Hlavní navigace

Co přinese otevření Solarisu?

6. 10. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nebývá zvykem, abychom se příliš věnovali aktivitám komerčních společností. Jednou z těch, které tato čest :) potkala, je Sun. Píšeme o něm v krátké době již podruhé. Čím si to zasloužil? Otevřením zdrojových kódů Solarisu.

Otázka je, jestli to k něčemu bude. Souhlasím s hlasy, které tvrdí, že to, co se dělo a děje okolo Linuxu se už nemůže opakovat. V případě Solarisu neočekávám žádnou mohutnou vývojářskou aktivitu zejména ze dvou důvodů.

Tím prvním je to, že programátoři se systémem „nerostli“. V případě Linuxu mnoho vývojářů sledovalo jeho rozvoj od prvních dětských krůčků a důvěrně ho znají. Naskočit do rozjetého vlaku není jednoduchá a stojí to mnoho úsilí. To se projevilo i v případě Mozilly – nadšení pro věc pokleslo, když se ukázalo, jak rozsáhlé zdrojové kódy jsou a v jakém jsou stavu. To nakonec vyústilo prakticky v kompletní přepsání celého prohlížeče. Pravda, podle toho, co jsem zaslechl, byly zdrojáky Navigatoru opravdu vyjímečná zhůvěřilost. Solaris snad v takovém stavu nebude, nicméně ona nutnost počátečního seznámení se s jistě rozsáhlými zdrojovými kódy zde zůstává.

Druhým, zřejmě ještě podstatnějším, důvodem, který mluví proti výraznému rozšíření vývojářské obce Solarisu je licence zdrojových kódu. Jde opět o Sun Community Source License, která má jednu problematickou podmínku. Všechny změny musí být předány zpět vlastníkovi zdrojových kódů. To by samo o sobě nebylo až tak kritické, kdyby oním vlastníkem nebyla komerční firma, tedy Sun. Vývojáře otevřeného softwaru nejsou žádní hlupáci a jistě si mnoho z nich spočítá, že se také může stát, že oni budou dřít a Sun bude z jejich práce profitovat. Vývoj libovolného operačního systému je v komerčním prostředí velice nákladná záležitost a podobný princip může samozřejmě tyto náklady eliminovat. Nechci Sluníčkářům sahat do svědomí, ale blaho nás všech jim asi přece jenom na srdci neleží tolik, jako výroční zprávy s grafy stoupajícími do nebeských výšin.

Ozvaly se také názory, že není jisté, jestli Sun uvolní celé zdrojové kódy. Tito skeptici poukazují na to, že doposud si Sun vždy ponechal některé důležité části programů pro sebe. To bohužel nemohu nijak komentovat, neboť jsem dodnes neměl s žádnými zdrojovými kódy od Sunu osobní zkušenost.

Je třeba rovněž vzít v potaz, že Sunu se momentálně hodí všechno, co mu pomůže v boji proti Micro$oftu, ale kdyby měl tu šanci, určitě by se po něm rád ujal trůnu. Neboť když máte moc, je vydělávání peněz neuvěřitelně snadné. A peníze jsou až na prvním místě, jak říká klasik. Proto zde existuje jisté nebezpečí (a říkejte mi klidně paranoik), že Sun někdy v budoucnu namíří zase jiné, ale přesto podobné, zbraně proti Linuxu, BSD, GNU, otevřenému softwaru obecně.

Co tedy lze v dohledné době očekávat? Podle mého názoru se odhalí nějaké ty chyby, pár programátorů přidá spíše drobná vylepšení, možná se objeví nové ovladače. Uživatelé získají další alternativu k Windows, kterou bude možné získat zdarma (alespoň pro osobní použití). Oproti tomu zřejmě nelze očekávat žádný explozivní vývoj a vznik široké vývojářské komunity.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku