Hlavní navigace

Google nečekaně představil první Chrome OS notebook a web store

8. 12. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Google včera nečekaně svolal tiskovou konferenci, na které oficiálně představil svůj tenký operační systém Chrome OS. Kromě praktických ukázek a zajímavých informací o samotném systému byl představen také první reálný Chrome OS notebook Cr-48, který bude rozesílán testerům po celém světě. Máme fotky!

O operačním systému Google Chrome OS se hovoří už více než rok a informace o něm se se různě měnily a doplňovaly. Původně bylo řečeno, že se systému dočkáme ještě letos v listopadu, později ale firma oznámila zdržení a prohlásila, že letos Chrome OS nebude. Nakonec přišlo překvapení a Chrome OS byl představen už v úterý 7. prosince 2010 ve webcastu, který byl zahájen v 19:30 našeho času. Trval přes dvě hodiny a na informace z něj bylo vyhlášeno embargo, které mohlo být porušeno až ve 21 hodin. Bohužel řada lidí embargo porušovala a informovala o průběhu tiskové konference dříve.

Nezapomeňte také navštívit naši fotogalerii, kde naleznete další obrázky z představení Chrome OS.

Celý stream jsme samozřejmě sledovali a připravili jsme pro vás informace o tom nezajímavějším, co na konferenci zaznělo nebo se objevilo. Průvodcem celého představování byl Sundar Pichai ze společnosti Google, na pódiu se ale vystřídala řada dalších lidí včetně Erica Schmidta, ředitele Google.

Sundar Pichai, produktový vice president Google

Celá prezentace začala informacemi o prohlížeči Google Chrome, na kterém celý Chrome OS stojí. Bylo vysvětleno i to, proč vlastně má systém jako Chrome OS smysl. Uživatelé totiž začali počítač využívat úplně jinak než třeba před deseti lety. Lidé dnes žijí v prohlížeči a většinu věcí dělají v něm.

V důsledku se tak stává zbytek počítače méně důležitým a zbytečně samotnou práci na webu komplikuje. Většina správy, bezpečnostních otázek a technických problémů vůbec nesouvisí s prohlížečem. Vlastně celý operační systém dnes existuje jen proto, abychom spustili prohlížeč.

Na tomto základě stojí nový tenký operační systém od Google, který se zbavuje všeho nepotřebného a nechává jen to, co uživatel skutečně potřebuje. Chrome OS je jen čistý web.

Google musel před vývojem samotného systému věnovat energii do vývoje vlastního webového prohlížeče Chrome. Tento prohlížeč dnes podle údajů Google používá více než 120 milionů uživatelů a jeho výkon je padesátkrát větší než výkon Internet Exploreru před dvěma lety. Výsledkem je jednodušší, bezpečnější a rychlejší zážitek na webu.

Součástí presentace byla samozřejmě ukázka samotného Chrome OS, a to na čerstvě dodaném počítači, na kterém se uživatel přihlašoval poprvé. Stačilo odsouhlasit podmínky, zadat Google účet, pořídit fotografii na integrované kamerce a vše bylo připraveno. Na naprosto novém počítači dokážete spustit Chrome OS za méně než 60 sekund. Včetně synchronizace všech záložek, aplikací a všech nastavení.

Předvedeno bylo také uspání a probuzení počítače. Počítač se probouzel okamžitě po otevření víka, nebyla znatelná žádná prodleva. Po probuzení počítače je stroj během několika milisekund připojen k internetu a je opět připravený k práci.

Zajímavý je také koncept propojení jednotlivých počítačů, které využívají váš Google účet. Můžete volně přecházet mezi několika stroji a počítače stále zůstávají synchronizované. Pokud například odstraníte webovou aplikaci z jednoho z nich, proběhne změna na všech. Ať už máte Chrome na Linuxu, Mac OS X, ve Windows nebo v Chrome OS, máte stále stejné prostředí. Aplikace bude možné nakupovat centrálně v Chrome Web Store, který byl otevřen v USA a později se bude šířit do dalších zemí. U nás už také obchod funguje, jen zatím není možné kupovat placené aplikace.

Na každém počítači je samozřejmě možné mít neomezený počet účtů a volně mezi nimi přepínat. Stačí, aby se přihlásil jiný uživatel a hned dostane vlastní prostředí, aplikace a nastavení. Je to pravý opravdový cloud computing. V Chrome OS existuje také režim pro hosta, který je možné jednoduše využít pro návštěvy, kterým nechcete ukazovat například svou historii prohlížení. Pokud využíváte prohlížeč Chrome, můžete jej ihned vyzkoušet a pořídit si některou aplikaci.

Mnoho uživatelů se ptá, k čemu bude takový počítač bez připojení k internetu. I na tuto otázku presentace odpověděla: Google OS nemá problém s prací v offline režimu. I když není počítač připojen, je možné stále například psát v Google Docs nebo hrát hry, které jsme předtím pořídili v Chrome Web Store. Na této funkci vývojáři stále ještě pracují. Pracujeme intenzivně na tom, abychom uživatelům nabídli bezproblémovou offline práci. Při dalším připojení k internetu se pak opět vše synchronizuje a vy pokračujete nerušeně v práci.

Druhým řešením „offline problému“ je fakt, že každý dodávaný notebook bude vybaven mobilním připojením. Každý Chrome OS počítač bude dodáván s mobilní 3G konektivitou. První představená zařízení budou připojena skrze síť Verizon. Každý notebook bude mít navíc k dispozici 100 MB měsíčních dat zdarma na dobu dvou let, po zaplacení 9,99 USD bude k dispozici neomezený datový tarif.

Během prezentace byla také v krátkosti představena a předvedena možnost vzdáleného tisku. Z Chrome OS notebooku je možné tisknout na libovolné tiskárně, která je připojená k síti. Můžete tak například tisknout dokumenty na zapnuté tiskárně v kanceláři, zatímco sedíte v taxíku z letiště.

Zmíněn byl i problém bezpečnosti, který je v dnešním internetovém světě stále aktuálnější. Dnes stačí jedno špatné kliknutí a kompromitujete si počítač. Bezpečnost je závislá na samotném uživateli. To se snaží Google odbourat a používá webový prohlížeč s automatickými aktualizacemi a sandboxingem, který chrání uživatele před napadením. Stejně jako prohlížeč se aktualizuje i samotný operační systém. Každých šest týdnů proběhne automatická aktualizace. Vše přitom probíhá na pozadí a uživatel nic nezaregistruje. Schválně uživatele neobtěžujeme žádnými vyskakovacími dialogy o aktualizacích. Vše probíhá transparentně.

Veškerá data v Chrome OS jsou automaticky šifrovaná silnými šifrovacími algoritmy v systému eCryptfs, který je součásti linuxového jádra. Můžete si tak být naprosto jisti, že se s vašimi daty nic nestalo, zatímco jste neměli počítač pod dohledem. Bezpečnost je integrální součástí Chrome OS. Systém je také opatřen kontrolou, takže pokud by došlo k jeho poškození, proběhne buďto automatická oprava nebo je uživateli umožněna přeinstalace. V případě problémů tak získáte opět plně funkční systém. Funguje to tak, že část zaváděcího programu je umístěna v nepřepisovatelné paměti a umožňuje tak kontrolovat celý start a zabránit například útokům spoléhajícím se na modifikaci systému.

Další část presentace se věnovala tomu, jak budou vypadat zařízení, na kterých Chrome OS najdeme. Acer a Samsung představí své počítače v polovině roku 2011. Další partneři pak budou brzy následovat.

Sundar Pichai také prozradil, že Google už půl roku testuje svůj nový systém na reálných uživatelích. Já sám používám počítač s Chrome OS jako primární stroj už asi půl roku. Tisíce lidí z Google už Chrome OS používají. Testujeme jej interně velmi intenzivně.

Poté byl předveden skutečný a funkční počítač označený Cr-48, na kterém už teď plně Chrome OS funguje. Jedná se o testovací model, jehož účelem je otestovat možnosti Chrome OS v praxi. Počítač je bez značky a může být k dispozici v libovolné barvě, tady máme zrovna černý model. Notebook nemá žádnou mechanickou část, žádný disk ani nic jiného, co by bylo náchylné na mechanické poškození. V případě potřeby jsou data ukládána na interní flash disk.

Počítač nabízí 12" displej, klávesnici plné velikosti, velký touchpad, zmíněný 3G modem, WiFi třídy n a nabízí více než osm hodin provozu a osm dní v uspaném režimu. Já sám jej používám celý den bez potřeby nabíjení, potvrdil Pichai.

Podle toho, co je možné vidět na oficiálních obrázcích, bude notebook také obsahovat web kameru, jeden USB port, čtečku SD karet, audio výstup a VGA konektor.

Nás, příznivce otevřených řešení, potěší, že se jedná o řešení, které je možné libovolně modifikovat bez potřeby prolamovat nesmyslné ochrany. ‚Jailbreak‘ mód je už součástí systému. Jako vývojář se můžete dostat dovnitř a provádět vlastní úpravy. Je tak možné měnit nejen software, ale i některé části hardware. Vše je přístupné úpravám.

CS24_early

Už nyní je možné notebook Cr-48 získat v rámci rozsáhlého testovacího programu, který Google rozjíždí. Během něj chce rozdat velké množství funkčních notebooků uživatelům z celého světa, kteří se tak budou moci účastnit detailního testování.

Zatím nejsou známy konkrétní ceny reálných komerčních notebooků, ani to, jak přesně bude Chrome OS nakonec představen veřejnosti. Z obecenstva padla otázka, zda Google plánuje nějakou masivní reklamní kampaň. Odpověď byla velmi vyhýbavá: Nejprve musíme zařízení rozšířit mezi testery, posbírat zpětnou vazbu a pak se rozhodneme co dál. Google doufá, že se mu podaří oslovit velké množství OEM výrobců, takže se snad brzy dočkáme velkého množství různých zařízení s Chrome OS. Samozřejmě pro vás budeme další postup sledovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.