Hlavní navigace

Democracy 3: manažerem státu

11. 7. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nadáváte často na ty mocipány nahoře a máte v hlavě geniální strategii, jak dokonale vyrovnat státní rozpočet a eliminovat neduhy naší nedokonalé společnosti? V netradiční hře Democracy 3 si zkusíte vládnout kolosu, který nazýváme stát, a dovést ho nejen k prosperitě a velikosti.

Hra Democracy 3 se snaží simulovat stát a potřeby jednotlivých zájmových skupin. Jedná se tedy o snahu naplnit nejen základní lidské potřeby, ale také ideologicky někam směřovat. V tomto ohledu nelze nic dělat správně, protože to, co se líbí ekologicky zaměřeným jedincům, může podnikatele rozžhavit doběla.

Stát musí řídit politické strany a ty jsou závislé na opětovném zvolení. Nemůžete proto budovat stát, ve kterém se cítí spokojeně jen minoritní skupina obyvatel. Budete muset dělat kompromisy a snažit se částečně zalíbit všem. Pokud totiž vaše partaj nedosáhne ve volbách vítězství, hra automaticky končí.

Democracy 3 - obrázky ze hry.

Bacha na voliče

Na začátku volebního období lze celkem bez obav experimentovat se svými občany a nulové volební preference vás nemusí trápit, pár týdnů před volbami ale půjde rozpočet stranou a i za cenu navyšování státního dluhu se pokusíte zalíbit chudým nebo středně příjmové skupině. I tak ale můžete skončit neslavně. Narychlo nahnané sympatie jsou vrtkavé a stačí udělat drobný přešlap a končíte. V nejhorším případě pak naštvete radikální aktivisty a ti jednoduše spáchají na váš aparát atentát.

Bohužel nemůžete věci měnit tak rychle, jak se vám zlíbí. Jste omezeni politickými body, které dostanete na začátku kola. Každá z akcí, ať už se jedná o jemné zvýšení daní nebo zákaz zbraní, něco stojí. Čím větší to má dopad na společnost, tím je cena logicky vyšší. Někdy tak budete muset několik kol šetřit, abyste příslušné regulace dosáhli.

Democracy 3 - obrázky ze hry.

Co třeba vesmírný program v Německu?

Dále můžete přijímat nové daně nebo začít projekt zaměstnávající elitu v celé zemi. Jak by se vám líbil třeba vesmírný program? Tyhle megalomanské akce stojí většinou mnoho miliard, ale mají i pozitivní efekt. Sníží se nezaměstnanost a z technologií profituje i ekonomika. K dosažení bonusu je však dlouhá cesta a ne vždy voliči se zahájením takového projektu souhlasí.

Je neuvěřitelné, jak se všechny ukazatele, které mají na stát vliv, podařilo autorům hry propojit. Stačí jen nepatrná změna některé z hodnot a snadno se spustí lavina vedoucí k destabilizaci celého systému. Přitom se změny nemusí projevit hned, ale nenápadně a plíživě narůst v zásadní problém, na jehož eliminaci vydáte zbytečně spoustu dalších peněz.

Democracy 3 - obrázky ze hry.

Jen v tabulkách a grafech

V Democracy 3 budete 95 % herního času trávit v tabulkách a grafech. Ty jsou poměrně přehledně zpracované a na první pohled je vidět, zdali něco narůstá dle vašich představ nebo se řítí do problémů. K tomu všemu vás čekají ještě ničivé katastrofy a vlivy zvenčí. Pokud bude vaše politika třeba pozitivní k imigrantům, může to přerůst až v nepokoje. Stejně tak může ale působit i přehnaná izolace státu.

Navíc jste ovlivněni i ekonomikou okolních států. Každé kolo se dozvíte, jestli stoupala nebo naopak o nějaké to procento klesla. Nečekaných událostí může být ale i víc. Třeba zemi zasáhne tornádo nebo zemětřesení. Také se může rozpadnout vláda nebo se nějaká ze skupin obyvatelstva naštve a začne aktivně bojovat za svá práva.

Democracy 3 - obrázky ze hry.

Stereotypní

Zpočátku je sice Democracy 3 jeví jako dokonalá simulace, po několika hodinách hraní však vyjdou na povrch její zásadní nedostatky. Nevím proč, ale jako nejlepší možnost se jeví ve hře socialismus. Dále není zas tak obtížné dosáhnout stavu, kdy hospodaříte s přebytkem desítek miliard a většina problémů ve společnosti zmizela. V této etapě pak začíná hra bohužel značně nudit.

root_podpora

Naštěstí se dá dobře módovat. Fandové třeba vytvořili nové pohromy nebo dokonce i státy. Na oficiálním fóru se třeba nějaký nadšenec pustil do tvorby České republiky. Jeho práce ale skončila ve verzi 0.7, což je trochu škoda. Koneckonců, nikomu nic nebrání v práci pokračovat. Na oficiálních stránkách dokonce najdete návody, jak na to.

Democracy 3 - obrázky ze hry.

Závěr a konečné hodnocení

Democracy 3 je zajímavým experimentem. Starat se o stát je překvapivě zábavné. Bohužel se ale po několika hodinách dostaví stereotyp. I tak hra za koupi a vyzkoušení určitě stojí. Můžete třeba nalézt vzorec na dokonalou společnost nebo si naopak zahrát na diktátora. Rozhodnutí je v Democracy 3 na vás.

Výhody

  • Detailní management státu
  • Volnost hraní
  • Celkem návykové
  • Originalita

Nevýhody

  • Časem stereotypní
  • Ne všechny cesty jsou výhodné

Byl pro vás článek přínosný?