Hlavní navigace

Názor k článku Editor Vim efektívnejšie od Gendibal - Dobrý den, chtěl bych se zeptat na jednu "drobnost",...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 2. 2008 17:07

    Gendibal (neregistrovaný)
    Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat na jednu "drobnost", kterou se mě už dlouho nedaří vyřešit. Jde o to, že když se ve Vimu spojí pohyb v textu s příkazem mazání, při některých typech pohybů se nesmaže znak, na kterém je kurzor. Když např. budu mít ve slově "editor" kurzor v normálním módu na písmenu "r" a dám příkaz db, smaže se jenom "edito" a to poslední "r" tam zůstane. Pro programování je to asi z nějakých důvodů užitečná vlastnost, ale při psaní běžného textu to leze dost na nervy a taky to dost zdržuje - každé slovo je tak vlastně potřeba smazat dvakrát, nebo za slovem před smazáním schválně udělat ještě mezeru atd.
    Vím, že jednorázově se to dá přebít vložením modifikátoru "v", takže když místo db zadám dvb, tak se to smaže správně. V manuálu jsem našel, že Vim rozlišuje pohyby na "inclusive" - tj. ty zaberou při mazání i znak pod kurzorem a "exclusive", které poseldní znak zachovájí /Bohužel téměř všechny pohyby definované na základě celků jako je slovo, věta apod. jsou exkluzivní, vyjímkou je např. e - tj. přechod na konec následujícího slova. Když budu mít např. ve slovně "program" kurzor na písmenu "p" a dám de, tak to smaže všechno, včetně toho "p", protože e je inkluzivní pohyb/. To véčko pak slouží jako jakýsi jednorázový přepínač - pohyb, který je normálně inkluzivní mění na exkluzivní a naopak. Zajímalo by mě ale, jestli existuje možnost, jak to změnit natrvalo, tj. jestli existuje nějaký příkaz, který by se zapsal do .vimrc a kterým by se určitý pohyb nebo celá třída pohybů dala natvrdo nastavit jako inkluzivní nebo naopak bez ohledu na defaultní chování Vimu.
    Nepovažuji se za žádného guru, ale myslím si, že úplná lama taky nejsem, ale tohle jsem nenašel ani v dokumentaci, ani na fóru na vim.org a veškeré vlastní experimenty taky k ničemu nevedly. Jestli má někdo nějaký nápad. moc dík za něj.