Hlavní navigace

Damn Small Linux po letech ožívá, Fedora Atomic Desktops pro neměnné distribuce

12. 2. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Distribuce Damn Small Linux po více než dekádě vstává z mrtvých. Projekt Fedora oznámil novou rodinu spinů Fedora Linux s názvem Fedora Atomic Desktops. Kubuntu 24.04 vyjde bez KDE Plasma 6 a s univerzální instalátorem Calamares.

Damn Small Linux vstává z mrtvých

Projekt Damn Small Linux se v minulosti snažil poskytnout linuxovou distribuci s kompletním desktopovým prostředím při zachování velikosti ISO souboru 50 MB. V roce 2012 na více než deset let utichl, ale Damn Small Linux (DSL) se vrátil a jeho vývojář opět pracuje na vytvoření distribuce, která se vejde na jedno CD. Nový DSL 2024 byl znovuzrozen jako kompaktní linuxová distribuce přizpůsobená pro slabší počítače s architekturou x86.

Do malého balíčku se vejde spousta aplikací. Všechny aplikace jsou vybrány s ohledem na jejich funkčnost, malou velikost a nízkou závislost. DSL 2024 obsahuje také mnoho aplikací s textovým rozhraním. DSL 2024 se v současné době dodává pouze se dvěma správci oken: Fluxbox a JWM. Oba jsou lehké, poměrně intuitivní a snadno se používají. Vzkříšený projekt DSL je postaven na distribuce antiX a je stále v rané (alfa) fázi vývoje.

Damn Small LinuxDamn Small Linux

Fedora Atomic Desktops

Projekt Fedora oznámil novou rodinu spinů Fedora Linux s názvem Fedora Atomic Desktops, která slouží jako zastřešení všech současných i budoucích spinů Fedora Linux, které nabízejí neměnný souborový systém založený na rpm-ostree. Konkrétně se jedná o Fedora Silverblue, Fedora Kinoite, Fedora Sway Atomic (dosud Fedora Sericea) a Fedora Budgie Atomic (dosud Fedora Onyx).

Projekt Atomic, který byl oznámen téměř před deseti lety, se skládá ze sady balíčků operačního systému, které byly spojeny pomocí rpm-ostree a vytvořily strom souborového systému, který lze nasadit a aktualizovat jako atomickou jednotku.

Oznámení Fedora Atomic DesktopsOznámení Fedora Atomic Desktops

Kubuntu 24.04 bez KDE Plasma 6

Canonical letos vydá své desáté vydání s dlouhodobou podporou, Ubuntu 24.04 LTS „Noble Numbat“, a většina oficiálních edicí Ubuntu bude následovat jeho příkladu a také nabídne vydání LTS, včetně Kubuntu.

Oproti původním plánům nadcházející vydání Kubuntu nestihne přechod na prostředí KDE Plasma 6.0. Jednou ze zajímavých změn v nadcházejícím vydání Kubuntu bude přechod na grafický instalátor Calamares. Doposud bylo jedinou oficiální edicí, která Calamares používala, bylo Lubuntu.

Kubuntu 24.04Kubuntu 24.04

Orange pi Neo Manjaro

Vývojáři Manjaro Linuxu na konferenci Fosdem 2024 představili Orange Pi Neo Manjaro. Jedná se o přenosnou herní konzoli s Manjaro Linuxem. Je vybaven duálním inteligentním touchpadem, vestavěnými mikrofony, dvěma reproduktory a krytem vyrobeným z vysoce odolného tvrzeného skla.

CS24_early

Systém je vybaven dvojitými měděnými trubicemi, velkými měděnými deskami a ultratenkými žebry, které poskytují rozsáhlou chladicí plochu a ve spojení s vysokotlakým ventilátorem poskytuje tato sestava dostatečný odvod tepla. Pod kapotou se dále skrývá procesor AMD Ryzen 7 7840U, až 2TB SSD úložiště a baterie s kapacitou 50 Wh.

Orange pi NeoOrange pi Neo

Nově vydáno

Na Arch Linux postavená distribuce Archman GNU/Linux je k dispozici ve verzi 20240202. Franco Conidi oznámil vydání SysLinuxOS 12.3, aktualizované verze na Debianu postavené distribuce určené primárně pro systémové administrátory. Vyšel KaOS 2024.01, nové vydání nezávisle vyvíjené linuxové distribuce s prostředím KDE Plasma. Pentoo, na Gentoo postavená živá linuxová distribuce se sadou nástrojů pro penetrační testování vyšla ve verzi 2024.0.

KaOS 2024.01KaOS 2024.01
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.