Hlavní navigace

DaNix a Slax - pokus o recenzi

21. 6. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Chtěl bych tímto příspěvkem upozornit na vývoj linuxových distribucí v českých SW luzích, aby více uživatelů podpořilo tyto odvážlivce.

Chtěl bych tímto příspěvkem upozornit na vývoj linuxových distribucí v českých SW luzích, aby více uživatelů podpořilo tyto odvážlivce. Případně aby se lidé nadaní lepší vyjadřovací schopností ujali psaní českých HowTo srozumitelných i pro uživatele znalé pouze základů. Protože české prostředí je základem úspěchů a širšího rozšíření v zábavní i pracovní sféře. Dobrým příkladem budiž OpenOffice.org – i když i zde je marketing zoufale zanedbán.

Byl jsem účastníkem 1. konference uživatelů DaNixu, kde pořadatelé dávali účastníkům novou aktuální verzi 2004 – 05 – 30. A za několik dní jsem někde zjistil, že vyšla nová verze Slaxu (aktualizace k 28. 5. 2004), live distribuce Slackware. Možná by bylo vhodné zmínit se také o projektu MISSION, tj. počeštění Fedory. Jde o distribuci určenou pouze k instalaci na HD. Toto dílo je zřejmě podporováno serverem LinuxZone a nyní je ve stadiu intenzivního testování a zjišťování životnosti. DaNix a Slax mají již tuhle etapu za sebou a zdá se, že nic nestojí v cestě jejich dalšímu úspěšnému rozvoji.

Myslím, že by bylo vhodné začít podporovat rozvoj českého SW ve smyslu uživatelské přívětivosti. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je zvýšení informovanosti o verzích určených pro české uživatele.

DaNix

DaNix je určen pro spuštění z CD a ke své činnosti HD nepotřebuje. Ovšem v případě, že chceme DaNix opakovaně spouštět na stejném PC, je možné zapsat na HD instalační informace pro další spuštění. DaNix je také možné nainstalovat na HD, a v tomto případě je možné doinstalovat další aplikace a pracovat s DaNixem podobně jako s Debianem. Pro případné zájemce o tento typ instalace je určen podrobný (vyčerpávající) návod na CD i na www stránkách DaNixu. DaNix je primárně určen pro žáky a studenty k vyzkoušení. Jistě nejsem ten nejvhodnější člověk k testování a k popisu z pohledu začátečníka. Přesto se pokusím popsat spuštění DaNixu z CD na PC s W98, 20GB HD, Duronem 1,2 MHz, 256 MB RAM, LAN Realtek. Již dříve jsem měl vyzkoušenou verzi, kterou jsem na CD za 60 Kč zakoupil na LINUXEXPu, a ještě dříve, asi před rokem, jsem si stáhl DaNix z Internetu.

Je možné vybrat si instalaci jádra verze 2.4, nebo otestovat jádro 2.6. První pokus spuštění poslední verze z CD nedopadl dobře. Rozběhla se instalace, kterou jsem jednou odentroval bez výběru možností, následovala diagnostika stroje, a najednou černá obrazovka a nic. Protože se mi to již stalo i u jiných verzí a distribucí, po spuštění CD na otázku výběru volby typu instalace jsem napsal failsafe (stejnou službu poskytne i volba expert – ovšem je potřeba vědět, co na otázky odpovědět, takže pro začátečníky je failsafe ta správná volba) a za několik málo minut jsem již mohl otevřít nějakou hru nebo nastavit LAN kartu a připojit se k Internetu, což jsem provedl jako první. Celé nastavení síťové karty netrvalo déle než tři minuty, protože jsem hned nevěděl, jakou IP adresu má PC, a musel jsem se podívat na vedlejší Pecko. Dále je pak možné vyzkoušet různé volby nastavení spuštění distribuce podle pokynu F2… V minulé verzi byla ve ztrátách a nálezech ukrytá česká aplikace bible. Bohužel aktuální verze obsahuje pouze anglickou mutaci. Jenom přehled všech programů, které jsou dostupné přímo z CD, by zabral několik stran, proto jen letem:

Funguje TV, jak ATI TV WONDER, tak i třeba AverMedia, USB RAM disk 64 MB – našel se okamžitě, je tady český OpenOffice.org a také GIMP, obé v poslední verzi.

