Hlavní navigace

Critter Cascade: hlavy, co padají k zemi

14. 12. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Perexový obrázek ke hře Critter Cascade.
Další mobilní hra byla díky zvolené technologii Unity portována na Linux. Critter Cascade je logická hra, ve které se snažíte pomoci podivným stvořením jménem critter dostat na pevnou zem. Projděte devadesáti úrovněmi a prověřte své logické myšlení. Critter Cascade určitě stojí za zkoušku a je zdarma.

Díky hernímu enginu Unity lze snadno portovat hru na nejrozšířenější platformy, včetně operačního systému Linux. Critter Cascade bylo původně vyvíjeno pro mobilní telefony, ale zahrát si ho můžete i v internetovém prohlížeči. Herní studio Squareorb se ale s vyladěním hratelnosti zrovna dvakrát nematlalo. Osobní počítače a notebooky v dnešní době disponují dotykovou obrazovkou jen výjimečně. Herní mechanismy jsou ale u Critter Cascade uzpůsobeny právě pro ni, což může u ovládání myší způsobovat drobné komplikace.

V Critter Cascade jde primárně o to zachránit královnu critterů, což jsou podivné hlavovité příšery. Těžko je lze k něčemu přirovnat. Zásadně se liší vzhledem a svou strukturou těla, někteří skáčou jako mičudy, jiní jsou hmotní a je těžké s nimi pohnout. Jejich vůdcem je růžová královna. Nepříjemně vyhlížející megera, kterou musíte za každou cenu dostat na pevnou zem. Ostatní stvoření jsou tak nějak postradatelná.

Obrázky ze hry Critter Cascade.

Úkol zní jasně, zachraňte královnu

Critteři si z nějakého nevysvětlitelného důvodu libují v lezení na dřevěné trámy, ale jak se dostanou dolů, to už je evidentně nezajímá. Musíte jim tedy pomoci postupným odstraňováním jednotlivých dřevěných fošen. Pokud na nějakou kliknete, zmizí, jako mávnutím kouzelného proutku. Nespustíte se žádná animace, ani nezačne dřevo pozvolna mizet. Po kliknutí je ihned fuč a to co na něm leží, je rázem ve vzduchu.

Dřevěné trámy trčí z létajících ostrůvků. Na ty musí critteři dosednout, aby byli v bezpečí. Postupným odstraňováním dřevěných trámů se je snažíte pohodlně na dané místo dostat nebo minimálně nějak nasměrovat jejich volný pád. Aby se hra ještě ztížila, v každém levelu je hvězdička. Abyste se dostali do další kapitoly, je nutné všechny sebrat, a to i za cenu ztráty nějakého critteřího pěšáka.

Obrázky ze hry Critter Cascade.

Hra disponuje až 90 levely

I když se zdají první úrovně opravdu snadné, po nějaké patnácté začne lehce přituhovat, a to hra nabízí celkem 90 levelů, což je opravdu úctyhodné číslo. Dokončení hry tak tradičně, jako u všech logických hříček, bude záležet jen na vaší šikovnosti a drobné dávce štěstí. Občas vám herní fyzika neplánovaně přihraje. Během hraní jsem však nepřišel na to, zda se jedná o bug či ne. Někdy se věž z trámů ihned po zapnutí úrovně zbořila, a to naprosto bez mého přičinění, a po restartu stála pevně, jako by byla z betonu.

Od druhé kapitoly jsou úrovně obohaceny o výbušné bedýnky s TNT. Celkem „překvapivě“, jak se jich něco dotkne, vybouchnou a odmrští od sebe vše v dosahu. Je jedno, jak je dané stvoření či materiál těžký. Když takových beden máte v levelu hned několik, zábava může začít. Prostředí je mnohem interaktivnější, ale na druhou stranu se zvýší i faktor náhody, který je už tak poměrně velký. Někdy jsem si kvůli němu připadal jako pozorovatel. Kolikrát jsem ani nevěděl jak jsem daný problém vyřešil, prostě to bouchlo a nějak to dopadlo.

Obrázky ze hry Critter Cascade.

Grafika je hezky barevná, ale zvuková stránka vás unudí

Grafická stránka Critter Cascade je velmi funkční a přehledná. Určitě se bude líbit malým dětem, neboť příšerky dokáží upoutat a svět je krásně barevný. Jen jednotlivé předměty by nemusely být tolik statické. Postavy hýbají očima a občas otevřou ústa, ale chybí mi interakce mezi jednotlivými objekty. Když spadne dřevo na zem z vysoké výšky, vizuálnímu dojmu by jistě přidala vzedmutá vrstva prachu nebo jiskřičky. Takhle to prostě žuchne a nic.

Což by se dalo ještě unést, nebýt příšerného nazvučení. Hudební podkresba je nudná a okolní zvuky tak nějak bez náboje. Je to jako být zavřený v nějaké nádobě a mít k tomu špunty v uších. Vše zní tlumeně a nepřirozeně. Navíc hraje neustále dokola jedna a tatáž písnička, což mě osobně přivádělo po čase k šílenství a raději jsem si pustil vlastní skladby.

CS24_early

Obrázky ze hry Critter Cascade.

Herní mechanizmy chybami netrpí, jsou jednoduché, snadno pochopitelné a hlavně vyladěné. Problém může nastat v ovládání. Pohybovat se myší po hlavním menu je docela otřesné. Musíte kurzorem simulovat dotyk prstu na dotykové obrazovce. Což je trochu pruda. Stačilo by jen zapojit šipky na klávesnici a hned by bylo uživatelské prostředí intuitivnější.

Závěrečné hodnocení

Critter Cascade je malá hra pro mobilní dotyková zařízení. Nebýt technologie Unity, pravděpodobně by se hra na Linux nikdy nepodívala. Sympatická cena na Ubuntu Software Centre 0.0 dolarů dělá ale z titulu zajímavou hříčku na několik desítek minut odreagování. Critter Cascade však portem na osobní počítače ztratilo své kouzlo hry, na chvilkové zabavení například v MHD. Děti by přesto mohlo zaujmout.

Výhody

  • Grafika

  • Herní mechanismy

  • Množství obsahu

  • Cena

Nevýhody

  • Hudba a zvuky

  • Všudypřítomný faktor náhody

  • Ovládání

Byl pro vás článek přínosný?