Hlavní navigace

Deep Voyage: daleko a hlavně hluboko

1. 8. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes budeme společně svědky příběhu starého téměř jako lidstvo samo. Dojemný a nervy drásající osud mořské víly snažící se nalézt svou cestu ke krásám zahradničení. Podaří se jí porazit namyšlenou blondýnku? Pomůže jí její bystrost k nezbytnému bohatství? Co se stane jejímu příteli mořskému koníkovi?

Deep Voyage je pěkně zpracovanou 2D logickou hrou s nezvyklou, leč atraktivní a originální myšlenkou. Zápletka spočívá v pomoci sympatické mořské víle uskutečnit její sen. Ráda by se pokochala královskými zahradami a jednou z možností jak toho docílit, je stát se tamější zahradnicí. Podařit se jí to může tak, že vyhraje soutěž o nejkrásnější zahradu. Penězi naneštěstí neoplývá, a tak si nemůže dovolit drahé okrasné materiály a rostliny. Její přítel v podobě mořské koníka však situaci nevidí tak černě či modře s tou vodou okolo. Pomocí opravdu mnoha desítek hlavolamů a skládaček postupně získáváme prostředky a upravujeme si vlastní kus země k obrazu naší víly. Jak nakonec klání dopadne, neprozradím, pojďme se raději podívat na samý začátek.

Deep Voyage 1

Přivítá nás nádherný podmořský svět v celé své kráse. Při prvním spuštění nás nabídka galerie příliš zajímat nebude. Zde se postupně bude vyskytovat značné množství pěkných podvodních scenérií. Spíše se podívejme na settings, kde lze zesílit/zeslabit hudební doprovod a změnit mód obrazovky. Poté již nezbývá nic jiného než započít samotnou hru. Jakmile klikneme na play, příběh započne. Při další návštěvě již bude možnost před hraním ještě navolit kolo, sektor atd.

Deep Voyage 2

Hlavní typ hry je založen na skládání minimálně tří stejných kamenů vedle sebe. Vždy začínáme na obrazovce, která je jimi přímo osázena. Podíváme-li se pozorněji, všimneme si, že některé za sebou mají jakési, zprvu hnědé, pozadí. Složíme-li kameny a odklikneme je do věčných kamenolomů, zmizí i toto pozadí, a to je cílem naší hry. Ve chvíli, kdy žádné pozadí již nezbývá, je kolo vítězně ukončeno. Mohou však nastat dvě nemilé situace, které by znamenaly náš konec. První, kdy nelze nic dalšího odkliknout – osobně jsem se do ní nikdy nedostal. Druhá pak představuje vypršení určeného časového limitu, který se zobrazuje v pravé části obrazovky.

Čím více kamenů zničíme, tím vyšší je i naše odměna. Postupně roste obtížnost kol v důsledku tvaru hrací plochy, rozmanitosti kamenů a speciálních položek. Jedná se například o zamčené kameny, které je možno rozbít pouze výbušninou nebo odblokováním pomocí stejné barvy, nerozbitné překážky, apod. Na druhou stranu jsou zde i pozitivní části – laser či již zmíněné bomby, ale tím výčet nekončí. Obdobné bonusy se buď vyskytují náhodně na hrací ploše, nebo si je můžeme sami nakoupit a aplikovat dle uvážení. Tyto vzácné artefakty nemusíme složitě hledat, postačí si je zakoupit v obchodě za tzv. tokkeny. V podstatě bychom mohli říci mince. Do nabídky sortimentu se řadí bomby, měniče barev, míchaní kamenů, odebírač řádků či sloupců, a další. Jen si poslužte. Vedle základní hry narazíme také třeba na klasické puzzle. Nezapomínejme ovšem na původní cíl našeho putování. Máme možnost navštívit vlastní zahradu a pomocí snadné tlačítkové volby přidávat další okrasné předměty. Možností je vskutku mnoho a své si najde snad každý.

Deep Voyage 3

Zpracování působí propracovaným dojmem. Neustálý pohyb v pozadí a příjemná hudba v kombinaci s příběhem je účinným magnetem na hráče. Pozitivních stránek je hodně, z negativních bych jmenoval jednotnou a zpočátku velmi nízkou obtížnost a fakt, že není zdarma. Ačkoli i při této demo verzi se na pár hodin pobavíte. Kompletní hra skýtá kolem dvou set kol.

ict ve školství 24

Deep Voyage 4

Máte-li rádi mořské víly a zahrady, je titul Deep Voyage jasnou volbou. Doporučuje pět ze čtyř mořských koníků.

Vyzkoušení hry je velice snadné – stačí na stránkách hry zvolit odkaz download a stáhnout asi 26 MB archiv pro Linux. Po rozbalení hru spouštímě binárkou dv.

Autor článku