Hlavní navigace

Digitální video pod Linuxem (5) miroVideo Studio DC10+

1. 11. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Analog je mrtvý. Ať žije digitál. Něco podobného jsem slyšel z mnoha zdrojů a nemám důvod nevěřit. Bohužel v naší zemi převládají vlastníci analogových videokamer. Právě pro ně je určená analogová videostřižna miroVideo Studio DC10+. Na to, jak ji úspěšně provozovat pod Linuxem, se podíváme právě dnes.

Začneme podrobnější technickou specifikací střižny. Jde o kartu určenou k digitalizaci analogového videa doplněnou o ovladače pro Windows 95/98/Me a střihový software Studio s příslušenstvím (v současnosti ve verzi 7). Videostřižna je určena pro „domácí“ amatérské stříhání videa. Ke kartě existují „neoficiální“ ovladače pro Windows 2000 a Linux, které jsou ale k dispozici bez jakékoli záruky a podpory ze strany firmy Pinnacle.

Digitalizace videa: do 25 snímků za sekundu / 50 polí
Maximální rozlišení: do 768×576 bodů 4:2:2 YUV
Rychlost přenosu dat: 6 MB/Sec
Komprese: Moution-JPEG nastavitelná od 3:1 do 100:1 při plném rozlišení
Video vstup: 1× kompozitní, 1× S-Video
Video výstup: 1× kompozitní, 1× S-Video
Hardware: Plug a Play 32-bit PCI karta s bus mastering rozhraním

Velkým překvapením pro mě byl link na linuxové ovladače přímo na oficiálních stránkách firmy Pinnacle, najdete ho zde.

Linuxový ovladač střižny je odvozen od původního ovladače pro kartu Buz od firmy Iomega, který můžete najít na http://www.jo­hanni.de/munich-vision/buz/. Podporovány jsou pouze karty s čipsetem od firmy Zoran. Majitelé nejnovějších DC10+, které jsou založeny na čipech od firmy C-Cube a prodávají se u nás zhruba od března roku 2001, mají jednoduše smůlu.

Podpora čipů od firmy Zoran ZR36057/36060 je obsažena např. v jádru 2.4.2, dodávaném s distribucí Red Hat Linux 7.1. Postačí tedy nahradit standardní modul jádra modulem modifikovaným pro karty DC10+ a LML33, který najdete tady.

Pro začátek se přesuňte do /usr/src/linux a pročistěte zdrojové kódy jádra příkazem „make mrproper“ (pozor, vymazán bude i soubor .config s nastavením poslední kompilace jádra, takže si jej raději zazálohujte – pozn. redakce). Pak pomocí příkazu ""make xconfig" spusťte konfiguraci jádra. Pro úspěšnou kompilaci ovladače k DC10+ musíte mít v konfiguraci jádra zapnutou podporu pro již zmíněné čipy. Ve formuláři Video for Linux si zapněte modul pro Zoran ZR36057/36060. Vlastní překlad jádra není na Red Hat Linuxu 7.1 nutný.

Konfigurace jádra, obrázek

Rozbalte soubory ovladače pomocí příkazu:

tar xvfz zoran-driver-0.8. tar.gz

V rozbaleném adresáři ovladače spusťte příkazy „make clean“ a „make dep“.

Dále pomocí příkazu „make“ zkompilujte modul jádra. Příslušné moduly zavedete do paměti velmi snadno pomocí příkazu:

./update dc10

Doporučuji zkontrolovat si zavedené ovladače jádra příkazem „lsmod“. Výpis by měl obsahovat tyto moduly:

zoran                  82400   1
adv7175                2720    1
saa7110                3008    1
i2c-old                4288    4  [zoran adv7175 saa7110]
videodev               5024    2  [zoran]

Tento postup Vám bude bez výhrad fungovat pouze v linuxové distribuci Red Hat Linux 7.1. Návod na zprovoznění ovladačů k DC10+ v distribuci SuSE jsem našel zde.

Ovladač tedy máme funkční. Pro umožnění náhledu zaznamenávaného videa doporučuji program Xawtv. Nevím, zda to není pouze problém mé konfigurace hardware a ovladačů, ale po spuštění Xawtv se mi v jeho okně nezobrazí nic. Až po zmenšení okna na 256×192 bodů začne fungovat zobrazování stejně jako při použití běžné televizní karty.

Pro nahrávání (digitalizaci) videa použijeme program „lavrec“ z programového balíku „Linux Audio Video Tools – lavtools“ (RPM). Digitalizaci videa ve formátu PAL 720×576 / 25 snímků můžete provést např. pomocí příkazu:

lavrec -fA -ip -d1 -g720×576 -l –1 -q50 -w /home/cevela/tes­t03d.avi

kde: -fA je nastavení grabování do AVI souboru -ip je nastavení normy PAL -g720×576 je nastavení rozlišení grabovaného videa -q50 kvalita videa v procentech (zde 50% stupeň komprese) -w lavrec bude požadovat potvrzení startu grabování uživatelem

Takto získané soubory s videem jsem bez problémů načetl a dále zpracovával v Main Actoru od německé firmy MainConcept. Rovněž s úspěchem dokázal takto získané soubory editovat Virtual Dub 1.4.7, který ovšem pracuje pouze pod Windows (pokusy s kombinací Wine – Virtual Dub se mi příliš nedařily).

Demoverze Main Actoru je volně ke stažení na stránkách firmy MainConcept a je plně funkční, pouze přimíchává do zpracovaného videa logo firmy, nicméně pro vyzkoušení je zcela postačující. Pro zprovoznění náhledu Main Actoru na televizním příjmači připojeném k výstupu střižny poslouží plugin MA-Zoran, který si můžete stáhnout na stejném místě jako ovladače ke kartě. Rozbalíme jej příkazem:

tar xvfz MA-Zoran-0.0.4.tar.gz

V rozbaleném adresáři spustíme překlad pluginu pomocí příkazu „make“ a po kompilaci plugin nainstalujeme pomocí příkazu „make install“. Sekvencer Main Actoru pak budeme spouštět pomocí scriptu „mazor“, který je k dispozici v instalačním adresáři pluginu.

Zkusil jsem video digitalizované pomocí karty ve formátu Quick Time načíst do mého oblíbeného Broadcastu 2000 a šlo to bez problémů. Teď ale trochu smutněji. Při návštěvě domovské stránky tohoto editoru jsem na nich místo informací o programu, event. nové verze, našel pouze prohlášení jeho autorů. Shledávají situaci kolem ochrany formátů videa příliš nebezpečnou, a proto stahují program z webu. Jediným dostupným kvalitním střihovým programem fungujícím pod Linuxem zůstává tedy komerční Main Actor. Ten v kombinaci s kartou DC 10+ tvoří kompletní amatérské střihové pracoviště fungující pod Windows 9× i pod Linuxem.

CS24_early

Tento díl seriálu o digitálním videu na Linuxu je závěrečný. Vzhledem k tomu, že v experimentování s DC10+ hodlám nadále pokračovat, budu nejnovější poznatky z těchto experimentů zveřejňovat na své stránce.

A ještě jednu poznámku. Konečně jsem si přečetl knihu „Digitální video v praxi“ od Petra Beránka. Pro videomaniaky by měla být v povinné četbě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je provozovatelem stránek kancelar.jinak.cz...