Hlavní navigace

Crack Attack, XLogical a XPuyoPuyo

12. 4. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes se podíváme na tři logické hry.

Crack Attack!

Crack Attack!

je další z mnoha her inspirovaných Diamonds, tentokrát v provedení pro OpenGL a Unix, navíc střihnutá Tetrisem. Ve hře vám zespodu pomalu (a pak rychleji a rychleji…) přibývají řady různobarevných kostek a vytrvale se sunou vzhůru. Stejně jako v Tetrisu, i zde je cílem udržet obrazovku co nejprázdnější a nedopustit, aby se naplnila až po horní okraj (na obrázku vidíte, jak se mi zrovna moc nedařilo :). Prostor pročišťujete tím, že umístíte tři a více stejnobarevných kostek do řady a ony zmizí. Tím jsou často způsobeny pády dalších kostek na uvolněné místo a pokud máte dobrý odhad nebo trošku štěstí, může se vám povést hezká řetězová reakce. Bílý rámeček (na screenshotu v pravé části) je váš jediný ovládácí prvek a slouží k prohazování dvou sousedních kostek mezi sebou. Můžete jím volně pohybovat po celé hrací ploše.

Crack Attack!

Crack Attack! je síťová hra pro dva hráče, kteří spolu soupeří. Asi nepřekvapí, že vyhrává ten, který vydrží déle :) Aby hra byla pestřejší, tak soupeři seshora spadne velký „nebarevný“ blok pokaždé, když se vám podaří nějaké hezké kombo (např. eliminace šesti kostek najednou). Těchto bloků se zbavíte jedině tak, že zničíte nějakou s nimi sousedící kostku.

Samozřejmě je k dispozici i single-player mód pro nás méně šťastné, kteří ještě nemáme pevnou linku. V něm hrajete sami proti sobě a to doslova – pokud se vám podaří kombo, spadne vám nebarevný blok a pěkně si zavaříte. Překvapivě je to vcelku chytlavý prvek.

XLogical

Tato hra je téměř identický port klasické hry Logical z Amigy a DOSu, ovšem zadarmo a se zdrojáky. Stáhnout si ji můžete zde.

XLogical

Jak je patrné z obrázku, hrací plochou Logicalu je síť vodicích lišt a otočných roštů. Po lištách jezdí barevné kuličky a zachytávají se v prohlubních na roštech. Rošty můžete otáčet levým tlačítkem a pravým tlačítkem z nich kuličky zase vypouštět. Cílem je dostat do každého z roštů čtyři kuličky stejné barvy a nechat je tak zmizet (ve vyšších úrovních je potřeba kombinace barev).

Kuličky přicházejí z kolečka v pravém horním rohu. Jakmile nová kulička vypadne, běží vám časový limit, ve kterém musí vklouznout do některého roštu. Pokud včas neuvolníte na jednom z nich horní prohlubeň, hra končí. Navíc máte limit i na dokončení celé úrovně. Skutečný logický rychlík…

K mání je úctyhodných 99 úrovní zpestřených různými prvky, jako jsou teleporty, jednosměrky, obarvovače kuliček nebo blokovače, které propustí jenom kuličky určité barvy.

XLogical

K XLogicalu mám jedinou výhradu: je tak věrnou kopií, že si z Amigy přinesl i poněkud nešťastný způsob uschovávání pozice. Při postupu do nové úrovně dostanete heslo, které můžete později použít k návratu do ní. Neustále vyskakovat ze hry a zapisovat hesla do nějakého souboru je pěkná otrava.

XPuyoPuyo

XPuyoPuyo

(strašné jméno :) je mírně modifikovaným klonem nesmrtelné ruské klasiky Tetrisu, což je ostatně vidět na první pohled:

XPuyoPuyo

ict ve školství 24

Odlišností oproti Tetrisu je několik: seshora padají jenom dvojice kuliček; žádná Lka, křížky nebo dlouhé tyče zde nenajdete. Nesnažíte se zaplnit celé řádky, ale skládat vedle sebe čtveřice stejnobarevných kuliček. Jakmile se vám to podaří, kuličky zmizí a vy máte hned více prostoru. A konečně, XPuyoPuyo je hra pro dva hráče. Možné je hrát na jednom počítači se společnou klávesnicí, po síti, nebo proti počítači. Konečně čtvrtým módem je souboj dvou počítačem ovládaných hráčů – lepší než televize to sice není, ale aspoň se při tom dají lehce snímat obrazovky :)

Na umělé inteligenci je vidět, že si s ní autor vyhrál. Je založená na genetických algoritmech, takže se v průběhu hraní sama učí a měla by se umět přizpůsobit hráčovu stylu. K dispozici je několik „osobností“ s odlišnými taktikami. Navíc autor přiložil dialogové okno s grafem, na kterém nadšenci můžou sledovat naučenost AI.

Autor článku