součástí distribuce – pozn. redakce). Instalace binárky je jednoduchá: stáhněte jí, přesuňte do rootu serveru (/) a proveďte toto:

tar xvzf cmu-snmp-linux-3.4-bin.tar.gz
/tmp/cmu-snmp-linux-3.4/etc/installconf -mini

Tímto je démon nainstalován. Nyní musíte zařídit, aby se spouštěl při nastartování serveru. Na konec souboru /etc/rc.d/rc.local vložte řádek:

/usr/local/sbin/snm­pd -f

Po rebootu už server bude umět SNMP. Dále si zkontrolujte, zda máte nainstalovánu knihovnu GD. Pokud ne, doinstalujte jí, najdete jí obvykle přímo v distribuci (domovská stránka knihovny GD je zde – poznámka redakce). Nyní si z hlavní stránky www.mrtg.org stáhněte aktuální verzi MRTG, rozbalte pomocí tar xvzf mrtg-2.7.4b.tar.gz a v rozbaleném adresáři zadejte:

./configure
make

Nyní si zvolte, kam program nainstalujete. Založte například adresář /usr/local/mrtg a zkopírujte do něj soubory, které se vytvořily v /adresar_s_dis­tribuci/run. V adresáři /usr/local/mrtg vytvořte soubor mrtg.conf a vložte do něj, kam se mají ukládat .html a .gif soubory, např. takto:

WorkDir: /usr/local/httpd/ht­ml/mrtg

Tento adresář vytvořte a zkopírujte do něj obrázky z adresáře /adresar_s_dis­tribuci/images. V adresáři, kde jste nainstalovali MRTG proveďte tuto sérii příkazů:

cfgmaker public@vaseho.serveru.hostname > mrtg.cfg
indexmaker mrtg.cfg > /usr/local/httpd/ht­ml/mrtg

A poslední věc, kterou musíte zajistit, je automatizovaný chod programu mrtg. Vytvořte adresář /etc/cron.5 a založte v něm soubor, který bude obsahovat:

#!/bin/bash

cd /usr/local/mrtg
mrtg mrtg.cfg

A změňte mu atribut, aby byl spustitelný.
Do souboru /etc/crontab vložte:

0,5,10,15,20,­25,30,35,40,45,50,55 * * * * root run-parts /etc/cron.5
A restartujte cron démon: killall -HUP crond

Nyní by už vše mělo fungovat. Přeji příjemnou zábavu!

Odkazy:
Ukázka MRTG: http://garage­.dioss-elcom.cz/
Další zdroje:
Hlavní stránka projektu MRTG
Network Managament & Monitoring with Linux

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku