Hlavní navigace

ManiaDrive: ďábelsky svižná kola bez rizika

24. 11. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Rychlý vůz, volná trať a absolutně žádné omezení v podobě bodového systému. Neocitli jste se v kouzelném snu každého řidiče v dopravní zácpě. Pouze se vám naskytla možnost svižné akce se spoustou dech beroucích kaskadérských kousků. Jaký to je pocit, můžete poznat prostřednictvím dnešní hry nesoucí výstižný titul ManiaDrive.
ManiaDrive 1

Sportovní arkáda ManiaDrive vám lehce může přijít povědomá. Důvod je prostý. Jedná se o klon oblíbeného díla z Nadéo studia, jež vyšla pod názvem Trackmania. Co hra nabízí svým budoucím řidičům? Na výběr máte jak singleplayer v podobě Story módu a tratí na internetu, tak také multiplayerovou obdobu. Story je rozdělen do sekce začátník a profesionál. První jmenovaný je určen pro seznámení se s ovládáním vozu a zákonitostmi hry. Celkem obsahuje pět ne zcela náročných kol. Profesionál již nekompromisně prověří vaše dovednosti v dalších dvanácti levelech. V již zvolené sekci musíte postupovat kolo za kolem. Výjimky nejsou dovoleny. Nelze některé přeskočit, jako tomu bylo například v ElastoManii.

Jednotlivé levely nejsou vůbec dlouhé. Celá hra se odvíjí ve vražedně rychlém tempu. Úkolem je vždy absolvovat danou trasu, která nejednou působí až bizarně, nejvýše za čas uvedený jako Gold time. Během jízdy jste povinni projet pod všemi checkpointy. Jejich počet je uveden v dolní liště. Ostatně tam najdete veškeré podstatné informace. Chovaní vozidla alias fyzikální podstata není zcela skutečná, dle mého mínění, avšak neupírá to na zábavnosti a stoupající hladině adrenalinu. Triky raději nezkoušejte na škodovce vašich rodičů. Je více než užitečné zvládnout smyky v ostrých zatáčkách, a pokud to jen trať dovolí, nechat aspoň dvě kola na zemi. Vzduchem letící Superman je fajn, ale kontrola se stává těžkou a vyletět z vozovky těsně před finálovým praporkem je k vzteku. Nejednou poznáte má slova na vlastní kůži. Letmo se ještě zmíním o položce Options v hlavní nabídce. Zde se ukrývá samozřejmě nastavení. Zvolíte si jméno kaskadéra, rychlost kamery, hlasitost hudby, rozlišení. Můžete si také projet ovládání. Tedy to, které vám autoři prozradili.

ManiaDrive 2

Šipka nahoru – akcelerace vozidla. Dál a rychleji.
Šipka dolů – Do ostrých zatáček se někdy hodí i ono srabské brždění.
Šipka doleva – co by to tak mohlo být?
Šipka doprava – to samé jako minulá klávesa, jen na druhou stranu.
Mezerník – častá, velmi častá klávesa. Slouží k restartu kola.
Backspace – další restart, tentokráte však Lan klientů.
F3 – Jeden ze základních pohledů. Venkovní umístění kamery vzadu nad vozidlem.
F6 – Nyní je to oblíbený akční pohled z centra dění kabiny.
C – touto klávesou si přehazujete další a další možné orlí zraky.

Na ostatní si již máte přijít vlastním pátráním, vzkazují tvůrci ManiaDrive. Je jich ještě dost.

ManiaDrive 3

Jak se povedlo zpracování v celkovém měřítku? První věc, kterou bych vyzdvihl, je opravdu skvělý hudební doprovod na trati a hlavní nabídce. Devět skladeb perfektně ladících k rychlé jízdě. Jmenovitě jsou to pro lepší představu I got it bad; Nowhere to go; The Devil… Druhá neméně potěšující záležitost je přítomnost editoru. Můžete si tak stvořit dle vlastní pokroucené mysli levely doslova na míru. Grafickou stránku bych rovněž nepovažoval za špatnou. Jak lze předpokládat, není zaměřena na nepřekonatelné prokreslování, ale detaily bohatě postačují. Hlavní je skutečně chytlavý námět, excelentní hratelnost. ManiaDrive chytne a dlouho drží. Jak často si řeknete, že daný level jen jednou zkusíte a končíte, a hodiny plynou. Ovládání nepředstavuje nejmenší problém.

CS24_early

ManiaDrive 4

Jak hru závěrem zhodnotit? Ačkoli nemohu porovnat věrnost remaku, neboť jsem neznal původce TrackMania, mohu říci, že se mi zdá ManiaDrive jako velice dobrý kousek. Na odreagování je ideální. Krátká, ale ďábelsky svižná kola vám pomohou zapomenou na obtíže života. Oblíbené soupeření, kdo zvládne trať rychleji v multiplayeru, přináší hodně zábavy. Nezbývá než naskočit do auta, probudit koně pod kapotou a vydat se na jízdu. Dobře dojeďte.

ManiaDrive 5

Instalace je velice jednoduchá, stačí ze stránek hry stáhnout archiv (verze 1.2, statická binárka a data), rozbalit a spustit  mania_drive.sh.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku