Hlavní navigace

FFmpeg 5.0 je venku, Ubuntu 22.04 LTS zůstane u jádra Linux 5.15

16. 1. 2022
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Raspberry Pi Foundation
KDE Plasma 5.24 Beta ukazuje vylepšení, ovladač pro Broadcom VideoCore nabízí double-buffering, Wine 7.0-rc6 opravuje 47 chyb, vydána 60Mpix Leica M11 a nový Fujifilm 200 pravděpodobně od Kodaku.

Otevřený ovladač pro GPU v Raspberry Pi dostává Double Buffer Mode

Ovladače V3D a V3DV v Mesa, poskytující open-source podporu OpenGL a Vulkan pro video engine Broadcom VideoCore (tedy například Raspberry Pi), dostal nově podporu double buffer mode. V základu nebude zapnutá s ohledem na možné regrese.

Iago Toral z Igalia, který je autorem patchů, upřesňuje (nejde o nic nového, jen standardní popis double-bufferingu, jak jej známe už dekády): režim dvojitého bufferu využívá rozdělení bufferu na dvě poloviny, díky čemuž je možné připravovat následný snímek ve chvíli, kdy je v paměti ještě předchozí. Režim je dostupný jen když je vypnut MSAA (multisample anti-aliasing) a může zvýšit výkon snížením režie (na druhou stranu se zmenšuje maximální velikost snímků).

Testy ukazují, že implementace vede ke zrychlení běhu například u hry Quake běžící na Vulkanu, jiným ale škodí (hrám na bázi Unreal Engine 4). Proto není double-buffering zapnut ve výchozím stavu. Lze jej však zapnout volbou V3D_DEBUG=db, kód je nyní součástí vývojové větve Mesa 22.0.

FFmpeg 5.0 je venku

Po FFmpegu 4.4 přichází na svět rovnou pětková verze, která přináší řadu nových kodéru a filtrů. Nejde o zásadní vydání měnící jakkoli architekturu balíku. Za devět měsíců od předchozí verze tvůrci stihli přidat video filtry pro svislé a vodorovné překlopení obrazu běžící přes Vulkan, kodér formátu Apple Graphics SMC, dekodér Speex, řadu nových muxerů a demuxerů (například experimentální implementaci formátu IMF), nový low-overhead muxer pro AV1, podporu rozdělení obrazu na menší části a jejich vícevláknové zpracování v Swscale, různé další audio a video filtry a podporu CPU architektury LoongArch. Velké změny v knihovnách kodérů nejsou, například SVT-AV1 je zde ve verzi 0.8.7 (jde o verzi z května 2021). Kompletní přehled je k dispozici na GitHubu projektu.

KDE Plasma 5.24 Beta

Na světě je také beta verze příštího vydání desktopu KDE Plasma 5.24 (finální vydání se očekává 8. února). Ve výchozích tématech Breeze došlo k několika změnám. Složky nyní respektují akcentové barvy ve výběru tématu. Efekty zaměření u tlačítek, textových polí, checkboxů, kombo boxů atd. byly zvětšeny, aby bylo snadnější je visuálně odlišit. Standardní téma Breeze bylo přejmenováno na Breeze Classic, pro lepší odlišení od Breeze Light a Breeze Dark. Téma Breeze High Contrast je pryč, jeho kontrast byl totiž ve skutečnosti nižší než u podobného Breeze Dark – na něj budou uživatelé s aktualizací převedeni.

Kritické notifikace dostávají oranžový proužek, aby byly jasně odlišitelné. Hlavička notifikací je kontrastnější a notifikace týkající se video souborů umějí přehrávat náhled. Notifikace také budou zobrazeny vždy, když probíhá přenos souborů přes Bluetooth.

Nově je možné přímo z kontextového menu použít daný obrázek jako pozadí plochy. Obrázek dne na pozadí nově umí používat jako zdroj i divné sci-fi obrázky. Fanoušci opravdu velkých ikon budou spokojeni s novým maximálním limitem.Mnohé změny a vylepšení najdeme i ve správci úloh, KRunneru, systémových nastaveních, správě oken (nový přehledový režim přístupný s Meta+W), Discoveru (mj. vylepšený a čistší vzhled aktualizací) či podpoře Waylandu. Kompletní přehled novinek je k dispozici na domovském webu projektu (případně v changelogu).

Wine 7.0-rc6 opravuje 47 chyb

Vývojáři Wine nyní primárně pracují na vychytání chyb v chystané verzi 7.0. Ta nyní nabízí již šestého kandidáta na ostré vydání, přičemž opraveno je téměř 50 chyb. Nejstarší pochází ze září 2007, nejrychleji vyřešená řešící padání World of Warcraft přes Direct3D 11 čekala na opravu pouhé 2 dny. Mezi opravami najdeme i multiplayer StarCraft Remastered, X-Beyond The Frontier a X-Tension, přílišné zatěžování CPU u klienta Steam, či starý dobrý Star Wars Episode I Racer.

Ubuntu 22.04 LTS zůstane u jádra Linux 5.15

Před necelým týdnem byl vydán Linux 5.16. Do uvedení Ubuntu 22.04 LTS zbývá ještě zhruba čtvrt roku. Přesto tuto novou verzi jádra v příštím vydání Ubuntu nenajdeme, Canonical plánuje setrvat u osvědčeného Linuxu 5.15.x. Jde o logický krok, pět-patnáctka je/bude dalším LTS jádrem, což o nové šestnáctce říci nelze. Sice než vždy LTS Ubuntu využívalo automaticky poslední LTS jádro, nyní se ale tak stane, což mimo jiné znamená, že uživatelé velmi nového hardwaru budou nejspíš sahat po repozitářích typu Ubuntu Mainline Kernel PPA.

Sebastien Bacher z Canonicalu však potvrdil, že plán je sice verze 5.15, ale OEM a HWE (Ubuntu 22.04.2 navazující na použití novějšího jádra v Ubuntu 22.10) jednoho dne přejdou na Linux 5.17 (připomeňme náš seriál novinek této verze: #1, #2, #3, #4, #5). Jde například o to, že grafické jádro desktopových procesorů Intel Alder Lake má pořádnou podporu až v Linuxu 5.16, podobně též budou novější jádro než 5.15 potřebovat i uživatleé mobilních Ryzenů 6000 atd.

Malý foto koutek: Leica M11 a nový Fujifilm 200

Německá společnost Leica představila novou generaci své legendární řady dálkoměrů. Leica M11 využívá unikátní 60Mpix full-frame čip (ISO 64 až 50 000, doplněný IR a UV filtrem, zbrusu novou elektroniku, je schopna snímat 15 EV rozsahu a nabízí 64GB interní paměť a nový 1800mAh akumulátor zvyšující výdrž o 64 %. Nechybí USB-C konektor zajišťující i nabíjení přístroje a podpora propojení se smartphony. Leica uvádí i nový elektronický hledáček Visoflex 2. Cenova za přístroj je lehce přes 200 tisíc Kč, s ohledem na rozlišení bude jistě ideální párovat ji s co nejlepšími objektivy.

ict ve školství 24

Druhou fotografickou zprávou se dostáváme do světa filmových emulzí. Poslední roky sledujeme, jak japonský Fujifilm ukončuje výrobu dalších a dalších foto materiálů. Poměrně překvapivým tak bylo, když nyní uvedl nový spotřebitelský film Fujifilm 200, jehož balení má novou grafiku a ekněme že navazuje na někdejší filmy jako Superia 200 či Fujicolor C200. Avšak fotografové si všimli, že prezentované přenosové křivky se 100% shodují s materiálem Kodak Gold 200. Na přímý dotaz Fujifilm reagoval typickým korporátním vyhýbáním o tom, jak spolupracují s předními firmami v branži, aby zákazníkům přinášeli nejlepší produkty. Tak či onak to berme jako hotové" nová dvoustovka Fujifilm vzniká u Kodaku a tudíž můžeme čekat nikoli „Fujifilmové“, ale „Kodakovské“ barvy. DPReview připravuje přímé porovnání obou filmů.

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.