Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Digitální fotografie v programu GIMP od qk - Drive jsem pouzival photoshop, ale presel jsem na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 3. 2010 13:34

    qk (neregistrovaný)

    Drive jsem pouzival photoshop, ale presel jsem na gimp, ktery ted pouzivam vyhradne. Musim rict, ze fura veci mi z PSH chybi, nicmene i tak se da velice solidne pouzit.

    Co mne ovsem docela vyrazi dech, je cesky preklad, ktery se snazi za kazdou cenu jit svou vlastni cestou – jeden priklad za vsecky:

    Prolnuti vyberu – nachazi se ve Vyber / Zaoblit – kdo to proboha takto pojmenoval? Je sice pravda, ze se prolnutim hrany zaobli, nicmene je to pouze vedlejsi efekt. A nejlepsi na tom je, ze minimalne do verze 2.2 se pouzival nazev prolnuti.

    Po upgradu a delsi dobe nepouzivani jsem potreboval rychle upravit fotku – meli jste slyset jak jsem nadaval, kdyz jsem hledal prolnuti – nepomohla ani referencni prirucka, ktera je pouze na 2.2 – az jsem pak nasel nejakej navod na netu. Volbu zaoblit jsem povazoval za zaobleni hran…

    Podobne nerozumim rozdilnosti klavesovych zkratek – clovek pak nemuze plynule prechazet mezi programy…

  • 15. 3. 2010 15:43

    HB (neregistrovaný)

    Klávesové zkratky se dají v Gimpu předefinovat jak je libo.

    Vybereme Upravit->Klávesove zkratky, najedeme na příslušnou akci a stiskneme klavesovou zkratku :-).

    Nebo Upravit->Předvolby->Rozhraní a nechat zatržené Dynamické klávesové zkratky. Potom pri každé volbě přes menu lze před potvrzením volby v menu stisknout požadovanou klávesovou skratku a ta se nově přiřadí k dané akci. Nakonec to nezapomenout uložit a Dynamické klávesové zkratky vypnout (ve stejné nabídce), aby omylem nedošlo k nechtěnému přepisování klávesových zkratek omylem.

    Myslím že výchozí návrh klávesových zkratek GIMP-u není špatný jenom proto že je jiný. Tak jsou možné úpravy jak komu vyhovuje.

    Ad „Zaoblit…“: Místo toho by dle mého by bylo optimální „Do stracena…“

  • 16. 3. 2010 9:20

    Qk (neregistrovaný)

    Ano, klavesove zkratky jdou prenastavit, ale pokud si je zmenis a sednes pak k cizimu gimpu, tak jsi ztracenej, takze je lepsi zkratky jen doplnit, nez menit.

    Ad „Zaoblit“ – „Do ztracena“ je opet jen vynalezani kola. Fakt nechapu co na tom prolnuti tak vadi, zvlast kdyz starsi verze „Prolnout“ pouzivaly.

    Myslim si, ze politika gimpu jit vlastni cestou za kazdou cenu neni spravna, a ze by se mely vymyslet nove nazvy a zkratky jen tam, kde je gimp inovativni jinak to uplne zbytecne snizuje pouzitelnost…

    Porad se pise o tom, ze lidi pouzivaji na zakladni upravy fotek nelegalni photoshop, ale kdyz takovy clovek sedne ke gimpu, prijde na to, ze ma jiny ovladani, nemuze najit pomerne zakladni operace, protoze se jmenuji jinak, tak zacne na gimp nadavat, jakej je hroznej a vrati se k photoshopu.

    PS Podotykam, ze GIMP pouzivam a prosazuji mezi znamymi…

  • 17. 3. 2010 11:10

    HB (neregistrovaný)

    „Prolnout“ je obvyklý název, ale „Do ztracena“ je věcně správnější. Pokud je vrstva na kterou je aplikováno prolnuti vespod s čím se asi prolne?
    Při mých začátcích před léty s GIMP-em jsem nechápal pojem „Prolnout“ a tak jsem to nepoužíval. „Do ztracena“ by bylo jasné hned. „Zaoblit“ je špatně !

    Ovládání: V Anglii se jezdí vlevo a mají volant a řadící páku na druhé straně. :-). Jsou v Anglii auta míň použitelná? Pro Angličany nikoliv i když netvoří většinu europské populace.

    Klávesové skratky bezdůvodně nepředělávám nechávám je původní. Používám je upravené pouze na časté akce (na jeden stisk) a na vlastní skripty. S klávesovými skratkami bych měl já problém u photoshopu (který nemám a nepoužívám).
    Píšu-li textový popisek v GIMP-u používám českou klávesnici, jinak US.