Hlavní navigace

Professor Fizzwizzle and the Molten Mystery

13. 6. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Stejně jako známý archeolog Indy, tak také profesor Fizzwizzle se vydává na své již čtvrté dobrodružství. Zda bude jeho výprava úspěšná, záleží ve velké míře na našich schopnostech. I tentokrát bude samozřejmě příběh plný chladné logiky, kreativity a neodmyslitelné zábavy. Za moment vyrážíme, sbalte nezbytné zařízení a přidejte se.

Professor Fizzwizzle and the Molten Mystery je další ze série oblíbených logických arkád s tímto poněkud roztržitým, avšak geniálním vědcem. V dnešní epizodě se pokusí dosáhnout vrcholu Mount Mystery, aby odvrátil zlo v podobě své bývalé excelentní studentky Penny Pyroclast. Po vzájemném střetu je odnesen na pláž a vše začíná. Abychom zjistili, co má Penny za lubem, musíme ji dostihnout brzy. Postup na horu nám pořádně znepříjemní jak její poslední vynález Bat Bot, podivný robotizovaný netopýr s některými atypickými vlastnostmi, tak také desítky složitých úloh čekajících na svá řešení. Co vše nám má ulehčit jejich zdolávání, již brzy uvidíme.

mys 1

Titul Professor Fizzwizzle and the Molten Mystery je ohledně ovládání a obecně hratelnosti velmi podobný svým předchůdcům. Podporuje více hráčů na jednom PC ve smyslu uživatelských účtů, mezi kterými lze pohodlně přepínat. Cílová skupina je poměrně obsáhlá díky třem úrovním obtížnosti. Pro nejmenší najdeme Kid's, pro dospělejší je určena regular a pokud se vám i ta zdála jako slabý odvar, přejděte na advanced. Zkrátka každý si přijde na své. Navíc je možné si v editoru vytvářet vcelku snadno vlastní mise. Kromě herní zde máme i komiksovou část, která nám postupně poodkrývá pozadí děje. Jakmile si v nastavení doladíte detaily grafické, zvukové a případně i poupravíte ovládání, můžeme vyrazit. Pro začátek bych radil úroveň regular. Zobrazí se nám plánek cesty a z množství teček je jasné, že na počtu hádanek autoři neškudlili. Kromě teček znázorňujících povinné levely se nad některými vznášejí hvězdičky. Klikneme-li na ně, dostaneme se do bonusových kol, fungujících jako šikovný tutoriál se základními i pokročilými radami a principy.

mys 2

Cílem každého kola je dostat se z počátečního bodu na totožný bod označený červenou šipkou. V cestě vám budou stát různé předměty, zátarasy, povrchy, roboti, teleporty atd. Nudit se rozhodně nebudeme my ani profesor. V zásadě máme tři druhy povrchu. Klasická tráva, kde se pohybujeme normálně, písek, jenž brání v tlačení beden a led, který nám mírně znepříjemní koordinaci. Z předmětů bych jmenoval krabice, sudy a magnety jakožto hlavní. Bedny se musí mechanicky postrkovat, aby se dostaly na kýžené místo. Do sudů stačí jen šťouchnout a už se valí, dokud nenarazí. U magnetů je nezbytné hlídat póly, obzvlášť, pracujeme-li s více kusy. Nebyl by to ovšem profesor Fizzwizzle, aby neměl v rukávu pár vynálezů. Pohrajeme si tak také s pistolí na horko, chlad, rušičem elektromagnetického pole, nafukovacím mostem, teleporty a mnoha dalšími. Mnohé by zjednodušilo, kdyby se místo vynalézání naučil skákat. To totiž profesor nezvládá. Pohybuje se pouze doleva, doprava a pomocí žebříku i v kolmém směru. Dávejte si pozor na špehy v podobě jmenovaných Bat Botů. Jsou-li zavěšeni, sledují dění pod sebou, stojí-li na zemi, sledují svou plošinu. Kontakt s nimi je velmi často konečnou v dobrodružství. Lze je i vyřadit z boje pomocí magnetů či shozením předmětu na jejich hlavu.

mys 3

Zpracování Professor Fizzwizzle and the Molten Mystery je prostě řečeno stejného rázu jako vždy. Sympatická kreslená grafika dokreslená líbivou hudbou. Snadné ovládání, průhledný herní styl a výborná hratelnost. To vše jsou argumenty, proč si alespoň demo stáhnout, pobavit se a krapet potrápit hlavu. Doporučuje sedm z pěti profesorů, a to už přece něco znamená.

CS24_early

mys 4

Přeji úspěšný výstup na Mount Mystery.

mys 5

Instalace prakticky odpadá – stačí stáhnout archiv a rozbalit. Hra se spouští skriptem  run.cmd.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku