Hlavní navigace

BallZ II: vítejte v kulatém světě

27. 6. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Kam jen naše oko dohlédne se rozprostírají míče. Takové ty kulaté tvary tvořené slušným počtem jednotlivých bodů. Posléze zjistíme, že obdobnou věcí jsme se stali také my. Populace neúměrně roste a hrací deska se nebezpečně zaplňuje. To znamená pro naši maličkost a její existenci docela závažný problém.

BallZ II je herním odkazem na starší tituly BallZ a CubeZ uzpůsobenou až pro čtyři hráče. Značná část principů zůstává stejná, ale přibyly herní módy a některé z bonusů. Stejně jako v minulosti bude naším úkolem přežít na hrací ploše co nejdelší možný čas. Tento prostor využijeme ke sběru zelených míčů alias bodů. Zabránit nám v tom může vypršení časového limitu, který se ovšem s každým nabytým bodem doplňuje, případně náraz do červených koulí nesoucích poselství smrti. Plocha, po které se poháníme, ovšem barvami jen hýří. Něco na způsob festivalu Woodstock. Barevných odstínů a vzorů je spousta a každý má svůj jedinečný význam, který se vám dále pokusím alespoň přiblížit.

Ballz 1

Po spuštění aplikace nás uvítá tématicky pozměněná animace stylu James Bond. Hlavní nabídka je poměrně jasná. První čtyři možnosti reprezentují jednotlivé módy. Dále nás asi bude zajímat nastavení, kde si můžeme pojmenovat hráče, měnit rozlišení, hlasitost, atd. a instrukce, v nichž je objasněna symbolika míčů. Hlavně z počátku bude asi pro většinu hráčů problematická. Vždyť celkem se ve hře nachází sedmnáct typů. Představíme si jen některé z nich:

Ballz 4

Smrtonoš – míč se znakem lebky není sám o sobě nebezpečný. Funguje jako roznašeč. Volně se pohybuje po obrazovce a v intervalech vypustí do všech směrů salvu dílčích míčů.

Červený – tomuto se snažíme za každou cenu vyhnout. Náraz je tečkou za naším bytím.

Zelený – naopak tento sbíráme. Přináší nám kýžené body.

Modrobílý – způsobí zamrznutí všech objektů na hrací ploše. Bohužel je to pouze dočasné.

Růžovočervený – zpomalí červené míče.

Modrý – neviditelný vše kromě vás. Ač jsou neviditelné, stále smrtelné. Naštěstí netrvá dlouho.

Žlutý s šipkou – obrátí nám ovládání, což přináší značné komplikace.

Jak vidno, nudit se rozhodně nebudeme. Co přinášejí další vzory, zjistíte brzy na vlastní plášť. Zmínil jsem čtyři herní módy. Pojďme se nyní podívat, co nám přinášejí.

Standard game – Kooperativní mód. Všichni účastníci hrají a sbírají body najednou. Jakmile by zemřel byť jediný z nich, skončí všichni.

Competitive Game – Obdoba standardní hry, ovšem každý bojuje za sebe. Cílem je porazit protivníky. Hunt the BallZ – Konečně šance na přežití. Zde nemusíme zákonitě zemřít. Po nasbírání určitého počtu zelených míčů vyhráváme.

Fugitive Game – Naopak zde se jedná o čisté přežití. Červené míče jsou všude a je pouze otázkou času, než do nich narazíme. Ostatní bonusy přítomny jsou.

Ballz 3

Ve hře můžeme sledovat v horní liště užitečné informace měnící se dle zvoleného herního módu. Ačkoli je hra navržena až pro čtyři hráče, je nutné, aby byli všichni připojeni pomocí myši. Jakmile si zvolíme svou barvu, pomocí rolovacího kolečka je možné ještě upravit tvar. Nemusíme tak být zákonitě jedním z nich, ale také trojúhelníkem, čtverečkem či přesýpacími hodinami.

Zpracování BallZ II není špatné. Graficky by mohlo být dotaženo na vyšší úroveň, ale i tato je dostačující. Zvuková kulisa je po delším čase monotónní, Z počátku se ovšem většinou líbí. Ovládání je prosté, jste-li dobří, zvládnete i dva hráče naráz. Hratelnost je kvalitní. Po čase se hra stane silně návykovou. Možná by nebylo od věci více úrovní obtížnosti, tato je obzvlášť pro nováčky docela náročná.

CS24_early

Ballz 2

Tato odpočinková hra není špatnou volbou. Je to zdarma, je to zábavné, tak proč ne. Hodně štěstí a dávejte si pozor na míče nebo dvojsmyslné koule.

Instalace se skládá pouze ze stažení linuxové verze, rozbalení a spuštění binárky BallZ II. Na stránkách je popsána poměrně razantní změna práv pomocí sudo chmod 777 /dev/input/* aby vám fungovaly myšky ve hře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku