Hlavní navigace

Costume Quest: děsivě zábavná hra

22. 11. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Na Costume Quest museli PC hráči čekat několik let. Hra totiž vyšla původně jen na konzole a stojí za ní slavné herní studio Double Fine Production. To vytvořilo herní legendy jako Psychonauts nebo Brutal Legend. I když Costume Quest vypadá na první pohled jako malá tématická hříčka, bavit se budete přímo královsky.

Costume Quest na první pohled působí jako jednoduchá hříčka na Halloween. Za jeho tvorbou ale stojí známé herní studio Double Fine Production a čest svého dobrého jména rozhodně uhájilo. I když hra zpočátku klame jako halloweenský kostým svou „laciností“, při bližším objevování hlubších mechanismů hry, se před vámi pomalu rozprostře velmi komplexní RPGéčko.

Costume Quest je už poměrně stará hra. Na konzolích vyšla v roce 2010 a na PC se objevila až teprve loni. Pak se muselo dlouhou chvíli čekat na linuxový port, který pravděpodobně vznikl díky akcím Humble Indie Bundle.

Obrázky ze hry Costume Quest.

Na serveru Root.cz jsme od herního studia Double Fine Production recenzovali tyto hry: Stacking a Psychonauts.

Ve stylu japonských RPG her

Díky původnímu cílení na konzole má Costume Quest pro PC hráče poněkud exotické herní mechanismy. Nevychází z klasického evropského pojetí her na hrdiny, ale inspiruje se v zemi vycházejícího slunce a převzal žánr jménem JRPG (japonského RPG). V něm nebojujete v reálném čase, ale na tahy. Navíc se po kontaktu s nepřítelem objevíte v jakési aréně. Pamětníci si jistě vzpomenou na první díly série Final Fantasy. Princip soubojů má Costume Quest téměř totožný.

Nejedná se ale o čistokrevné JRPG. Double Fine Production opět k tradičním herním mechanismům přistoupilo značně netradičně. Zpočátku si nevybíráte povolání, ale jednoho ze dvou sourozenců Fraternalových. Tím si určíte pohlaví. Jinak se vaše schopnosti odvíjejí od kostýmů, které má vaše postava právě na sobě. Pokud jste oblečeni jako rytíř, budete se zaměřovat na obranu. Bojový robot zas disponuje efektivními raketami.

Obrázky ze hry Costume Quest.

Zvolte si kostým přijměte jeho schopnosti

Jelikož hrajete za děti, při soubojích v pomyslné aréně se změní na pravé hrdiny, za než jsou převlečené a mohou se tak vyrovnat děsivým stvůrám, které je považují za cukroví. Postupně se do vaší družiny začnou přidávat další postavy. Kostýmy mezi nimi můžete libovolně měnit a pak i samotné obleky upravovat. Postavy navíc stoupají na úrovních a to jim přidává nové schopnosti i více životů. Systém vývoje postavy je tak nakonec velmi komplexní, i když se to na první pohled nezdá.

Obrázky ze hry Costume Quest.

Halloween je v zámoří jedna velká party a v Costume Quest to není jiné. Obyvatelé městečka, v němž se hra odehrává, pro děti přichystali různé minihry. Ty si skutečně lze zahrát a zabít tak případný stereotyp, který se může po jednotvárných soubojích dostavit. Dále jsou ve světě ukryté bonbony. Ty směňujete za hrací karty a další zajímavé předměty. Jedná se totiž o sladkou variaci na klasické peníze. Jejich získání si žádá prolézt každé křoví i popelnici. Sypou se téměř ze všeho, co jde rozbít.

Jako kreslený film

Grafická stránka vsází na komiksové zpracování. Krásy hra zrovna moc nepobrala, ale má velmi příjemnou pohádkovou atmosféru. I když se odehrává o Halloween, lekat se nebudete. Spíš si budete připadat jako u animovaného filmu pro děti. Díky nedetailní grafice je Costume Quest poměrně nenáročný a lze si ho zahrát i na slabších strojích.

Obrázky ze hry Costume Quest.

Ach to zatracené konzolové ovládání

Hra byla původně dělaná pro konzole, tak asi moc nepřekvapí, že ovládání není plně uzpůsobené pro klávesnici a myš. Po čase se na něj dá zvyknout, ale i tak je lepší sáhnout hned zpočátku po gamepadu. Některé úkoly vyžadují trochu rychlosti. Třeba hned ten první, kdy se snažíte uniknout před ostatními dětmi na kolečkových bruslích. V dané chvíli se i skalní příznivec klávesnice a myši musí modlit za analogový ovladač.

root_podpora

Obrázky ze hry Costume Quest.

Závěr a konečné hodnocení

Costume Quest na první pohled působí jako jednoduchá indie hříčka na Halloween. Klame však jako dobře udělaný kostým. U hry se budete skvěle bavit několik hodin. Svět nabízí hodně aktivit a temných zákoutí k prozkoumávání. Hra navíc vyzařuje pohádkovou atmosférou a už jen kvůli na PC netradičním herním mechanismům vycházející z japonských RPG her, se vyplatí Costume Quest alespoň zkusit. Stejně jako i u jiných her z produkce Double Fine se budete královsky bavit.

P. S.: Hru je možné pořídit prostřednictvím služby Steam.

Výhody

  • Žánr JRPG

  • Atmosféra

  • Hratelnost

  • Minihry

Nevýhody

  • Ovládání

  • Pro někoho grafika

  • Herní doba mohla být delší

Byl pro vás článek přínosný?