Velmi milé překvapení – hračka pro děti – tablet GENIUS WizardPen 5×4 přes USB port – funguje bezvadně, což bude jistě oceněno především při výuce základů grafiky (pro grafickou činnost je práce s tímto jednoduchým a levným tabletem mnohem příjemnější než s myší) v ZŠ.

Vypalování a multimédia – z praktických důvodů je dobré mít instalaci v tomto případě na HD. Jsou tu také programy zajímavé pro žáky základních škol (matematika), také lze provozovat Školu za školou.

Nevím, jestli všechny programy, ale určitě většina z nich má více či méně podrobný popis, některé i částečně nebo úplně v jazyce českém.

Samozřejmě jsou jisté nedostatky, jako ostatně vždy. Na CD je sice 20stránkový popis DaNixu a rychlý úvod do systému, ale myslím, že chybí komplexněji pojatý návod, který by popisoval nejen klik – klik, ale také základní možnosti práce s terminálem – práce v textovém režimu – a upozornil na některé materiály uvedené pod kolonkou nápověda. Nicméně je potěšitelné, že se projekt dále rozvíjí a pro další dobrovolníky jsou dveře otevřené.

Slax ver. 4.1.2

(Pozn. red: Slax už má nové české stránky –Johanka)

Slax je distribuce vytvořená a spravovaná zřejmě jednou osobou. Ta osoba se jmenuje Tomáš Matějíček. Zaujal mě již na LinuxExpu na jaře, kde vypaloval svoji verzi Slaxu na malé CD. Instalace Slaxu, nebo spíš spuštění Slaxu, je velmi rychlá a vlastně se zastaví, až když je aplikace připravena k přihlášení uživatele. V tomto případě je dobré prohlédnout a přečíst si obrazovku, kde je napsáno jméno a heslo přihlášení jako root a také možné režimy spuštění Slaxu. Slax na CD zabírá asi 180 MB, což není ani třetina objemu DaNixu, z toho plyne menší počet aplikací. Slax lze rovněž nainstalovat na HD, a potom je možné přidat další aplikace. Rovněž je možné stáhnout OpenOffice.org English 1.1.1. Vlastní instalace LAN NIC z CD je také přehledná a rychlá, pokud vám není cizí práce v řádkovém režimu, takže na Internetu jste rychle a bezpečně – žádné viry vás neohrožují. Dále zvláště pak pro lidi, co mají s Linuxem vážné úmysly, je tady ideální možnost prohlédnout a prostudovat si konfigurační a instalační skripty. Bohužel tahle distribuce do určité míry češtinu ignoruje. Proč, to je zřejmé z následující korespondence:

Q: Prosím Vás, chtěl bych se zeptat. Udržujete a vytváříte stránky linux-live.org, jestli ano, proč nejsou komplet také česky?

A: Zdravim :)
udrzuji, vytvarim, cesky nejsou komplet cesky, protoze primarni cilova skupina jsou anglicky mluvici lidi (z nich jedinych mam penize a muzu pokracovat ve vyvoji jak Linux Live skriptu tak SLAXu).

CS24_early

MISSION

Jak jsem již uvedl, v současné době probíhá fáze intenzivního testování produktu. Tvůrci se snaží pomocí několika ochotníků – testerů – odstranit fatální chyby při instalaci. Zatím byly provedeny dvě významnější opravy. MISSION jsem zkoušel na stejném HW jako výše uvedené distribuce. Instalace proběhla hladce, avšak subjektivní pocit – zdá se mi nějak vláčnější, i když by se při spouštění aplikací z HD dal předpokládat opak. Ale jde o úvodní testování a věřím, že tvůrcům se zdaří jejich záměr navázat na úspěšné distribuce RH vydávané ve spolupráci s Cpressem.

Na závěr bych chtěl připomenout a zdůraznit výše uvedenou výměnu mailů. Pro rozvoj českých aplikací je důležité také podporovat české tvůrce. Myslím, že když si skupina lidí (uvažuji i studenty a žáky) stáhne distribuce, můžou vybrané penízky (stačí si odpustit jeden film v multikinu) společně zaslat autorům distribuce, aby mohli pokračovat ve své práci.

Byl pro vás článek přínosný?