Hlavní navigace

Evropa spustila Galileo, alternativu amerického GPS

18. 12. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

AMD odhalilo novou architekturu procesorů, Macbooky málo vydrží, videotéka Amazonu se rozšířila do světa, torrentový server KAT opět běží a webové prohlížeče ohlásily další omezení Flashe.

Software a hardware

Evropská unie po mnoha letech příprav zahájila provoz navigačního systému Galileo. Aktuálně je v provozu 18 družic, zbývajících 12 by mělo být vypuštěno do roku 2020. Galilea zatím nepodporují téměř žádné navigace a mobilní telefony, ale to se postupem času změní. Podporu by dokonce zpětně měly dostat některé čipsety od Snapdragonu, hlavně ty z posledního roku. Galileo může doplňovat GPS a zrychlovat a zpřesňovat určení polohy. Podobně se už dnes využívá ruský GLONASS, i když většina lidí asi ani neví, že ho také používá, protože GPS se v podstatě stalo synonymem pro satelitní určování polohy. Hlavní praktickou výhodou Galilea je vysoká přesnost přibližně na jeden metr. Jinak jde samozřejmě o to, aby se snížila závislost Evropy na cizích řešeních.

AMD odhalilo novou generaci procesorů, které se nakonec nejmenují Zen, ale Ryzen. Výrobce slibuje osmijádra o taktu až 3,4 GHz (bez přetaktování), lepší kešování a také nižší spotřebu energie. Podle různých zdrojů by tyto procesory mohly překonat současné Intel Core i7 a možná být i za nižší cenu. Zatím neznáme podrobnosti, ale vypadá to, že AMD zase po delší době bude silnou konkurencí Intelu. Nové procesory staví na zbrusu novém návrhu a používají také nový soket AM4, takže bude potřeba i nová základní deska. Tímto u AMD ostatní architektury končí a všude se bude používat pouze Ryzen. Procesory se na trhu objeví v prvním čtvrtletí roku 2017.

Nové Macbooky jsou přijímány poměrně rozporuplně a navíc uživatelé hlásí problémy s výdrží, která mnohdy ani zdaleka nedosahuje udávaných hodnot kolem 10 hodin. Apple se k tomu postavil velmi zajímavě. S novou aktualizací systému odstranil ukazatel zbývajícího času do vybití baterie, a to i pro starší Macbooky. Firma tvrdí, že ukazatel uživatele zbytečně mate, protože se zbývající čas odhaduje vždy podle aktuální aktivity a vytížení. To ale problém samozřejmě neřeší. Dosud není zřejmé, proč nové modely vydrží znatelně méně než starší. Podle Applu jsou na vině silnější procesory od Intelu, nicméně podle dalších zdrojů se energetická náročnost výrazně nezměnila.

Internet a web

Videotéka Amazon Prime Video se rozšířila téměř do celého světa. Oficiálně už podporuje více než dvě stě zemí, mezi nimiž samozřejmě nechybí ani Česká republika a Slovensko. Nabídka obsahu se však v jednotlivých zemích liší. Z velkých zemí chybí pouze Čína. Obsah lze přehrávat ve webovém prohlížeči (včetně Linuxu), chytrých televizích a mobilních systémech Android a iOS. Protože nabídka zatím není tak rozsáhlá, snaží se Amazon přilákat uživatele nízkou cenou. Měsíční předplatné standardně vyjde na 6 eur a prvních šest měsíců je dokonce za polovic. Amazon podobně jako Netflix začíná masivně investovat do vlastního obsahu.

Torrentový katalog KickassTorrents (KAT) po pěti měsících opět ožil. V létě byl server uzavřen americkými orgány a domnělý provozovatel Artem Vaulin byl zatčen, nicméně významní členové komunity (správci, moderátoři, apod.) se spojili a KAT opět rozjeli na adrese katcr.co. Server funguje v podstatě stejně jako dřív, jen uživatelská databáze je startuje od nuly. Samozřejmě bude nějakou dobu trvat, než se katalog opět zaplní, ale o uživatele podle všeho nebude nouze. Krátce po spuštění server pod návalem uživatelů zkolaboval a byl řadu hodin nedostupný. KAT byl pomyslnou torrentovou jedničkou přibližně poslední dva roky. Poté pozici opět přebrala slavná Pirátská zátoka.

Nepříliš populární technologii Flash opět víc přituhuje. Prohlížeče Chrome a Edge ohlásily další plány, jak ji chtějí omezit. V prohlížeči Chrome od verze 56, která vyjde v únoru, sice Flash bude k dispozici, ale většina obsahu v něm se zobrazí až poté, co uživatel klikne, že ho skutečně chce zobrazit. Tzv. click-to-run. Výjimku dostane deset stránek, na kterých je Flash nejpoužívanější, ale pouze na jeden rok. Podobně to bude v prohlížeči Edge od další velké aktualizace Windows Creators Update, která má vyjít někdy na jaře. Většina obsahu bude click-to-run, ale uživatel bude mít možnost udělit stránkám permanentní výjimku. Také Firefox chce v roce 2017 Flash víc omezit, ale konkrétní plán zatím neodhalil.

Webové služby se snaží čím dál víc korigovat webový obsah. Facebook nově bude označovat články, které jsou zavádějící nebo dokonce lživé. Nebude je nijak cenzurovat, ale uživateli se po kliknutí na odkaz zobrazí informace a otázka, zda chce na stránku skutečně přejít. Uživatelé také mohou zavádějící odkazy nahlásit. Snad se Facebooku podaří zabránit zneužívání této funkce. Twitch, služba pro streamování videoherních videí, zase vydala nástroj AutoMod pro lepší moderování chatu. Ten by měl zachytit různé potenciálně rasistické či výhružné příspěvky a poslat je živým moderátorům ke schválení. Nejde přitom jen o nějaký filtr slov, to už fungovalo dosud, nová technologie staví na neuronových sítích a umělé inteligenci.

Zajímavosti / telegraficky

Mapy Google nově ukazují, zda jsou lokace přístupné pro vozíčkáře. Zatím ale samozřejmě ne všude, vybudování databáze bude vyžadovat delší dobu. S tím mohou pomoci uživatelé v roli tzv. místních průvodců, kteří do databáze doplňují různé informace.

Letos na Steamu vyšlo už víc než tisíc her pro Linux. Číslo je však vysoké i proto, že katalog se rok od roku rychleji rozrůstá. Celkem letos vyšlo přes čtyři tisíce her. 25% podpora Linuxu tedy až tak oslnivá není.

Britský The Guardian patří mezi první zpravodajské weby, které se odvážily k plnému přechodu na HTTPS. Není se ale čemu divit, Guardian má povedenou technologickou sekci a byl tím, kdo světu předal zprávy od Edwarda Snowdena.

Samořídící auto Uberu bylo přistiženo, jak si to v San Francisku frčí na červenou. Firma však tvrdí, že umělá inteligence seká dobrotu a že v ten okamžik byl vůz pod kontrolou lidského řidiče.

Podle dat protipirátské agentury Muso se nový pořad Grand Tour od Amazonu, duchovní nástupce Top Gearu, stal nejpirátěnějším pořadem historie. Měl překonat dokonce i Hru o trůny. První díl zaznamenal 8 miliónů stažení.

Nova Launcher, oblíbený launcher pro Android, oslavil páté narozeniny a vyšel ve verzi 5.0. Ta přináší hlavně různé vychytávky z Androidu 7.1 a launcheru Pixel.

UX DAy - tip 2

Česká pobočka Googlu zveřejnila statistiky o tom, co Češi v končícím roce nejvíc vyhledávali. Překvapení se nekoná a výsledky ukazují, že mnoho uživatelů stále používá vyhledávač namísto adresního řádku.

Podrobnější pohled na to, jak fungují moderní formáty videa, v tomto případě konkrétně VP9.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.