Hlavní navigace

DesktopBSD 1.6 RC2: správa software

16. 7. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V předchozím článku jsme si řekli několik základních údajů o systému DesktopBSD, vyzkoušeli jsme si live CD, prošli jsme instalací a konfigurací systému. V dnešním článku se blíže podíváme na systém správy balíčků, porty a software, který operační systém DesktopBSD uživatelům poskytuje.

Správa software

Instalace software v DesktopBSD je velice jednoduchá. Můžete buď použít grafickou nadstavbu pro správce balíčků z DesktopBSD nebo instalovat přímo z příkazové řádky, podle toho, co vám vyhovuje více.

Začneme tím „jednodušším”, a to grafickou nadstavbou. Spustíme ji poklikáním na ikonku „Software” na ploše. Je nutné zadat heslo roota. Dále jsme informováni, že je nutné stáhnout seznam balíčků z internetu. Následující dialog oznamuje, že portsnap ještě nebyl použit, zda ho chceme nyní automaticky konfigurovat a stáhnout seznam balíčků. Zvolíme, že ano a před námi se zobrazí okno terminálu, kde se dozvídáme, že se začíná stahovat aktuální strom portů.

spravasoftware-1

Nějakou dobu to potrvá, balík má přibližně 50 MB. Během rozbalování si můžete zajít uvařit kávu (možná i dvě). Následuje aplikace několika patchů. V dalším kroku jsou zobrazeny balíčky, které obsahují některé bezpečnostní slabiny. Dokonce je přesně určeno, jaký typ problému mají jednotlivé balíčky. Program je doporučuje co nejdříve updatovat na novější verzi nebo je odinstalovat. Po zavření tohoto okna se spustí již samotný správce balíčků.

spravasoftware-2

Prostředí programu vypadá přehledně a jednoduše. V levé části se nacházejí odkazy na nejběžnější činnosti, jako Upgrade software, Instalace software, Odinstalace a také Nastavení. V pravé části jsou pak naplánované akce, které hromadně spustíme stiskntutím tlačítka Start. Jako první mě zaujala položka Nastavení. Tam je asi nejzajímavější volba, která vám umožňuje vybrat si, zda chcete instalovat pouze binární balíčky, které se nainstalují nejrychleji, protože není nutné je kompilovat, ale většinou neobsahují software v nejnovější verzi. Dále si můžete zvolit instalaci binárních balíčků, jen pokud jsou v nejnovější dostupné verzi. Pokud nejsou, zkompilují se ze zdrojových kódů. Třetí možností je vždy instalovat ze zdrojových kódů. Tato možnost mi už několikrát chyběla v mém Gentoo a jistě by ji uvítalo více uživatelů.

Zkusil jsem na zkoušku nainstalovat multimediální přehrávač VLC. Protože jsem vybral v nastavení možnost, aby se instalovaly binární balíčky jen v případě, že jsou v nejnovější verzi a binární balíček vlc nebyl zrovna „nejčerstvější”, začal se program kompilovat. Správce balíčků automaticky stáhl zdrojové kódy VLC, zeptal se na volby kompilace a stáhl závislosti, které také automaticky zkompiloval.

spravasoftware-3

Pracovat s grafickým správcem balíčků tedy není vůbec složité. Nyní se ale podíváme na možnosti instalace software z příkazové řádky a řekneme si něco málo o systému portů, který DesktopBSD využívá pro správu balíčků.

Systém portů

Jak již bylo řečeno v předchozím článku, DesktopBSD je pouze upravenou instalací FreeBSD. Proto také využívá pro správu software systém portů. Pokud si projdete systém portů v adresáři /usr/ports, zjistíte, že obsahují spoustu Makefile souborů, což jsou vlastně návody na sestavení jednotlivých programů ze zdrojových kódů, které tuto práci automatizují a velice zjednodušují. Díky nim je možné automaticky stáhnout zdrojové kódy aplikace, aplikovat potřebné patche, řešit závislosti, atd. Správa software není ani z příkazové řádky složitá. Existují různé cesty, jak se dopracovat stejného výsledku, my se ale pro jednoduchost vydáme vždy tou méně komplikovanou, kde budeme používat nástroje určené přímo pro dané činnosti.

systemportu-1

Jako první musíme obnovit/stáhnout strom portů. To uděláme pomocí nástroje portsnap. (Všechny úkoly provádíme jako uživatel root.) Do příkazového řádku zadáme příkaz # portsnap fetch extract, který stáhne aktuální verzi stromu portů a rozbalí ji do příslušného adresáře.

