Hlavní navigace

Darktable: Adobe Lightroom v bezplatném vydání

11. 8. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pokud se zabýváte focením na trochu vyšší úrovni, pak pravděpodobně hledáte kvalitní nástroj na správu a editaci fotografií, který si v ničem nezadá s profesionálními programy jako je Adobe Lightroom či ACDSee. Chcete podporu RAW a řadu dalších funkcí. Tím nejlepším pro Linux je zřejmě Darktable.

V minulých dílech seriálu jsme se zaměřovali spíše na jednodušší a méně náročné nástroje na správu a organizaci fotografií. V dnešním díle ale bude řeč o jednom z mála (ne-li jediném) nástroji, který snese bezproblémové srovnání s těmi nejlepšími ve své kategorii – Darktable. Pokud jde o podporované operační systémy nechybí populární linuxové distribuce jako je Ubuntu, Fedora či Arch Linux. Omezená je podpora Mac OS X a pod operačním systémem Windows mají uživatelé smůlu úplně.

Instalace je poměrně bezproblémová. U Ubuntu zarazí skutečnost, že se aplikace nenachází v repozitářích, což by se přitom dalo u takto kvalitní aplikace očekávat. Je potřeba použít PPA, což není nic náročného, ale jistě to méně technicky zdatné uživatele nepotěší. Pak již vše běží jako na drátkách. Jistě potěší to, že je program plně lokalizován a šířen pod licencí GNU-GPL. Samotná aplikace nabízí dvě oddělené části – Lighttable a Darkroom. První slouží pro organizaci snímků, jejich třídění a další společné aktivity a druhý nabízí editaci samotné fotografie.

Lighttable

Možnosti importu jsou poměrně omezené – nabízí se nahrání jednoho či více snímků, import adresáře nebo přímo z fotoaparátu. Bohužel v této oblasti chybí propojení s webovými alby. Na druhou stranu vzhledem k tomu, že většinový uživatel této aplikace bude fotit v RAW, je absence podpory alb z logiky věci poměrně omluvitelná. Export je možný na Flickr, Picasu nebo do vlastního webového alba. Příjemné je, že můžete export poměrně velice dobře nastavit – můžete měnit kvalitu snímku, jeho velikost, typ nebo zda mají být součástí exportu také štítky.

V tomto módu můžete také editovat štítky, hodnotit snímky hvězdičkami nebo jim přidat barevnou značku. Snímky je možné otáčet, třídit nebo číst jejich EXIF informace či editovat metadata. Velice pěkně je také nastaven výběr snímků.

Darkroom

Těžiště možností aplikace se nachází ale v druhé části s názvem Darkroom, který je určený pro úpravu a vylepšování snímků. V levé části obrazovky je možné sledovat EXIF informace a historii úprav. V dolní části obrazovky je pás s miniaturami a vpravo editační panel. Pokud jste zvyklí pracovat v Adobe Lightroom, nebudete mít žádné problémy. Ti ostatní si budou muset chvíli zvykat, ale celkově je možné ovládání hodnotit pozitivně. Je rychlé, logické a nabízí velice bohaté možnosti.

Funkce jsou organizovány do módů, kterých je asi čtyřicítka – od přeexponování, odstraňování šumu, přidávání rámečků, přes práci s barvenými kanály, vyvážení bílé, nastavování barevnosti, ostření, rozmazávání až po nástroje na odstraňování vad fotoaparátu. Každý mód je přitom možné velice podrobně nastavovat a upravovat. Vše je optimalizováno na používání myši, takže klávesnici (až na klávesové zkratky) téměř nepotřebujete.

Při práci máte stále na očích také histogram, což je další příjemná vlastnost této aplikace. Navíc v něm můžete pomocí pravého tlačítka jednoduše nastavit expozici snímku. Osobně oceňuji také velice dobrou práci s barevnými profily, která se pod Linuxem příliš často nevidí. Aplikace si hodně uživatelů získá jistě díky velice dobré podpoře práce s RAW.

root_podpora

Závěr

Darktable představuje jeden z nejlepších nástrojů na práci s fotografiemi v Linuxu, je zdarma dostupný, v češtině a s poměrně logickým ovládáním. Oproti svým jednodušším kolegům je ale výrazně pomalejší. Pravdou je, že v oblasti práce s RAW nemá příliš mnoho konkurentů. Pokud ale fotíte do jpeg a potřebujete snímky více organizovat (což není právě nejsilnější stránka programu určeného spíše pro úpravy snímků), je možné sáhnout po digiKam, který mně osobně vyhovuje více – je rychlejší, jednodušší a lepší v organizaci snímků.

Na druhou stranu je třeba říci, že se jedná o bezplatný klon Adobe Lightroom, a ve srovnání s ním mu nic podstatného nechybí. Na silnějších počítačích se mu vyrovná také v rychlosti. Vzhledem k aktivitě vývoje je navíc možné očekávat, že budou odstraněny některé drobné chyby a přibudou další funkce, které by byly zaměřeny na retuše. Každopádně již dnes je to zřejmě jeden z nejlepších nástrojů pro fotografy, který v Linuxu je, a rozhodně doporučuji jej přinejmenším vyzkoušet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.