Hlavní navigace

Dostupný Android pro LTE sítě: LG Optimus F6

25. 6. 2014
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

LG Optimus F6 je chytrý mobil vybavený systémem Android, který s cenou cca 6000 Kč spadá do střední třídy, ale mnohými funkcemi a parametry z ní útočí na vyšší pozice. Nabízí například rychlá data v LTE síti, anebo funkci universálního dálkového ovládání díky IR vysílači. Skrývá se někde příslovečný háček?

Na mapě České republiky se objevují první „ostrůvky“ pokryté novými LTE sítěmi, které slibují vskutku rychlé mobilní internetové připojení. Neměla by se přitom opakovat tragikomická situace s výstavbou 3G sítí. Samotní operátoři se dušují, že rozsáhlé pokrytí nabídnou ještě dříve, než se zavázali při vydražení potřebných kmitočtů. Dokonce se pustili do spolupráce, která jim umožní rychleji a levněji pokrýt republiku díky sdíleným vysílačům.

Pokud patříte ke spotřebitelům, kteří si kupují mobilní telefon, aby jim dobře sloužil několik následujících let, dost možná nastal čas mezi požadavky na nový mobil zařadit podporu LTE sítí. Letošní novinka na českém trhu, LG Optimus F6 (alias LG D505), ukazuje, že právě podporu LTE sítí a další vytříbené funkce lze nabídnout i v chytrém mobilu, který cenově spadá do střední třídy. V e-shopech se aktuálně prodává zhruba za 6000 Kč.

Fádní design, plastové tělo a menší displej

Na první pohled LG Optimus F6 nezaujme skvostným či osobitým designem, takže kdo vnímá mobilní telefon jako módní doplněk, nebude spokojen. Střídmý design oživuje pouze středové tlačítko pod displejem, které je orámované LED kontrolkou měnící barvy při různých oznámeních. Sousedí s ním dotyková tlačítka pro navigaci zpět a otevření menu. V nastavení mobilu lze oproti výchozímu stavu aktivovat jejich jasné bílé podsvícení.

LG Optimus F6
Autor: LG

LG Optimus F6 designem rozhodně neohromí.

S 4,5“ displejem LG Optimus F6 nepatří mezi největší mobily. Měří 127,95×65,9×10,24 mm. Tloušťka sice překračuje magickou hranici deseti milimetrů, ale do cihličky má tento mobil daleko. Hmotnost s vloženou baterií činí 126 gramů. Příznivý vliv na ní má skutečnost, že celé tělo přístroje je z plastu. Na druhou stranu čistě plastové provedení snižuje fyzickou odolnost. Navíc lesklý plast je dost náročný na údržbu, protože na něm ulpí kde co.

Na levé boční straně je tradiční kolébka pro regulaci hlasitosti. Nad ní se nachází programovatelné tlačítko, kterému lze v nastavení mobilu přiřadit různé funkce včetně třeba spuštění fotoaparátu. Pro vypnutí či zapnutí displeje slouží tlačítko na pravé boční straně. Pro některé recenzenty je jeho umístění prý nešikovné. Raději by jej viděli na levé straně vedle regulace hlasitosti, ale já v tom zásadní problém nespatřuji. Naopak si pochvaluji, že screenshoty se pořizují jednodušeji.

LG Optimus F6
Autor: LG

LG Optimus F6 má tlačítko pro aktivaci / deaktivaci displeje na pravé boční straně, zatímco regulaci hlasitosti na té levé.

Na spodní hraně mobilního telefonu se nachází první z dvojice mikrofonů spolu s portem microUSB (OTG). Druhý mikrofon je naopak na horní hraně mobilu spolu, kde je i klasický 3,5mm výstup pro sluchátka. Vpředu nad displejem je samozřejmě reproduktor pro telefonování a čelní kamera. Na zadní straně přístroje stříbrnému logu výrobce dělá společnost primární kamera s LED přisvícením a reproduktorem pro multimédia.

