Hlavní navigace

Sauerbraten: notně vylepšený Cube

6. 10. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Kvalitní střílečku Cube jste už pravděpodobně zaznamenali. Díky open-source licenci už vznikla řada jejích klonů a navazujících projektů rozličné kvality. Přirozeným nástupcem dnes již poměrně staré hry je Sauerbraten. Máte-li zájem, můžete si užít opravdu kvalitní 3D střílečku s vynikajícím enginem.

O hře Cube, kterou zmiňuji v úvodníku, jsme na Rootu psali už před více než třemi a půl lety. Tehdy se jednalo o opravdu kvalitní záležitost, ve světě „her zdarma” nevídanou. Hráče oslnila především kvalitním enginem, velmi dobrou grafikou, tvorbou nových map přímo v herním systému a také svou univerzálností.

Doba ale pokročila a na svět se nám dostaly nové technologie, efekty a s nimi rostou i nároky hráčů. Tak vznikla hra Sauerbraten. Je založená na herním enginu s intuitivním názvem Sauerbraten game engine, který je založen na Cube enginu. Přebírá z něj řadu pozitivních vlastností, ale přidává vlastní přísady, které vše podstatně zkrášlují a vylepšují. Poměrně často se můžete setkat s názvem Cube 2.

Sauerbraten 1

Toto označení je poměrně logické, protože Sauerbraten vyvíjí stejní lidé a je jak logickým, tak i technickým nástupcem Cube. Původní engine měl za úkol spíše představit technologické demo a předvést, co všechno je možné vytvořit a nabídnout pod open-source licencí. I přesto se Cube zapsala jako nejlepší 3D střílečka zdarma.

Pro původní autory byl tento úspěch velkou motivací a rozhodli se své dílo dotáhnout do konce a vytvořit kompletní hru, s vylepšeným designem a se vším všudy.

Sauerbraten 2

Styl hry se ale nezměnil, stále se jedná o čistokrevnou 3D akci klasického rychlého typu, kde prostě běháte a „smažíte” to do nepřátel hlava nehlava. Pokud máte rádi Quake, Dooma a podobné hry, určitě se vám bude zamlouvat.

Sauerbraten je multiplatformní a můžete získat verzi pro MS Windows, BSD (FreeBSD/NetBSD/O­penBSD/Mac OS X) a POSIX platformu (Linux/BSD a další Unixy). Kód samotného engine je k dispozici pod licencí ZLIB. Celá hra je pak šířena jako freeware a jednotlivé části (mapy, textury,…) mají různé licence, na což je potřeba si dát při případných úpravách a šíření dobrý pozor.

Sauerbraten 3

Veškeré potřebné soubory pro všechny platformy získáte ze stránky na SourceForge. Počítejte s tím, že budete stahovat okolo 100 MB dat. Stažený balík je potřeba rozbalit, dát mu spouštěcí právo a spustit. Pro hru budete potřebovat funkční OpenGL a určitě také hardwarovou akceleraci.

Po úspěšném spuštění se ihned objevíte v prostředí hry a můžete si prohlédnout vizuální kvality grafického engine. Proti Cube je opravdu o kus dál a jedná se o opravdovou špičku. Ostatně můžete si jej prohlédnout na okolních obrázcích.

Sauerbraten 4

Z herních módů si můžete zvolit singleplayer a multiplayer. Obě varianty jsou si velmi podobné, ve hře pro jednoho hráče ale vaše „síťové” protivníky nahradí umělí boti. Ti se liší podobou, zbraní, rychlostí, výdrží a podobně. Díky tomu je i boj proti botům příjemně rozmanitý a nejednotvárný.

Přesto se ale nic nevyrovná hře proti živým protivníkům. Při síťové hře se jeden z počítačů klasicky stane serverem, ostatní se k němu připojí a můžete hrát. Pokud nemáte v lokální síti dostatek kolegů, můžete se připojit k hernímu serveru na internetu. K dispozici je několik variant hry od deathmatch až po capture the flag.

Sauerbraten 5

Co by to bylo za 3D akci, kdyby v ní nebyly zbraně. Je jich k dispozici celkem sedm: pěst, pistole, brokovnice, samopal, raketomet, puška a granátomet. Že mají různé vlastnosti i munici, není asi třeba dodávat. Kromě zbraní naleznete ve hře také obvyklé lékárničky, štíty a další užitečné pomůcky.

Už jsem chválil výbornou grafiku a pochválit musím také zvukovou stránku hry. Každý nepřítel má své specifické zvuky, zbraně vydávají správné „štěkání” a zvuk vůbec podtrhuje akční povahu hry.

Co se týče hardwarových nároků, oficiálně uváděné minimum je procesor na 800 MHz, 128 MB paměti a akcelerovaná grafická karta s 32 MB video paměti. Rozhodně ale doporučuji něco výkonnějšího, pak si hru užijete ve větším rozlišení a s opravdu plynulým během.

CS24_early

Výborné je, že se Sauerbraten stále ještě poměrně aktivně vyvíjí a má kolem sebe akční skupinu hráčů, která pro něj vytváří mapy, příšerky a další vylepšení. Nejvíce jich naleznete na serveru Quadropolis. Rozhodně doporučuji navštívit.

Na závěr ještě jedna poznámka: Dokonce už i Sauerbraten má svůj klon. Jmenuje se EDM a přidává do hry několik vylepšení. Jednak je v ní navíc jedna zbraň, ale především autor pročistil kód, takže není problém jej přeložit pro x86_64 s kompilátorem gcc 4.0.3. Opravuje také několik dalších chyb a přidává nové vlastnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.