systemportu-2

Nyní můžeme zkusit nainstalovat naši první aplikaci z příkazové řádky. Vybereme si např. znovu VLC. Nejprve musíme zjistit, kde se port VLC nachází. To zjistíme příkazem # whereis vlc. Ten by měl vypsat tento adresář: /usr/ports/multimedia/vlc. Zadáme # portinstall vlc. Pokud příkaz aplikaci nenalezne, budeme muset navíc zadat kategorii: # portinstall multimedia/vlc. Odinstalování software je o něco složitější, ale rozhodně nic, co by se nedalo zvládnout. Nejprve zjistíme závislosti aplikace, kterou se chystáme odinstalovat. Příkaz # pkg_info | grep vlc zjistí přesnou verzi aplikace (v mém případě vlc-0.8.5_11). Tu použijeme při zobrazení závislostí, což obstará příkaz # pkg_info -R vlc-0.8.5_11. V tomto případě nemá VLC žádné závislosti. Samotnou aplikaci odinstalujeme příkazem # pkg_deinstall vlc-0.8.5_11. Pokud by VLC měl nějaké závislosti, stačilo by přidat přepínač -R, což by odinstalovalo i je. Poslední běžnou operací při správě software v DesktopBSD je upgrade balíčků na novější verze. Proto exisutje příkaz # portupgrade -a, který upgraduje všechny balíčky na novější verzi. Můžete upgradovat i jednotlivé balíčky a to např. příkazem # portupgrade vlc, přepínač -r zajistí, že se upgradují i závislosti.

Při instalaci je také možné použít přepínače -P a -PP. Bez těchto přepínačů se vše kompiluje ze zdrojových kódů. S přepínačem -P se aplikace nainstaluje z binárních balíčků, pokud jsou k dispozici v nejnovější verzi a s přepínačem -PP se vždy nainstaluje aplikace z binárních balíčků bez ohledu na stáří verze.

Software v DesktopBSD

Protože DesktopBSD 1.6 je založen na FreeBSD 6.2 a využívá také systém portů z FreeBSD, poskytuje uživatelům velké množství software. Podle webových stránek projektu je nyní k dispozici něco kolem 16 000 balíčků. My si ale vyjmenujeme jen ty hlavní, které se nacházejí na instalačním cd, a které jsou tedy součástí základní instalace.

X.Org v DesktopBSD 1.6 RC2 je ve verzi 6.9. Do finální verze se ale počítá s použitím X.Org 7.2. Jako grafické prostředí je použito KDE ve verzi 3.5.6, které by nemohlo fungovat bez Qt 3.3.8. Vypalování v grafice obstarává K3b, které je zde ve verzi 1.0. Pro brouzdání po webových stránkách dobře poslouží Firefox 2.0.0.3 a poštu můžete spravovat pomocí KMail ve verzi 1.9.6. O přehrávání multimédií se postarají např. Noatun 2.10.0 nebo VLC media player ve verzi 0.8.5. Obecně se dá říct, že by obyčejnému uživateli nemělo ze software z CD nic chybět. Až na kancelářský balík. Dá se pochopit, že tak velký balík jako je OpenOffice.org se na jedno CD spolu se vším ostatním software nevejde, ale mohl být zařazen alespoň KOffice.

Závěr

DesktopBSD je zajisté velice zajímavý operační systém a snaha pomáhat a usnadňovat práci začínajícím uživatelům se mu určitě daří. Obsahuje mnoho nástrojů, které hodně usnadňují používání systému, jako nástroj pro snadné nastavení internetového připojení, další, který spravuje připojené disky a média, grafický správce balíčků, atd.

CS24_early

Přestože jsem testoval release candidate verzi, neobjevil jsem žádný větší problém. Finální verze by podle webu DesktopBSD měla vyjít někdy během léta. Vývojáři čekají, až se podaří projektu FreeBSD integrovat X.Org 7.2. Poté vyjde RC3, který už bude obsahovat X.Org v nové verzi a až po důsledném otestování vyjde finální verze 1.6.

DesktopBSD rozhodně stojí za vyzkoušení a můžeme doufat, že se díky své jednoduchosti a snadnému používání bude čím dál více rozšiřovat mezi běžné uživatele.

Byl pro vás článek přínosný?