Hlavní navigace

CZ.NIC: nový výzkum zájmu o domény s národními znaky

27. 11. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nedávno jsme se zabývali doménovými jmény s národními znaky. Sdružení CZ.NIC, které spravuje národní doménu .cz, nyní po dvou letech zopakovalo svůj průzkum zájmu o tyto domény. Výsledky jsou velmi podstatné pro další rozhodování o jejich nasazení. Jaké jsou výsledky po dvou letech? Budeme mít domény s diakritikou?

Přibližně před třemi týdny jsme se věnovali obecné problematice doménových jmen s národními znaky. Podle diskuse pod původním článkem je zřejmé, že vás tato problematika velmi zaujala.

Pokud vás zajímají technické detaily, princip celého IDN, jeho začlenění do standardního DNS systému nebo bezpečnostní rizika, která ze zavedení plynou, přečtěte si původní článek Doménová jména s národními znaky opět na scéně.

Starý průzkum

Článek kromě technických informací rozebíral také problematiku s ohledem na Českou republiku, respektive její národní doménu .cz. Mohli jste se například dočíst, že sdružení CZ.NIC si nechalo přibližně před dvěmi lety provést výzkum mezi společnostmi vlastnícími domény v .cz. Ty byly dotazovány, zda mají zájem o domény s národními znaky.

Původní výzkum jasně ukázal, že většina respondentů takové domény jednoznačně nechce. Konkrétně svůj negativní postoj vyjádřilo 76 % oslovených firem a proto se sdružení CZ.NIC rozhodlo zatím domény s diakritikou nenabízet. Už tehdy ovšem sdružení prohlásilo, že je v případě zvýšeného zájmu připraveno svůj postoj přehodnotit. „CZ.NIC bude zájem o zavedení diakritiky v doméně .cz, stejně jako aktivity v okolních zemích a dalších státech EU, nadále sledovat. V případě změny současné situace je připraveno práce na projektu IDN obnovit,” znělo tehdy (v roce 2004) oficiální vyjádření CZ.NIC.

Nový průzkum

Po dvou letech se sdružení rozhodlo, že nastal čas na nový výzkum. Opět tedy oslovilo společnost Markent, která pro něj kompletní průzkum vytvořila. Znovu bylo osloveno velké množství společností, které jsou držiteli domén v .cz. Oslovených organizací bylo celkem 432.

Navíc byly ovšem letos získávány také údaje od individuálních uživatelů internetu ve věku 18 až 64 let. Jednotlivců bylo osloveno 555.

Výsledky jsou velmi zajímavé. Ukazují, že po dvou letech je zájem o IDN domény dokonce ještě menší. Proti jejich nasazení se letos vyjádřilo 80 % organizací, což je o 4 % více než v roce 2004.

Výzkum také ukázal, že jednotliví uživatelé internetu jsou v otázce IDN domén otevřenější než velké organizace. Přesto se i v této skupině respondentů ozvalo více nesouhlasných hlasů. Celkem 55 % dotazovaných jednotlivců bylo proti.

Je zajímavé srovnat výsledek oficiálního průzkumu s výsledky ankety, kterou jsme nabídli pod článkem o IDN doménách my. V ní odpovídalo více než 1200 čtenářů a výsledek je ještě přesvědčivější. Celkem 94 % čtenářů se vyjádřilo negativně a jen 6 % by si přálo zavedení národních znaků do domén.

Co na to CZ.NIC?

Pro CZ.NIC jsou výsledky průzkumu samozřejmě klíčové a podřídí jim další jednání v otázce nasazení doménových jmen s diakritikou. „Výsledky průzkumu nás příliš nepřekvapily,” říká Ondřej Filip, ředitel sdružení CZ.NIC.

Tak jako v roce 2004 se nejedná o definitivní rozhodnutí, CZ.NIC chce dále situaci sledovat a v případě, že se názor uživatelů výrazně změní, je sdružení připraveno IDN nasadit.

„Zájem uživatelů o zavedení diakritiky v doméně cz budeme samozřejmě i nadále sledovat, a pokud zjistíme rostoucí zájem o IDN v české doméně, k tomuto projektu se vrátíme,” dodal Ondřej Filip.

Spokojenost s prací CZ.NIC

Výzkum se kromě problematiky IDN domén zabýval také tím, jak jsou dotazovaní spokojeni s činností CZ.NIC jako správce národní domény .cz. V průzkumu se jako velmi spokojeno nebo spíše spokojeno vyjádřilo celkem 92 % respondentů mezi organizacemi a 86 % dotázaných jednotlivců.

Sdružení je takovým výsledkem samozřejmě potěšeno. „Vysoká spokojenost s naší činností mezi českými uživateli internetu nás velmi těší a zároveň zavazuje,” dodává Ondřej Filip.

CS24_early

Filip se také v souvislosti s výsledky průzkumu zmínil o postupující snaze snížit poplatky za .cz domény. Během příštího roku bychom se tak měli dočkat částky 400 Kč za rok.

„Věřím, že pozitivnímu vnímání sdružení napomůže i snížení udržovacího poplatku za doménu cz od roku 2007 o 20 % na 400 Kč a v blízké budoucnosti i převedení technického provozu domény CZ na sdružení CZ.NIC,” řekl Ondřej Filip, ředitel sdružení CZ.NIC.

Jste spokojeni s činností CZ.NIC?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.