Hlavní navigace

Co přinesl Google I/O 2011 pro open source?

16. 5. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Konference Google I/O bezesporu patří mezi ty nejsledovanější a nejkomentovanější události celého roku a obvykle bývá zajímavá především pro webové služby. Letošní ročník ale zcela jednoznačně mířil směrem k vývojářům, Androidu a Chrome OS. Přinesl tedy mnoho novinek, které se týkají i příznivců open source.

Množství novinek, které se na této konferenci objevilo je značné a jistě musí alespoň nějaká zaujmout kohokoli, kdo se v oblasti IT pohybuje, neboť představených nápadů, novinek či inovací bylo opravdu hodně a informovali jsme o nich v řadě zpráviček či v článku na Lupě. V následujícím článku se podíváme na to, co konference přinesla především otevřenému softwaru a budoucnosti vývoje aplikací.

Android 3.1 Honeycomb

Prvním tématem, o kterém se snad neleze nezmínit je uvedení Androidu 3.1. Nová verze opravuje chyby, umožňuje měnit velikost witgetů nebo upravenou podporu HTML5. U té by bylo dobré se jistě krátce zastavit. Kdo podrobně sledoval celou konferenci nemohl si nevšimnout toho, že se Google snaží právě tento standard jednoznačně propagovat a že v HTML5 plánuje realizovat také většinu nových webových aplikací. Důvod je jasný – Google se potřebuje zbavit závislosti na Flash. A podle všeho by se HMTL5 mohlo stát dominantní technologií v oblasti webových aplikací již letos. Mezi další novinky patří vylepšení bezpečnosti nebo lepší práce s WiFi.

To nejzajímavější je ale plná podpora USB zařízení, které tento otevřený operační systém stále neumožňoval plně využít. Situace by již měla být jiná a s Androidem 3.1 je možné k telefonům, tabletům či televizím připojit klávesnici, myš, herní ovladač či tiskárnu. Jistě ne vše poběží od prvopočátku optimálně, ale pro uživatele to bude jistě velký a příjemný skok. Tedy pokud začnou výrobci dodávat USB porty na zařízení, která mají jako operační systém Android.

Ice Cream Sandwich

Další verzí Androidu bude Ice Cream Sandwich, který nabídne obsahovat řadu novinek – lepší multitasking, nové uživatelské prostředí nebo lepší a bohatší widgety. Mělo by také dojít ke spojení větve určené pro mobilní telefony a tablety opět do jednoho projektu. Další novinkou má být plná integrace technologie NFC, která umožňuje bezkontaktní přenos informací na krátkou vzdálenost (dosah je asi 20 cm a je určen pro přenos spíše menšího množství dat). Zatímco doposud se jednalo spíše o nástroj, který měl sloužit k placení, nyní se ukazuje, že jeho využití může být daleko širší – od snadné synchronizace nejrůznějších nastavení přes výměnu vizitek a až po náhradu čipových karet pro vstup do budovy. NFC má (zdá se) světlou budoucnost a vývoj nejrůznějších aplikací, které ji budou využívat by mohl být poměrně zajímavý a bohatý.

S tím souvisí další zajímavá technologie, která se dostává do světa otevřeného softwaru a to je Android Open Accessory Development Kit. Ten je k dispozici již pro 3.1 verzi, ale zatím pro něj není příliš mnoho reálných aplikací. Tento protokol umožňuje snadnou komunikaci Androidu s jinými zařízeními, jako jsou sportovní nářadí (například vám řekne, jak jste jezdili na rotopedu), roboty nebo jakékoli jiné zařízení, a to vzduchem. Opět se zde otvírá bohaté pole působnosti jak pro vývojáře nejrůznějších klientů a aplikací, tak také pro ty, kteří budou vyrábět zařízení na druhé straně komunikačního kanálu.

Android @ home – otevřená inteligentní domácnost?

Mezi zajímavé futuristické projekty patří Android @ home, který má nabídnout takové standardy a protokoly, aby bylo možné vybudovat inteligentní domácnost takovým způsobem, že by bylo možné ji řídit z jedné aplikace na Androidu. Protokol má být otevřený a umožnit tak uživatelům, aby si nakoupili různé „inteligentní“ prvky od různých firem. Stačí společný protokol a vše by mělo fungovat. Pěkná myšlenka z oblasti propagace otevřených řešení i mimo oblast softwarovou.

Otázkou ale je, zda se celý projekt vůbec podaří zrealizovat. Před časem s podobnou myšlenkou přišel Microsoft a úspěch se příliš nedostavil. Google nevlastní žádné velké výrobce podobných zařízení a navíc bude jistě čelit kritice, že se díky Android @ home snaží dostat k dalším osobním informacím uživatelů. Strašák v podobě velkého bratra by tak nemusel hrát jen marginální roli.

Chrome OS míří do světa s Chromebooky

A ještě jedna významná novinka v oblasti propagace otevřeného (alespoň částečně) operačního systému v podobě počítače Chro­mebooku, na kterém poběží Chrome OS. Ten navazuje na pilotní projekt notebooku Cr-48, ale přesouvá se do komerční sféry.Výrobci tohoto zařízení budou Samsung a Acer. Cena se bude pohybovat mezi 349 USD až 499 USD, v závislosti na výrobci a přítomnosti 3G modulu (plnou specifikaci je možné si přečíst na webu). K dispozici budou také výpůjčkové varianty se slevami pro školy.

Mezi lákadla má patřit bezpečnost, vysoká výdrž, častá automatická aktualizace a velmi rychlý start. Další počítače s Chrome OS budou zřejmě následovat a bude zajímavé sledovat, jak Google vyřeší jejich konkurenci s přístroji, které budou mít Android.

root_podpora

Závěrem

Android se stal jedním z nejpopulárnějších operačních systémů pro mobilní platformu a bude zajímavé sledovat, jak se k němu připojí Chrome OS. Oba přitom stavějí na linuxovém jádru a alespoň principiálně představují open source operační systémy. Pro vývojáře bylo na konferenci zajímavé sledovat podporu řady nových trendů – od nástupu HTML5 přes intenzivní podporu cloudových aplikací až třeba po integraci jazyka Go do Google App Engine.

Google si evidentně uvědomuje důležitost vývoje jednotlivých drobných i větších aplikací pro Android a jejich distribuci v Marketu a na konferenci tak představil řadu drobných nástrojů a vylepšení, která by měla vývojářům (především těm menším) usnadnit a zefektivnit proces tvorby. Do jaké míry se mu to podaří, ukáže až čas. Faktem je, že množství novinek vypadá opravdu zajímavě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.