Hlavní navigace

Counter-Strike: Global Offensive: oprášená legenda

21. 11. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Counter-Strike: Global Offensive - perexový obrázek.
S legendární hrou Counter-Strike je to těžké. Komunita je tak velká, že i sebemenší neuvážená změna může být tvrdě kritizována. Navíc si profesionálové za roky hraní dokonale zvykli na každý detail. Tento systém musel být ale jednou narušen a firma Valve se pustilo k přiblížení Counter-Striku širšímu publiku.

Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) přivedl sérii do moderní éry a zpřístupnil ji i začátečníkům nebo příležitostným hráčům. Pokud jste se totiž dříve zkusili jako nezkušené holátko připojit na náhodný server, nejčastěji jste narazili na smrtící profíky, kteří vás zesměšňovali třeba propíchnutím nožem zezadu. Pokud jste tedy neměli kolem sebe partu lidí, s nimiž se vám hrálo dobře, a byli na podobné úrovni, mohla se zábava vmžiku propadnout do silné frustrace.

Uvnitř komunity

V CS:GO se dostanete dovnitř komunity už v samotné hře, nemusíte hledat na webových stránkách nebo fórech. Konečně také vidíte detailní statistiky a můžete si profil vylepšovat různými blbinkami. Nejedná se o nic jiného než o motivaci, která někdy v původním CS chyběla. Nyní vás může hnát dopředu i touha po nových vzhledech zbraní nebo různých speciálních předmětech, které během zápasů získáváte.

Counter-Strike: Global Offensive - obrázky ze hry.

Navíc bylo vylepšené i vyhledávání nové herní seance. Konečně nemusíte listovat dlouhým seznamem serverů. Nyní si prostě nastavíte mix, na který máte chuť a během chvilky se připojíte do hry. Je to nejen rychlé, ale opět máte větší kontrolu nad tím, kam se dostanete.

Byly přidány i nové herní módy. Jako příklad může posloužit Arms Race. V něm se náhodně objevujete na mapě a po každém zabití nepřítele vám bude přiřazená nová zbraň. Jedná se o velmi rychlý zápas začínající tou nejhorší pistolí, přes kterou se dostanete k opravdu těžkým zbraním a vše podtrhnete konečným zabitím nožem. Komu se to povede jako prvnímu, vyhrál.

Counter-Strike: Global Offensive - obrázky ze hry.

Uchování tradice

Tradičním herním zápasům, kdy proti sobě stojí dva týmy a jeden se třeba snaží dostat bombu na určité stanoviště, neodzvonilo. Jedná se o výkladní skříň celé série a autoři o módy skvěle pečují. V setu tak naleznete všechny nejpopulárnější mapy, které fanoušci proběhli nesčetněkrát. Navíc se můžete připojit i do série zápasů, které trvají i 80 minut.

V předchozím CS: Source sice došlo k vylepšení grafiky, současná verze ale mapy po vzhledové stránce kompletně přepracovala a vymazlila. Uličky jsou stejně dlouhé a vzdálenosti podobné, ale vše vypadá trochu jinak. Musím říct, že konečně je se na co koukat a z grafické stránky máte i nějaký požitek, což vytváří docela slušnou atmosféru. Přitom hra není tradičně moc náročná a dokonce si přímo říká o to, abyste nastavení přizpůsobili tak, že poběží kolem 100 snímků za sekundu. U dnešní průměrné herní sestavy to naštěstí není moc velký problém.

Counter-Strike: Global Offensive - obrázky ze hry.

Už žádný slepenec

Nová vizuální stránka také začala vyprávět něco jako skrytý příběh. Nyní už neběhají po mapách stejní teroristé a policajti. Jejich vzhled je závislý na daném území. Na pouštních mapách tak nebude bojovat evropský anarchista, ale islámský terorista. Stejně tak v uličkách italských měst naleznete odbojáře a tamní vojenské jednotky. Jedná se o detaily, ale s nimi hra už nepřipomíná slepenec, působí konzistentně a mnohem atraktivněji.

Counter-Strike: Global Offensive - obrázky ze hry.

Valve také dalo obrovský prostor komunitě. Jednou za čas proběhne hlasování, v němž se volí nejoblíbenější komunitní mapy, a ty nejúspěšnější se dostanou do speciálního DLC setu. Ten se pak dá pořídit za pár euro. Zajímavé je, že výtěžek jde z větší části právě autorům nových map. Jako bonus získá hráč také nějaké ty skiny pro zbraně a hlavně odznáček, který hrdě hlásí, že něčím přispěl do komunity.

Counter-Strike: Global Offensive - obrázky ze hry.

Závěr a konečné hodnocení

Counter-Strike: Global Offensive je skvělé pokračování legendární hry. Doba pokročila a tak logicky musely přijít zásadnější změny, ty ale nejsou na škodu a hru zpřístupňují i nováčkům. Veteránům navíc umožňují si herní seanci více užít. Valve navíc bezvadně pracuje s komunitou a i několik let po vydání je pořád co objevovat.

CS24_early

P. S.: Hra běží na Linuxu trochu pomaleji než na Windows. Nejedná se však o nic dramatického a po vizuální stránce nejsou viditelné žádné rozdíly.

Výhody

  • Množství obsahu
  • Legenda v novém
  • Komunita a komunitní obsah
  • Neskutečně zábavné

Nevýhody

  • Pomalejší na Linuxu
  • Někdy obtížnost
  • Je to žrout času

Byl pro vás článek přínosný?