Hlavní navigace

Den IPv6: dnes proběhne velký zapínací „cvak“

6. 6. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

O nasazení IPv6 se mluví už mnoho let, ale zatím je výsledek spíše rozpačitý. Je tu totiž problém začarovaného kruhu: poskytovatele obsahu to nezajímá, protože to nemají uživatelé. A uživatele to nezajímá, protože jim na tom nikdo nenabízí obsah. Proto dnes probíhá den IPv6, kdy by mělo dojít k „velkému cvaku“.

Už velmi mnoho let se hovoří o tom, že IP adres je málo a je třeba s tím něco dělat. Výsledkem snah je protokol IPv6 vyvinutý IETF už v roce 1998, jak dokládá RFC 2460. Tehdy se mělo za to, že IP adresy starého protokolu dojdou během několika let, takže si musíme pospíšit. O rok později ale vznikl NAT, který byl popsán v RFC 2663. Díky němu bylo možné IP adresami výrazně šetřit, takže se problém odsunul na neurčito.

NAT byl ale jen dočasným řešením, které problém oddálilo, ale nevyřešilo. Ono oddálení trvalo zhruba deset let a stejně došlo k nevyhnutelnému: v únoru 2011 byly rozděleny poslední bloky IPv4 a na světové úrovni už nezbyly žádné další adresy k přerozdělování.

Nedávná minulost a současnost

Bohužel ani to nezpůsobilo masivní nárůst počítačů disponujících IPv6 adresou. Důvodem je především klasický problém slepice a vejce: poskytovatelé obsahu nemají dost zájemců z řad uživatelů a uživatelé zase nemají dost v6 obsahu.

Před rokem, tedy zhruba v době vyschnutí IPv4 pramene, protékalo českým uzlem NIX trvale přibližně 100 Gb/s dat. Z toho IPv6 toky tvořily asi jen 90 Mb/s, tedy asi tisícinu provozu.

Celkové toky přes NIX.CZ

Loňské IPv6 toky přes NIX.CZ

Tuto žalostnou bilanci se snažil vylepšit první den IPv6, který proběhl před rokem. Během 24 hodin došlo k zapnutí podpory IPv6 na mnoha velkých serverech jako Google, Facebook, Yahoo, YouTube, Bing a stovkách dalších. Cílem bylo prověřit, zda tato změna nijak negativně nezasáhne uživatele.

Už máte IPv6?

Nakonec k žádné krizi nedošlo a většina uživatelů žádnou změnu nepocítila. Došlo však k prudkému nárůstu IPv6 toků, které se od té doby v českém NIXu pohybují nad hranicí 400 Mb/s. V letošním roce došlo dokonce k dalšímu zdvojnásobení a dnes jsme přibližně na 800 Mb/s. I když to zní příjemně, stále jde o necelé jedno procento celého provozu.

IPv6 za poslední rok v NIX.CZ

Velký „cvak“ je dnes

Zatímco u uživatelů je situace tristní, snaží se alespoň vydavatelé obsahu pohnout ledy. V současné době má v Česku asi 10 % domén také AAAA záznam, takže přibližně desetina webů poskytuje obsah po IPv6.

Pro zajímavost: Existuje 10 domén druhého řádu, které mají jen IPv6 záznam. Mezi nimi je také web Neběží.cz, na kterém si můžete vyzkoušet, jak se vaše síť s takovým serverem vyrovná.

Zatímco minulý rok většina zmíněných poskytovatelů zapnula IPv6 jen na chvíli a na zkoušku, bylo rozhodnuto, že příště už to bude doopravdy a napořád. Organizace ISOC jako den spuštění IPv6 vybrala 6. červen 2012, tedy dnešek.

Do akce se opět zapojí řada velkých jmen jako Google, YouTube, Facebook, Microsoft, Yahoo, Akamai, D-Link a další. Kromě poskytovatelů obsahu by se letos měli přidat i velcí američtí poskytovatelé připojení jako AT&T, Comcast, Time Warner Cable, XS4ALL a další.

Zároveň dnes proběhnou po celém světě různá setkání, v Česku to bude pražská konference IPv6 Day, jejíž živý přenos si můžete pustit i tady na Rootu. Zítra vám z ní přineseme reportáž.

Jak si IPv6 vyzkoušet?

Pokud si chcete vyzkoušet, jak vám IPv6 funguje, máte řadu možností. Pro zajímavost jsem pro vás některé vybral:

  • Test-IPv6.cz vám vypíše podrobnosti o vašem připojení.
  • Kame.net vám ukáže pohyblivou želvičku, pokud máte IPv6.
  • IPv6-test.com zobrazí podrobnosti a nabídne i speedmeter.
  • Neběží.cz neběží na IPv4. Pokud se vám zobrazí, máte IPv6.

Další čtení

Jako zdroj dalších informací vám rozhodně můžeme doporučit knihu Internetový protokol IPv6 od Pavla Satrapy. Třetí doplněné vydání vyšlo v prosinci 2011 a kniha obsahuje prakticky vše, co by měl administrátor/u­živatel o novém protokolu vědět.

Z dalších českých materiálů je to výborný seriál Pohněme s IPv6, který vycházel na serveru Lupa.cz.

Také na Rootu jsme už měli hromadu článků o IPv6:

CS24_early

Pokud se chystáte svůj obsah převést na IPv6, doporučujeme také nové RFC 6589 s názvem Considerations for Transitioning Content to IPv6, který popisuje převod uživatelského obsahu na nový protokol.

Zajímavé je i nové RFC 6586 s názvem Experiences from an IPv6-Only Network popisující zkušenosti ze sítí, kde běží jen IPv6. Podobnou mají například v IPv6 laboratoři CZ.NIC.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.