LG Optimus F6
Autor: LG

Výstup pro 3,5mm jack sluchátek je samozřejmostí.

LG Optimus F6 má tedy jediný reproduktor pro multimédia. Dle výrobce má být reproduktor zkonstruován tak, aby v něm neulpíval prach, což se bohužel v praxi neprojevuje. Výrobce se navíc drží zaběhnuté praxe, kdy reproduktor na zadní části mobilu šíří zvuk například při sledování videa nebo hraní hry míří směrem od uživatele. Neberte to však jako výtku speciálně pro tento mobilní telefon, ale jako obecný povzdech nad konstrukcí většiny mobilů.

Když už došlo na konstrukční nešvary, tak nemohu nezmínit, že slot pro rozšiřující paměťovou kartu je umístěn pod baterií. Nejen LG jaksi zapomnělo, že paměťová karta se pořád počítá mezi vyměnitelná média. To se pak těžko, rychle a snadno přetahují z mobilu do počítače fotky a videa, anebo naopak se mobil obtížně „nakrmí“ hudbou, když pro přístup k paměťové kartě je nutné sundat zadní kryt a vyndat baterii.

Rozporuplný IPS displej bez HD rozlišení

LG Optimus F6 má 4,5" displej. Jak jinak než kapacitní a multidotykový. Se svou úhlopříčkou dnes nepatří k těm největším. Z mého subjektivního pohledu je ale velký tak akorát, aby poskytoval dostatečnou zobrazovací plochu, ovšem zároveň nesnižoval skladnost a mobilitu zařízení. Méně shovívaví však musím být k nižšímu rozlišení 960×540 pixelů a pouhým cca 245 pixely na palec (244,77 PPI).

LG Optimus F6
Autor: LG

LG Optimus F6 má sice displej s menším rozlišením, ale v ostatních ohledech si IPS displej vede velmi dobře.

S těmito parametry LG Optimus F6 ze střední třídy po vyšších patrech opravdu pokukovat nemůže. Na druhou stranu IPS displej v poměru k ceně telefonu potěší ostrým obrazem, výbornou čitelností, dobrými pozorovacími úhly a funkcí pro sledování očí. Nízké rozlišení displeje sice neumožňuje plnohodnotné přehrávání videa ani v základním vysokém rozlišení (720p), ale zase na druhou stranu se příznivě odráží ve výdrži baterie na jedno nabití.

Svižný chod i s menším množstvím volné paměti

Srdcem i mozkem mobilu je dvoujádrový procesor Snapdragon S4 Plus (MSM8230–1-AA) z dílny společnosti Qualcomm, jehož taktovací frekvence činí 1,2 GHz. Sekunduje mu grafika Adreno 305. Z dnešního pohledu o high-end rozhodně nejde, ale telefon je celkově velmi svižný a spolehlivý. Během necelého měsíce intenzivního používání jsem nenarazil na žádné zbytečné prostoje, nestabilitu aplikací, anebo jejich zamrzávání.

O to překvapivější bylo zjištění, kolik si samotný systém usurpuje z operační paměti. K dispozici je 1 GB RAM, což je dnes pro střední třídu vesměs běžné. Jenže holý softwarový základ mobilu dodaný výrobcem ukrojí ihned po prvním spuštění čtyři pětiny z celkové kapacity operační paměti. Pro uživatelem spouštěné aplikace tak zůstává volných jen cca 200 MB, což ale s výjimkou náročnějších her nepředstavuje žádný problém.

Transcend JetFlash 380
Autor: Transcend

Díky microUSB s podporou OTG lze kromě paměťové karty k rozšíření úložné kapacity použít třeba flash disk Transcend JetFlash 380.

Interní úložiště pojme 8 GB dat, tedy alespoň nominálně. Pro uživatele je k dispozici jen cca 3,7 GB, což není mnoho. Jak jsem již naznačil výše, kapacita paměti je rozšířitelná. LG Optimus F6 podporuje paměťové karty. Díky podpoře paměťových karet formátu microSD a microSDHC lze k dobru získat až o dalších 32 GB. V případě potřeby je možné přes Micro USB port díky podpoře OTG připojit flash disk. Například Transcend JetFlash 380, který lze připojit jak k mobilu či tabletu, tak k počítači.

Kvalita fotek a videa zaostává za rozlišením

Součástí výbavy jsou dvě kamery. Čelní s rozlišením 1,3 megapixelu slouží především pro videohovory přes Skype, Hangouts a podobné služby. K pořizování fotek a natáčení videa samozřejmě slouží primární kamera na zadní straně mobilu, jejíž rozlišení činí velmi zajímavých osm megapixelů. Svůj digitální kompakt ovšem ještě do bazaru nedávejte, protože kvalita snímků příliš nekoresponduje s očekáváními, které vzbuzuje vyšší rozlišení.

LG Optimus F6
Autor: LG

LG Optimus F6 má na pravé boční straně programovatelné tlačítko, kterým lze například spouštět fotoaparát/videokameru.

Hlavně za zhoršených světelných podmínek rapidně roste množství šumu. To platí i pro videa, které LG Optimus F6 svou primární kamerou dovede pořizovat až v plném vysokém rozlišení, tedy FullHD / 1080p. Ne, že by kvalita fotek či videa byla nějak kritická. Na mobilní telefon je pořád dobrá, ale jenom dobrá. Senzorem s rozlišením osm megapixelů ve mně jihokorejský výrobce vzbudil očekávání fotek a videí s vyšší kvalitou.

Mezi funkcemi fotoaparátu, resp. kamery, nechybí LED blesk (lze použít jako baterku), optimalizace pro focení i při protisvětle (HDR), automatické i manuální ostření, sledování obličeje, automatické vyvážení bílé barvy a spoušť s časovačem, která je navíc ovladatelná hlasem. Samozřejmě nechybí různé filtry aplikovatelné jak na fotky, tak na videa. Výrobce navíc vyzdvihuje, že další fotku lze pořídit už za dvě sekundy po předchozím snímku.

Nadstandardní konektivita včetně LTE a NFC technologií

Nejsilnější stránkou chytrého mobilu LG Optimus F6 jsou možnosti datové konektivity. Zaujme podporou LTE sítí. Konkrétně cat. 3 v pásmech 800 MHz, 900 MHz, 1 900 MHz a 2 100 MHz. Maximální podporovaná rychlost je až 100 Mb/s. V obci Jesenice u Prahy v tamní LTE sítí operátora O2, která zde běží již od roku 2012, se mi povedlo dosáhnout stabilní reálné rychlosti cca 26 Mb/s. O té si na domácí VDSL přípojce mohu nechat zdát.

LG Optimus F6 samozřejmě podporuje také připojení prostřednictvím sítí třetí generace, kde nejrychlejší podporovanou datovou technologií je HSPA+ DC s teoretickým maximem cca 42 Mb/s. V českých podmínkách ale bohužel stále není od věci ani podpora GPRS/EDGE (Class 12). Pro internetové připojení lze vedle mobilních sítí využít rovněž sítě Wi-Fi (b/g/n), ovšem jen v tradičním pásmu 2,4 GHz.

LG Optimus F6 je schopen zprovoznit improvizovaný access point, aby se přes Wi-Fi (b/g/n) mohl o své mobilní připojení podělit s dalšími zařízeními. Případně jej lze přes USB rozhraní nebo bezdrátově přes Bluetooth připojit k počítači jako mobilní modem. K dispozici je konkrétně Bluetooth 4.0 s podporou nízkoenergetického režimu, který se hodí pro chytré hodinky, sportovní náramky a další tzv. nositelná zařízení.

Samozřejmostí je kompatibilita s A2DP, AVRCP, HFP, HSP a všemi dalšími relevantními profily. Nejen pro usnadnění párování s modernějšími zařízeními je přítomna NFC technologie. Výrobce nezapomněl ani na FM tuner. Ve výbavě figuruje také GPS navigace, za kterou může alternovat ruský systém Glonass. Naopak vyřešeno není propojení s televizorem. Chybí DLNA či Miracast, ale to lze snadno napravit některou z příslušných aplikací.

Univerzální dálkový ovladač pro celou domácnost

Na střední třídu je hodně milým překvapením IR vysílač s aplikací Quick Remote, díky níž je možné mobilní telefon proměnit v dálkový ovladač pro nejrůznější elektronická zařízení. Ty si lze v aplikaci rozdělit podle místností, ve kterých se v domácnosti nacházejí. IR vysílač dobře funguje i z větší dálky, takže například mezi dveřmi lze vypnout televizor na protilehlé zdi větší místnosti. IR vysílač nevyžaduje striktní zamíření na IR přijímač, což je další plus.

Starší Android 4.1.2 se zajímavými aplikacemi

Ačkoliv na webu výrobce uvádí, že LG Optimus F6 je vybaven systémem Android 4.2, ve skutečnosti je v mobilu nainstalován o něco starší Android 4.1.2, který ale rovněž spadá do rodiny Jelly Bean. Nad systémem bezproblémově běží grafická nadstavba LG UI 4.0. Systémový multitasking vylepšuje LG QSlide 2.0. Umožňuje displej rozdělit a zobrazit vedle sebe dvě různé aplikace, které lze používat souběžně. Moc pěkné.

Předinstalován je tradiční softwarový balíček z dílny společnosti Google. LG ovšem přidalo také některé vlastní výtvory. O Quick Remote pro dálkové ovládání elektroniky již byla řeč. Dále stojí za zmínku Quick Memo sloužící k ručnímu zápisu poznámek. Nejen pro děti, anebo seniory je určena aplikace Safety Care pro rychlé přivolání pomoci v nouzových situacích. Předinstalované aplikace jsou vesměs praktické, nejde o typický bloatware.

LG Optimus F6 zanechal velmi dobrý dojem

Mé celkové hodnocení je veskrze pozitivní, i když jsem místy nešetřil kritikou. Některé funkce však svádí k tomu, aby se na LG Optimus F6 nahlíželo jako na mobil z vyšších cenových pater, což samozřejmě znamená i přísnější měřítka. Faktem je, že cenově jde o mobil střední třídy, ze které ale některými, zdůrazňuji, některými funkcemi vybočuje. Mám na mysli vedle podpory LTE sítí třeba IR vysílač a k němu šikovnou aplikaci Quick Remote.

UX DAy - tip 2

S telefonem se pracuje příjemně. Je rychlý a spolehlivý, dobře padne do ruky a celková výbava rozhodně neurazí. Zejména v oblasti konektivity přerůstá střední třídu, i když třeba kompatibilita s Wi-Fi sítěmi v pásmu 5 GHz, kterou podporovaný standard IEEE 802.11n umožňuje, by nebyla od věci. Vyhověním podobným „rozmarům“ by se ale LG Optimus F6 už přesouval do vyšších technologických, ale i cenových pater.

LG Optimus F6
Autor: LG

LG Optimus F6 dobře padne do ruky.

Jediné, co si dovolím ostře zkritizovat nehledě na příznivou cenou, je verze systému. Na model, který přišel na český trh letos, mi Android 4.1.2 přijde relativně starý. Podle některých zdrojů by mělo dojít na upgrade, ale zatím se žádný nenabízí. LG na svém webu  zmiňuje Android 4.2, který by mobilu kupovanému v roce 2014 slušel o něco více, ale to jde spíše o překlep. Ověřit přípravy aktualizace přímo u výrobce se mi do uzávěrky bohužel nepodařilo.

Budete od svého příštího mobilu vyžadovat podporu LTE sítí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.