Hlavní navigace

Arkanoid: Space Ball

11. 7. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vesmír, nekonečný prostor vyplněný planetami, mlhovinami, starými ruskými družicemi, americkými tajnými projekty, mimozemšťany, hvězdnými branami a hromadou cihel. Přesně tak. Cihel je tam celá spousta. Ale v dohledné budoucnosti, řekněme co by míčem odpálil, bude jejich počet značně zredukován.

Arkanoid: Space Ball je, jak si můžeme povšimnout drobného skrytého podtextu, odkazem na starší vzor Arkanoid z roku devatenáct set osmdesát šest. Myšlenka je však o nějakých deset let starší a setkáme se s ní v titulu Breakout. Zkráceně lze říci, že pointa tkví v následujícím. Pomocí pojízdné plošiny odrážíme míč a ničíme cihly. Jakmile na obrazovce nezbude nic k rozbití, přesuneme se do dalšího kola. Naštěstí existuje něco jako vývoj, a tak se v naší hře setkáme s mnoha příjemnými vylepšeními, které nám hraní oživí. Co všechno se tedy změnilo?

Arkanoid 1

Na úvodní obrazovce ještě tolik nespatříme. Pár nabídek, které rychle projdeme. Nápověda je i pro jazykově méně nadané zpracována pochopitelně. Nastavení skýtá jen pár položek k ovlivnění hlasitosti a grafických detailů. Po spuštění nové hry si vybereme, zda chceme navazovat na hru předešlou či si třeba sestrojit misi vlastní, což mnozí rádi využijí. Bez dalšího otálení postupme rázně vpřed.

Naše pouť začíná s třemi životy v ranečku a míčkem pevně přichyceným k desce. Stav životů si lze kdykoli překontrolovat v horní části obrazovky. Tam rovněž vidíme (zleva) aktuální misi, dosažené skóre a zmíněné životy. Napravo od ukazatelů se zobrazuje odpočet pro bonusy, které mají omezenou dobu trvání. Počet bodů nepodceňujme, jednak je to v podstatě cíl celé hry, tak také po každých pěti tisících bodech dostaneme extra život. Kromě klasických levelů se s železnou pravidelností pěti kol vyskytují bonusové, založené na krapet obměněné myšlence.

Arkanoid 2

Celá hra se přesouvá na atraktivnější místo do vesmíru časů budoucích. Tomu odpovídá také prostředí. Na rozdíl od dřívějších verzí zde natrefíme místo pravých pálených cihel na futuristické kvádry rozličných vlastností. I tyto se k naší úlevě dají zničit dobře mířenou ranou. Některým postačí jedna, do jiných až čtyři. A právě veškeré cihly v tomto rozmezí musejí být zničeny před pozváním do další úrovně. Existují totiž další, mnohem odolnější, ale ty již nejsou nezbytnou podmínkou ke zdárnému konci. Ve vesmíru nejsme sami. Kromě nás tu poletuje mnoho podivných útvarů a lodí. Setkáme se například s ohnivými či ledovými meteority, kamikadze raketoplány, neminou nás robotické ruce či oči a spousta dalších podivností. Každý má své specifické vlastnosti. Zatímco raketoplán či střela nám mohou desku zničit a tím nás okamžitě připravit o jeden ze životů, třeba meteority nás pouze znehybní na časově omezenou dobu. Ta, bohužel, mnohdy postačí, aby se zatím míč odporoučel do kulatého nebe.

Překážky mohou být pokořeny zásahem míče, ale po chvíli se opět objeví a pokračují ve své záškodnické činnosti. Nechybí ani celá řada bonusů, které nám mohou úděl ulehčit a řádně vylepšit základní, poměrně strohou desku. Mezi taková vylepšení patří například zvětšení plošiny, zdvojení aktuálního počtu míčků, magnet, ochranná clona, zpomalení času a mnoho dalších. Nejvíce asi uvítáte přidání palebné síly v podobě plazmových, laserových případě raketových kanonů. Je také možnost pohybu (po zisku patřičného vylepšení) v horizontálním směru.

UX DAy - tip 2

Arkanoid 3

Celé zpracování Arkanoid: Space Ball působí velmi dobrým dojmem. Hudební složka není rušivá, ba naopak ladí s děním na obrazovce. K ovládání nám postačí myš. Hratelnost je nebezpečně návyková. Z technického vybavení vám postačí procesor 500MHz a RAM 128MB. Rozhodnete-li se registrovat a utratit tak cca dvacet dolarů (platí pro Windows, Linux verze je freeware), otevřou se vám nové položky – více bonusů, módů, objektů, atd. I bez nich ovšem hra stojí za povšimnutí a přináší dobrou zábavu.

Arkanoid 4

Instalace neskrývá žádný zádrhel, stáhneme si verzi pro Linux a archiv rozbalíme. Hra se spouští binárkou  arkanoidsb.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku