Hlavní navigace

Timewave: bojujte ve víru času

3. 11. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Tento týden se vydáme vstříc dobrodružství sahajícího za hranice naší planety. Opět se vžijeme do role smělého vesmírného hrdiny, jenž se s nasazením vlastního života snaží odvrátit smrtelnou zhoubu. Čím se tento příběh odlišuje od nespočtu kolegů a zda se vyplatí jej zanést do svého počítače, to se dočtete v naší recenzi.

Timewave je 2D akční střílečka založená na pravidlech a principech známých z herních automatů. Nostalgie nás jen tak neopustí. Ty chvíle žadonění o drobnou minci od rodičů pro krátkou herní potěchu… Timewave je stvořen v programovacím jazyce C++ s využitím některých knihoven SDL. Cíl hry je prostý, dá-li se to říci. Svou raketou prolétáte v jednotlivých misích přesně daný úsek vesmíru. Samozřejmě to není víkendová procházka. Ddoslova hordy nepřátel na vás nalétávají z druhé strany. Konec úseku pak bezpečně poznáte odlišujícím se oponentem alias mocným bossem. Absolutní zdárný konec nastane v okamžiku pokoření vesmírné základny zlobivých neřádů, která se nachází daleko od Země.

Zajímavým, oživujícím a v tomto stylu hry málo známým prvkem je změna toku času. Můžete měnit rychlost hry. Dle přírodních zákonů ale není možný nadbytek či naopak nedostatek času. Jinými slovy, abyste mohli hrát ve zpomaleném režimu, musíte předtím hrát stejný čas ve zrychleném. V dolní části obrazovky na to máte modrý ukazatel. Čím je blankytná přímka delší, tím více si můžete zpomalení užít. Změna času se týká jen okolí, vy se pohybujete stále stejně. Ačkoli někdy jsem měl pocit, že se mění vše. Dejte si však pozor, jak již na vlastní kůži poznal Prince of Persia, hrátky s časem se nevyplácí a změna osudu je jen velmi obtížně proveditelná. Varováni jste byli, zbytek je na vás.

Příběh Timewave se dělí do šesti levelů. Dovolte, abych je letmo představil. Nejdříve vás potrápí Near Earth, poté Nebula Region, Debris Area, Distant Worlds, Deep Space a nakonec Null Zone. Jednotlivá kola se liší prostředím, samozřejmě vždy s námětem vesmíru – mlhoviny, planety, objekty, nepřáteli, bossem atd. V hlavní nabídce hry, skýtající pouze možnosti Exit, High Scores, New game a vypnutí/zapnutí zvuků, nepíší nic o ovládání, a tak se o něm ve zkratce zmíním.

TimeWave 1

[Šipka nahoru]  – Nálet na protivníky neboli pohyb dopředu vstříc hrozbě.

[Šipka dolů]  – Ústupný manévr zpět do relativního bezpečí.
[Šipka doleva]  – Někdy je potřeba také uhnout střele. Ať už doleva
[Šipka doprava]  – nebo doprava.
[Left ctrl]  – Zrychlení toku času.
[Left shift]  – Zpomalení běhu dějin.

[P]; [R]  – Obě klávesy slouží jako pauza. Opětovné stisknutí vás vtáhne zpět do víru událostí a válečné vřavy.
[Esc]  – Už máte dost? Chcete k mamince? Tudy zpět na klidnou hlavní nabídku.
TimeWave 2

Čas posuneme malinko dopředu a dostaneme se tak k hodnocení zpracování Timewave. Grafická stránka hry má svá úskalí. Je méně propracovaná, působí jako ze starší doby. To by však mnohým hráčům nevadilo, nejde jen o módní vizáž. Hru však ztěžuje také fakt, že střely a protivníci jsou od pozadí hůře odlišitelní a chvílemi záludná kulka splyne. A vy tak přijdete o veledůležitý život. Jejich počet je uveden v levém horním rohu obrazovky. Zvukový doprovod není špatný a nejednomu fandovi vyhovuje. Hratelnost je bez komplikací. Další z věcí, jež bych vyčetl, je malá rozmanitost a nevyužitý potenciál. Na jedné straně dobrý nápad s časem a na straně druhé absence klasických součástí tohoto typu hry jako bonusy štítů atd.

CS24_early

TimeWave 3

Závěrečný verdikt není jednoduché vydat. Hra Timewave je vcelku protichůdná. Světlé chvilky střídají nedostatky. V konečném důsledku bych se však vyjádřil kladně a popřál Gregovi hodně úspěchů v dalších projektech. A vám, ať vás nesestřelí hned první stíhačka, která rozvíří vzduch. Země by potřebovala pomoc, budete to právě vy? To je již na vašem svědomí.

TimeWave 4

Instalace je velice přímočará – zrychlíme čas, protože tam na vysvětlování nic není. Z podivných fórum-stránek hry (nic lepšího jsem nenašel) stáhneme archiv timewave.zip (co jsem zkoušel tak rychlost stahování nic moc…), rozbalíme, pustíme chmod +x timewave a spustíme  timewave.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku