Hlavní navigace

Distribuce Ulteo: instalace a první start

1. 8. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

O linuxové distribuci Ulteo se hovoří sice už velmi dlouho, ale zatím ji vlastně nikdo pořádně neviděl. Má stejného zakladatele jako Mandriva a Gaël Duval sliboval velmi zajímavé a inovativní vlastnosti už před dvěma lety. Až nyní ale máme možnost systém stáhnout, nainstalovat a skutečně vyzkoušet. Co umí?

Už jsou to dva roky, co Gaël Duval oznámil přípravu nové distribuce s názvem Ulteo. Duval je zakladatelem společnosti MandrakeSoft a byl později ze společnosti propuštěn. Založil ale novou společnost a začal vyvíjet vlastní produkty.

Klasická linuxová distribuce ale není jediným softwarem, který Ulteo nabízí. Před časem firma představila OpenOffice.org v prohlížeči nebo kompletní virtuální desktop.

Nedávno konečně vyšla distribuce Ulteo, s plným názvem Ulteo Applications System. Tomuto systému je právě věnován dnešní článek.

Distribuci Ulteo Applications System (dále jen Ulteo) můžete stáhnout z domovské stránky firmy. K dispozici jsou čtyři zrcadla a Ulteo je v současné době k dispozici jen pro architekturu x86.

Co se týče hardwarových požadavků, oficiální web doporučuje „moderní procesor“, alespoň 512 MB paměti a 4 GB místa na disku. Doporučován je dvoujádrový procesor a 1 GB paměti.

Instalace začíná

Po startu instalace z média se objeví nabídka zavaděče. V té je pomocí klávesy F2 možno změnit jazyk. Na rozdíl třeba od Ubuntu na vás ale nabídka nevyskočí sama. Musíte tedy alespoň tušit, že „Language“ znamená jazyk.

Ulteo 1

Pod odklepnutí nabídky následuje start živé části systému, který trvá něco málo přes minutu. Během něj systém stihne téměř neviditelně přepnout rozlišení do cílového.

Ulteo 2

Ze startovací obrazovky s „teploměrem“ se tedy hned dostáváme do prostředí KDE.

Ulteo 3

Ulteo je postaveno nad distribucí Kubuntu, proto také jako výchozí prostředí volí právě KDE. Ačkoliv jsme na začátku zvolili jako systémový jazyk češtinu, celé prostředí je bohužel v angličtině.

Samotnou instalaci spustíme intuitivně poklikáním na ikonku „Install“ na ploše. Kromě instalátoru máme k dispozici také další aplikace jako například prohlížeč Firefox či mail klient Thunderbird.

Po použití ikony na vás vyskočí český instalátor a od této chvíle již vše (v této aplikaci) probíhá většinou česky. Tu a tam si ale povšimnete nedokonalostí. Například chybové hlášky přeloženy nebyly.

Ulteo 4

Instalátor se dále zeptá na rozdělení disků, časové pásmo a několik dalších detailů týkajících se vašeho nového operačního systému. Instalace v podstatě koresponduje s tím, co nabízí zmíněné Kubuntu.

Samotná instalace proběhne během několika málo minut a po restartu je vše připraveno k prvnímu použití. S žádnými problémy jsem se nesetkal, systém automaticky přerozdělil disk a vyčlenil půl gigabajtu na swap.

První start

Start systému do přihlašovacího dialogu trvá příjemných 46 sekund. Design přihlašovací obrazovky je líbivý, bohužel nás systém opět naviguje pomocí anglických hlášek.

Ulteo 5

Po přihlášení se zhruba po dvaceti sekundách dostáváme do prostředí samotného operačního systému. Bohužel opět je vše z nepochopitelných důvodu v angličtině.

Mimochodem při startu si všimněte, že Ulteo používá jádro 2.6.17, což je poměrně překvapivé zjištění. Tato verze je stará více než dva roky a od té doby podstatně postoupila například podpora hardware, ale i dalších součástí systému. Skoro se chce říci, že vývojáři po celou dobu vývoje neupdatovali své balíčky.

Těsně po startu systému na vás vyskočí průvodce pro přihlášení k uživatelskému účtu v online systému Ulteo. Pokud tento účet nemáte, aplikace vám promptně nabídne jeho vytvoření na webu.

Ulteo 6

Během vyplňování údajů jsem stihl prozkoumat instalovaný Firefox. Jeho verze je 2.0.0.14, což je také nemilé, vzhledem k tomu, že Firefox 3 je k dispozici téměř dva měsíce a jiné distribuce už nasazovaly vývojové RC verze.

Součástí distribuce Ulteo je systém automatických aktualizací, který probíhá transparentně bez zásahu uživatele. Na pozadí se proto kdykoliv začnou stahovat a instalovat nové verze aplikací. Z pohledu zkušeného uživatele je podivné, že nemůžeme rozhodnout o době aktualizace, běžný uživatel ale spíše ocení, že jej nic neobtěžuje.

ict ve školství 24

Pokud se vám povede úspěšně přihlásit do online systému, můžete své údaje zadat do průvodce, který vás ověří a sváže automaticky váš účet na konkrétním počítači s účtem v Ulteo online systému.

Ten vám nabízí několik zajímavých výhod, které jsou podle autorů právě těmi vlastnostmi, které jsou pro Ulteo klíčové. O těch si povíme ale až v další částí článku.

Zjištěná pozitiva

  • bezproblémová instalace
  • rychlý start a běh systému
  • automatický update systému

Zjištěná negativa

  • zastaralé jádro
  • zastaralý Firefox
  • v podstatě nefunkční lokalizace

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.