Hlavní navigace

Trip on the Funny Boat: výlet veselou lodí

25. 7. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dálavy moří vábí k dobrodružným cestám statečné objevitele. Jedním z mnoha pošetilých kapitánů, kteří volání bájných sirén vyslyšeli, se staneme pro dnešek i my. Loď již netrpělivě očekává v přístavu svou posádku. Vane příznivý vítr, palivo je naloženo a z komína stoupá bílý dým. Nezbývá než se vydat na výlet.

Titul, jež si dnes představíme, obsadil první místo v druhém ročníku soutěže PyWeek. Přesněji v kategorii týmových projektů. Prosím, potlesk pro nezbednou lodičku Trip on the Funny Boat. Tato hra je dvourozměrnou arkádou, ve které je naším cílem bezpečně doplout s lodí do cíle. Kdyby to bylo však bylo tak snadné, nestálo by to za naši námahu. Také proto na nás autoři nachystali mnohé překážky. Nebojte se, naděje stále žije, zvlášť když můžeme nepřízni osudu hrdě vzdorovat. Ale o tom až později. Nyní se pojďme podívat na samotnou hru.

Boat 1

Prvním, nezbytným krůčkem ke zdárnému konci je sám začátek. Zde v podobě spuštění aplikace. Přivítá nás neklidná, nic neříkající hladina moře se čtyřmi položkami výběru. Přehled nejlepších skóre, nastavení, kde si smíme zapnout/vypnout hudební složku, pár detailů a ještě pokřtít loď. Pokud nás doteď hra neodradila, tak nejspíš místo tlačítka k odchodu zvolíme novou hru. K dispozici máme dva módy – story mode a endless mode. V čem je mezi nimi rozdíl?

Boat 2

Story mode – v tomto stylu proplujeme postupně pěti fázemi až k závěrečné šesté, kde nás již očekává finální protivník. Znatelný je pomalejší rozjezd v obtížnosti.

Endless mode – zde budeme postupně čelit vlnám nepřátel v celkem dvanácti odlišných fázích. Vhodnější pro adepty na síň slávy.

Dobrá tedy, nacházíme se na neklidné hladině v postarší bárce získané výhodně od Horsta Fuchse. Z pohádkové výpravy se stává hon za přežitím. Nejen že v moři plavou nenasytní žraloci, bohužel ne ti oblíbenci zoologů, co na lidi takřka neútočí. Kromě nich tu nalezneme nepřátelské korzáry, kteří mají naštěstí pouťově vychýlenou mušku. V neposlední řadě se tu ocitl náklad starého železa v podobě válečných min.

Boat 3

Naštěstí nejsme úplně bezmocní. Mezi sortiment obrany patří účinný kanón s neomezenou zásobou munice (a rovněž krapet vychýlenou muškou), pro loď atypická možnost krátkého výskoku – ačkoli Santa Maria to údajně zvládala také – a hlavně přírodní podmínky. Neustálou změnu hladiny není radno podceňovat. Jakmile je voda vysoko, většina nebezpečenství nehrozí. Stačí je bezpečně přeplavat. Pomoci nám mají také bonusy v podobě malých srdíček roztroušených náhodně po mořské hladině, které nám doplňují stav života. Ukazatel životnosti vidíme v horní části obrazovky. Vpravo od něj se nachází aktuální dosažené skóre. Hra se ovládá pomocí kurzorových šipek pro pohyb, mezerníkem se střílí a klávesou P se děj dá pozastavit. Přejete-li si udělat snímek na památku, použijte klávesu S. Při střelbě je možné mezerník na dobu cca tří vteřin podržet a budete překvapeni, co poté vystřelí z kanónu.

Boat 4

Zpracování Trip on the Funny Boat naneštěstí trpí krátkou dobou, kterou na něj autoři měli. Přece jen byl titul vytvořen za týden. Grafika je tedy velmi prostá, hudební složka značně monotónní. Nicméně hratelnost je dobrá a ovládání rovněž překážky neklade. Nároky na počítač jsou přijatelné – procesor 733 MHz, 64 MB RAM.

CS24_early

Máte-li tedy chuť na mentálně nenáročnou hru, ve které budete brouzdat vlnami a přitom doslova kosit vše v cestě, je toto možnost. Nečekejte na fyzickém modelu založenou simulaci a budete spokojeni. Příjemnou plavbu a pokud to bude možné, přeskakujte žraloky.

Boat 5

Hra pochopitelně vyžaduje Python a PyGame, dále pak Numeric. Pro instalaci sistáhneme aktuální verzi 1.5 a rozbalíme. V adresáři najdeme skript funnyboat.sh, který učiníme spustitelným a spustíme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku