Hlavní navigace

Digitální fotoaparát pod Linuxem

10. 2. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nedávno jsem začal uvažovat o koupi digitálního fotoaparátu. Ne, že bych byl nespokojený s mojí asi 10 let starou Prakticou BC2. Přiznám se, že pokud jsem porovnával fotografie z „digitálů“ mých přátel a výsledky mé „zastaralé klasiky“, nebyla digitální technologie jednoznačným vítězem. Ale proti trendům nelze bojovat. Podívejme se tedy, jak se Linux domluví s touto moderní technologií.

Nejvíce zajímavá je otázka propojení Linuxem vybaveného PC a digitálního fotoaparátu. Naštěstí většinasoučasných přístrojů podporuje možnost připojení jako USB Mass Storage. Je tedy možné použít následující postup.

Vytvořte si adresář /mnt/fotak.

Propojte váš fotoaparát USB kabelem s vaším PC a připojte jej pomocí příkazu:

mount /dev/sda1 /mnt/fotak

Tento postup jsem úspěšně vyzkoušel na linuxové distribuci Mandrake 9.0 GPL s neupravovaným jádrem 2.4.19–16mdk, ale měl by vám fungovat ve většině současných běžně používaných distribucí. Po připojení najdete obsah paměti (karty) fotoaparátu připojený v adresáři /mnt/fotak. Mám jedno důležité upozornění. Než rozpojíte propojovací kabely, přesvědčte se vždy, že je fotoaparát zaručeně odpojený (odmountovaný) a raději ho před odpojováním vypněte. Jednou se mi povedlo tak dokonale zmást komunikaci, že pomohl až formát flash karty v přístroji (fotky byly naštěstí už na disku).

Pro starší přístroje (nejen), které komunikují většinou pomocí sériového portu, je určen program GPhoto, který byl velice dobře popsán v článku Digitální fotografie a Linux. Prohlížení, přesouvání, přejmenovávání a mazání fotografií je pak úlohou pro běžné nástroje pro práci se soubory a s fotografiemi. Gphoto existuje v několika verzích. Doporučuji použití novější verze 2.0, která podporuje mnohem více fotoaparátů (jejich seznam). K uvedeným seznamům kompatibilních přístrojů mám malou poznámku. Dle mého mínění sdělují pouze, které přístroje jsou zaručeně podporovány, a nevylučují, že pod Linuxem nebude fungovat velká spousta dalších (platí především pro USB Mass Storage). Vzhledem k tomu, že výrobci uvádějí na trh nové modely v rozmezí několika měsíců, je jasné, že udržet jakýkoliv seznam aktuální je nad síly jeho autorů. Kupujete-li fotoaparát, který na seznamu není, nezbývá, než si jej půjčit a vyzkoušet spojení.

Konqueror

Nabízí ve své verzi 3.0.3 velice podobnou funkcionalitu jako Průzkumník ve Windows XP. Náhledy rastrových obrázků přímo při „prozkoumávání“ adresářů, které lze plynule zvětšovat a zmenšovat, jsou pro práci s fotografiemi z digitálního fotoaparátu jako stvořené. Konqueror je standardní součástí desktopového prostředí KDE. Pro zobrazení náhledů fotografií je nutné zakřížknout v roletovém menu – Pohled – Náhled – Obrázky. Aby se zobrazení náhledů vztahovalo na všechny pořízené snímky, bylo nutné nastavit „Maximální velikost zobrazovaného souboru“ pomocí volby z roletového menu Nastavit – Nastavit Konqueror –Správce Souborů – Karta Náhledy. Implicitní velikost byla myslím 5 MB, což ne vždy musí stačit.

Konqueror

Nautilus

Velmi podobnou funkcionalitu poskytnul Nautilus z konkurenčního desktopu Gnome. Původně jsem používal pouze tento nástroj. Občas ale nastal problém s nezobrazením náhledu některé fotografie. Většinou se dal opravit přesunutím fotografie do jiného adresáře.

Nautilus

Gqview

Je kvalitním prohlížečem fotografií se základními funkcemi. Řekl bych, že většina uživatelů s ním vystačí. Výhodou je kromě jednoduchého příjemného ovládání to, že jej najdete ve většině běžně používaných linuxových distribucí.

GQview

Flphoto – EXIF bez problémů

Někteří uživatelé využívají EXIF – textové informace, které digitální fotoaparáty zapisují do snímků. Jde především o technické informace o času, cloně a dalších parametrech, které měl Váš přístroj nastaveny při vzniku daného snímku. Velmi dobrým pomocníkem Vám může být program Flphoto od Michaela Sweeta.

Flphoto

Kromě vytváření alb, prohlížení fotografií a editace informací v EXIF umí prohlížeč základní editační úkony – vyrovnání jasu a kontrastu, doostření a odstranění „červených očí“. Obsah EXIF zobrazíte pomocí roletové menu – Image – Properties. Program je pod licencí GPL a dá se stáhnout ve formě zdrojového kódu nebo jako RPM. Osobně editaci obrázků provádím raději v Gimpu.

CS24_early

Podobným linuxovým nástrojem, který si rovněž rozumí s informacemi Exif, je TKAlbum, o kterém vyšel hezký článek na www.zive.cz.

Tento přehled není a ani nemůže být úplný. Nástrojů pro práci s digitálními fotografiemi je celá řada a je jen na Vás, které si vyberete.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je provozovatelem stránek kancelar.jinak.cz...